Az amerikai kongresszus elismerte, hogy nem minden UFO emberi eredetű, a fenyegetés pedig exponenciálisan növekszik

2022 / 08 / 24 / Felkai Ádám
Az amerikai kongresszus elismerte, hogy nem minden UFO emberi eredetű, a fenyegetés pedig exponenciálisan növekszik
A 2023-as évre benyújtott Hírszerzési felhatalmazásról szóló törvény egyik csatolmányában igencsak érdekes utalások olvashatóak az azonosítatlan repülő tárgyakkal kapcsolatosan.

Az UFO vagy katonanyelven UAP (de hamarosan valószínűleg ezt a rövidítést is elfelejthetjük – mindjárt mondjuk, hogy miért) téma az elmúlt fél évtizedben jelentős átalakuláson ment keresztül. Az első lépések a hivatali tagadással kezdődtek, majd lelkes civil aktivistákkal folytatódtak. Habár már ezen a ponton sem egyértelmű, hogy pontosan ki mit akar, milyen szándékok vezérlik, és a korrupció meg az egyfajta szektás hozzáállás miként mosódik bele az egész kérdéskörbe – ahogy erről a lentebbi cikkünkben írtunk –, végül azért csak eljutottunk egy hivatalos jelentésig, majd pedig egy kongresszusi meghallgatásig.

Az AAWSAP-átverés – eltűnt pénzek, nagy hazugságok az amerikai UFO-nyomozás hátterében? Az azonosítatlan repülő tárgyak vizsgálata nagy utat járt be, hiszen immár az amerikai képviselőházban került elő a téma. De mi van, ha ez az út egy orbitális hazugságból indult ki, amely eltűnt kormányzati pénzeteket és egy bizarr, őrült kormányprogramot leplez el?

A narratíva ennek megfelelően szintén változott a hétköznapi jelenségtől (meteorológiai ballon és egyebek) egészen a nagyon fejlett, de földi eredetű és valószínűleg ellenséges katonai technológiáig. A fenti cikkünkben írtunk arról is, hogy például ezen a meghallgatáson derült ki az is, hogy az amerikai hadihajókat zaklató UAP-ok valószínűleg fejlettebb drónok lehettek – méghozzá olyan eszközök, amelyek egy hongkongi céghez, végső soron akár Kínához köthetőek.

Miként arról a Vice beszámol a The Hill nyomán, ez a narratíva az, ami most szép csendben, de közel sem titokban ismét lecserélődött: immár hivatalos ugyanis az a vélemény, hogy nem minden ilyen objektum emberi technológia. Mint a lap írja: a 2023-as pénzügyi év Hírszerzési felhatalmazásról szóló törvénynek az Amerika titkos szolgálatait szabályozó költségvetésnek a kiegészítését képező jelentés mélyén elásva a Kongresszus két megdöbbentő állítást is megfogalmazott. Az első ezek közül az, hogy „az Egyesült Államok nemzetbiztonságát fenyegető, tartományokon átívelő transzmédium fenyegetések exponenciálisan növekednek”. A második pedig, hogy különbséget kell tenni az emberi eredetű UFO-k és azok között, amelyek nem azok. Mint a jelentés fogalmaz:

„A (készítés szempontjából) egyelőre ismeretlen eredetű tárgyakat, vagy azokat, amelyekről az elemzés során kiderült, hogy emberi alkotások, a megfelelő hivatalhoz kell továbbítani, és ezekre nem szabad az azonosítatlan légköri-vízalatti jelenség megnevezést alkalmazni.”

Itt álljunk is meg pillanatra, mit jelent a „tartományokon átívelő transzmédium” (angolul: cross-domain transmedium) kifejezés, és miért beszél a jelentés immár légköri-vízalatti jelenségről. Az UAP-kérdés egyik celebritása (akire a fentebb kattinható cikk szintén nem vet túl jó fényt), Luis Elizondo, aki korábban a Pentagon alatt az ilyen jelenségekkel foglalkozó AATIP-et vezette a saját bevallása szerint (ami azonban szintén némileg zavaros sztori), 2021-ben végighaknizta az angolszász sajtót, és több nyilatkozatot is tett a témában. Ezek közül a mi szempontunkból a legérdekesebb, hogy Elizondo nyilatkozata alapján az UAP-ok egyik különös tulajdonsága, hogy képesek megbízhatóan működni mind a levegőben, mind pedig a víz alatt. Emberi szerkezetek esetén ugyanis, ha el is képzelhető ilyen több közegben is történő működés, az mindig komoly kompromisszumokkal jár, mint mondjuk a hidroplán repülők esetén. Az UAP-nál azonban nincsenek ilyen technológiai korlátok – megbízhatóan működik láthatólag minden közegben.

„Egy sereg opció jön szóba azon kívül, hogy az UAP-ok Földről vagy a Földön kívülről származnak” A fenti idézetet Luis Elizondo, az azonosítatlan repülő jelenségeket vizsgáló, a Pentagon által korábban működtetett program egykori vezetője mondta. Az interjúban azonban több döbbenetes állítás is elhangzik, és talán körvonalazódni kezd az is, hogy mi lehet az UAP-okkal kapcsolatos jelenlegi, nem hivatalos munkateória.

A pentagon számára így a „cross-domain transmedium” olyan fenyegetést jelent, amely a vízben, a légkörben, valamint az űrben is működik méghozzá olyan módon, amit nem értünk. A mostani törvény így ejti az UAP kifejezést is, és bevezeti az UAUP-t, vagyis: Unidentified Aerospace-Undersea Phenomena – magyarul: azonosítatlan légköri és vízalatti jelenség. Az új rövidítés így passzol az új, júliusban felhúzott hivatlhoz, amely tehát kifejezetten ezen jelenségek után kutat – a hivatal neve: All-domain Anomaly Resolution Office/AARO.

Gyorsan tegyük mindezt rendbe: tehát a mostani jelentés alapján kétféle azonosítatlan tárgy létezik – az, ami emberhez köthető (vagy feltételezhető róla, hogy emberi technológia) – ezeket a megfelelő hivatalhoz kell küldeni. Létezik azonban egy másik azonosítatlan jelenség is, ez pedig tehát a minden közegben működőképes jelenség, az UAUP, amely exponenciálisan növekvő fenyegetést jelent a kongresszus szerint. Ez utóbbival pedig az AARO foglalkozik majd.

A The Hill-ben megjelent tehát egy véleménycikk a mostani törvény kapcsán, ebben Marik von Rennenkampff, az Obama-adminisztráció egy védelmi szakembere azt írja, hogy az kevéssé hihető, hogy a törvényhozók ilyen nyelvezetet használtak volna, ha nincs minderre meggyőző bizonyítékuk. Rennenkampff szerint mindez arra utal, hogy a Szenátus Hírszerzési Bizottságának tagjai úgy vélik (egyhangú, kétpárti alapon), hogy egyes UFO-k nem emberi eredetűek, hiszen egyébként miért hozna létre és bízna meg a Kongresszus egy nagy hatalmú, új hivatalt a nem „ember által alkotott” UFO-k kivizsgálásával, ha ilyen objektumok nem léteznének? Rennenkampff hozzáteszi azt is:

„Tévedés ne essék: az, hogy az amerikai kormányzat egyik ága azt sugallja, hogy az UFO-k nem emberi eredetűek, kirobbanóan fontos fejlemény.”

A Vice felteszi a kérdést, amit feltehetünk mi is: erre a sugalmazott bejelentésre vajon miért pont most kerül sor?

(Kép: pixabay/KELLEPICS)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
A Max Space stadion méretű, de olcsón és könnyen telepíthető űrállomásokat ígér. A 2026-ban fellőtt első modult követően pedig ilyenekben élhetnek az emberek majd a Holdon, és aztán a Marson is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.