Kihalt gyapjas orrszarvú maradványait találták meg Szibériában

2021 / 01 / 01 / Felkai Ádám
Kihalt gyapjas orrszarvú maradványait találták meg Szibériában
A pleisztocénben élt gyapjas orrszarvú maradványai jó állapotban kerültek elő. A klímaváltozás az oka, hogy egyre több hasonló leletet találni.

Egyre több, mára kihalt állat maradványa kerül elő jellemzően az Északi-sarkkörön túl, aminek az az oka, hogy az Arktisz gyorsabban melegszik. A mostani lelet például közel található ahhoz a helyhez, ahol Sasha-t, a világ egyetlen bébi gyapjas orrszarvújának tetemét fedezték fel 2014-ben – írja a BBC. Sasha a tudósok szerint olyan 34 000 évvel ezelőtt élhetett. De Szibériában az elmúlt években találtak még mamutot, más gyapjas orrszarvúkat, többféle állat kölykét – például barlangi oroszlán kölyköket is.

A gyapjas orrszarvú annyiban emlékeztet a ma is élő orrszarvúra, hogy ennek is két hatalmas tülke volt, az első akár 1 méter hosszúra is nőhetett. Ám a gyapjas orrszarvú hosszú, tömött szőrzetet növesztett a hideg miatt, és a mai orrszarvúnál némileg mélyebben hordta a fejét.

A mostani lelet tehát egy jégkorszakban élt gyapjas orrszarvútól származik, és a helyiek fedezték fel Jakutföldön még augusztusban, ahol a szibériai örökké fagyott talaj, a permafroszt helyenként már olvadásnak is indult a felmelegedés hatására. Mivel az állat legtöbb belső szerve épen maradt, ezért ez az egyik legjobb állapotú lelet, amely ebből a régióból került elő. Mivel az útviszonyok eddig nem tették lehetővé, a lelet elszállítására ebben a hónapban fog valamikor sor kerülni. A szakértők ezután fogják majd a maradványon elvégezni a radiokarbonos kormeghatározást. Annyit azonban már most is tudni, hogy az állat a késő-pleisztocén idején élt, vagyis a 20 000 és 50 000 évvel ezelőtti idősávban. Halálakor az orrszarvú 4-5 éves lehetett, és a szakértők szerint valószínűleg vízbe fúlt.

Az állatnak nem csak az emésztő- és nemi szervei, valamint helyenként a szőrzete maradt épen, de az egyik tülke is, ami különösen nagy ritkaság, mivel ez gyorsan le szokott bomlani. A tülkön talált nyomok alapján egyébként ezt az állat élelemszerzésre használta. A gyapjas orrszarvúra egyébként őseink vadásztak a jégkorszakban, és még barlangfestményeken is megjelenítették ezt az állatot.

(Címlapkép/nyitókép: wikpedia)

További cikkek a Rakétán:

A sokáig rettegett másfél Celsius foknyi felmelegedést öt éven belül elérhetjük Pár éve a tanulmányok még arra figyelmeztettek minket, hogy ha nem csökkentjük globális szinten a károsanyag kibocsátást 2030-ig, akkor a Föld 1,5 Celsius fokkal melegebb átlaghőmérsékletre forr fel az ipari forradalom előtti állapothoz képest. Most úgy tűnik, hogy a bűvös 1,5 Celsius fok átlépése jóval közelebb van hozzánk, mint ahogy akkor számolták.

2019 legizgalmasabb őslénytani leletei A most következő listában számba vesszük az elmúlt esztendőben előkerült legizgalmasabb fosszíliákat, az őslénytan igazi szenzációit.

A jövő a paleontológusok munkáját is alaposan felforgatja Az antropocén időszak korábban sosem látott kövületeket hoz, ez mégsem jelent felhőtlen örömhírt a paleontológusoknak.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Az 1991-es Robin Hood filmben is látható, a táj látképét több száz éve meghatározó fa kivágása sokkolta a helyi közösséget, szomorúságot és dühöt váltott ki az itt élőkből.
Mi rejtőzik a Szahara alatt?
Mi rejtőzik a Szahara alatt?
Attól függően, hogy hol keresgélünk, többféle érdekességet is rejt a végtelen homok.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.