Kiderültek a pontos részletek a NASA UFO-kkal kapcsolatos kutatásáról

2022 / 10 / 22 / Felkai Ádám
Kiderültek a pontos részletek a NASA UFO-kkal kapcsolatos kutatásáról
Az eddig elképzelhetetlen kutatás az űrhivatalnál már hétfőn megkezdődik. Meddig tart, mik a célok, milyen adatokat használnak fel és kik végzik? – Mindez végre kiderült.

Az UFO-k, illetve újabban inkább UAP-ok kapcsán a közelmúltban két érdekes fejlemény derült ki: egyrészt az USA-ban megalakult egy immár véglegesnek tűnő, kiterjedt jogkörökkel rendelkező, közvetlenül a Védelmi Minisztérium alá tartozó hivatal, az All-Domain Anomaly Resolution Office vagy más néven AARO – nem mellesleg ez utóbbi kapcsán a törvény szövegéből kiderült az is, hogy az USA hivatalosan is különbséget tesz azon UAP-ok közt, amelyek esetén emberi eredet feltételezhető és azok közt, amelyek eredete – hogy így mondjuk: ismeretlen. A második fejlemény, hogy a NASA példátlan mód bejelentette, hogy az UAP-ok kapcsán saját kutatást fog levezényelni. Most ennek derültek ki a részletei.

Az amerikai kongresszus elismerte, hogy nem minden UFO emberi eredetű, a fenyegetés pedig exponenciálisan növekszik A 2023-as évre benyújtott Hírszerzési felhatalmazásról szóló törvény egyik csatolmányában igencsak érdekes utalások olvashatóak az azonosítatlan repülő tárgyakkal kapcsolatosan.

Gyorsan tisztázzuk is a kézenfekvő kérdést: a szóban forgó kutatás kapcsolódik-e valamiként a fentebb említett AARO tevékenységéhez? Mint azt a NASA írja, az űrhivatal a kutatást a saját tudományos és légi biztonsági szempontjai miatt végzi el, ugyanakkor a NASA független tanulmánya nyilvánosan is hozzáférhető lesz, valamint a NASA az egész kormányzattal kiterjedt koordinációt folytat a kutatás kapcsán.

A fentiekből következik az is, hogy a tanulmány nyilvános lesz – a tervek szerint egyébként a kutatás hétfőn (október 24.) kezdődik, kilenc hónapon át tart, és kizárólag nem titkosított adatokra támaszkodik majd. Az eredményeket az űrhivatal a tervek szerint 2023 közepén, vagyis nagyjából jövő tavasszal tervezi a nyilvánosság elé tárni egy élőadás keretében. Ami a célokat illeti, először is nem árt definiálni, hogy egyáltalán mit tekintünk UAP-nak – mint arra az elnevezés (Unidentified Aerial Phenomena) utal, a NASA szerint ezen esernyőkifejezés alá tartozik minden olyan égi megfigyelés, amit nem lehet repülőjárműként vagy ismert természeti jelenségként besorolni. A mostani tanulmány célja pedig, hogy kutatócsapat meg fogja határozni, hogy a polgári kormányzati szervek által gyűjtött adatok, kereskedelmi adatok és más forrásokból származó adatok hogyan elemezhetők potenciálisan az UAP-kérdés megvilágítása érdekében. Ezután a kutatók ütemtervet fognak javasolni a lehetséges UAP-adatok elemzéséhez a NASA számára. Lényegében tehát a további munkát megalapozó tanulmányról beszélhetünk.

A mindenkit foglalkoztató kérdés nyilván az, hogy a NASA szerint az UAP-ok mennyire lehetnek egy idegen civilizáció járművei. A NASA véleménye ezzel kapcsolatban, hogy jelenleg nincs adat, amely ezt a feltételezést támasztaná alá, hozzáteszik viszont, hogy a legtöbb megfigyelés eredménye borzasztóan limitált adatokon alapszik, ami alapján nagyon nehéz tudományos következtetéseket levonni.

A legutóbbi fejlemény pedig tehát, hogy a NASA nyilvánosságra hozta, hogy pontosan kik is végzik a mostani vizsgálatot, amely független tanulmányként tehát nem tartozik az Amerikai Tudományos Akadémia égisze alá. Nem is a nyilvánosságra hozott névsor maga érdekes elsősorban – legalábbis a mi szempontunkból – hanem a területek, amelyekről a szakértők érkeztek. A kutatás levezényléséért Daniel Evans, a NASA Tudományos Küldetés Igazgatóságának kutatási helyettese felel, a független kutatócsoportot pedig David Spergel, a Simons Alapítvány elnöke vezeti.

Ahogy azt talán többen logikusnak vélik, a kutatók közt fizikusok, csillagászok egyaránt előfordulnak, illetve többen a privát szférából, űripari cégektől érkeztek. Őket egészítik ki az informatikusok, akik jellemzően adatelemzéssel és mesterséges intelligenciával foglalkoznak. Őket követik a némileg talán egzotikusabb területek képviselői, akik közt akad biológiai oceanográfus, de a NASA egy korábbi dolgozója is, aki az űrhivatalnál korábban az űrhajósok orvosi ellátásának, valamint a rákdiagnosztika és -terápia szakpolitikai kérdéseivel és stratégiai tervezési folyamataival foglalkozott. Mellettük akad szabadúszó tudományos újságíró is, aki a National Geographic-nak szokott írni többek közt, valamint az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) két szakembere és helyet kapott a csapatban.

Kép: Pixabay/ahundt


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Íme Kína eddig titkolt, negyedik generációs tankja
Íme Kína eddig titkolt, negyedik generációs tankja
Kína új, negyedik generációs harckocsija nemrég a közösségi médiában tűnt fel kiszivárgott képeken.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.