Kihívója akadt a téglalap formának a kör alakú okostelefon képében

2021 / 10 / 04 / Bobák Zsófia
Kihívója akadt a téglalap formának a kör alakú okostelefon képében
Az új okostelefonok bemutatói egyre gyakran szólnak az extrém formákról, de ez alatt általában kihajtható vagy kigördülő struktúrát kell érteni. Most viszont valóban megszületett a kör alakú okostelefon is.

A Cyrcle Phone gondolata már 2015-ben megszületett, de mikor Christina Cyr és Linda Inagawa először előállt a kör alakú telefon ötletével és az első prototípussal, még nem sokan tartották valószínűnek, hogy valódi termék lesz belőle, legalábbis a barcelonai Mobil Világkongresszus után meglehetősen sok kritikát kapott a különleges készülék. Ahogy Cyr a Business Insidernek kifejtette, a kételkedők félreértették a koncepciót, ugyanis az eseményen bemutatott eszköz még a közelében sem volt a végleges verziónak és még nem eladásra szánták, hanem arra, hogy a nagyközönség elé tárják a filozófiájukat, miszerint a hagyományostól eltérő formájú mobiltelefonokra is szüksége lehet a világnak.

A Cyrcle-t eleinte egyfajta női készülékként hirdették, arra alapozva a reklámját, hogy az eszköz, formája révén, a kisebb méretű és félkör alakú zsebekben is elfér, de ha valakinek nincs zsebe, akkor viselhető kiegészítőként is viheti magával. Az első prototípus púderdobozszerű külseje nem aratott osztatlan sikert, de a csapat, amely megalapította a Dtoor céget (designing the opposite of a rectangle, vagyis a téglalap ellentétét megtervezni) kitartóan fejlesztette tovább a hardvert és a 2020-as CES-re már egy teljesen más típusú Cyrcle-lel érkeztek, egy nagyobb, nehezebb, de már jobban telefonra hajazó és kétségkívül kör alakú mobillal. Azonban még ez a talpas telefon is csak a készülék képességeit bemutató modell volt, nem a végső, vásárlók számára készített verzió.

Az elmúlt évet a tervezők azzal töltötték, hogy a telefon külső formáját átszabják egy kicsit, ennek köszönhetően sikerült létrehozni egy sokkal igényesebb külsőt, valamint a kijelzőt is a speciális alakhoz igazították, ez utóbbi egyébként a Freeform móddal működik, ami lehetővé teszi az alkalmazások újraméretezését, bár az ablakok szögletes formája továbbra is megmaradt, képek megjelenítésénél viszont akár a teljes képernyőt betöltő verziót is választhatja a felhasználó. A telefon a barcelonai elődjével ellentétben teljes értékű, 4G kapcsolat képes eszköz, amin Android 10 fut, Qualcomm Snapdragon CPU-val működik és két kamerával, egy fő és egy szelfi kamerával is rendelkezik. 3GB LPDDR3 és 32GB eMMC memória tartozik az alapfelszereltséghez és microSD kártyát is lehet csatlakoztatni hozzá.

A Cyrcle 2.0 egy tenyérben is elfér, maga a készülék 130*103*22.0 mm méretű, 3,45 inches kijelzővel, ami 800*800 pixeles felbontásra képes. A benne található GPS rendszer a GLONASS-ra és a BeiDou-ra is csatlakoztatható, ezenkívül gyorsulásmérővel, giroszkóppal, magnetométerrel és hőmérsékletérzékelővel is ellátták. Bár az ára a felsőbb kategóriákba helyezi a készüléket (999 dollár, de előrendelés alatt 699 dollár, 215 ezer forint, plusz 150 dollár szállítási díj az Egyesült Államokon kívül eső területekre), de valójában csak a külsejével mutat újat a versenytársaihoz képest, a többi képessége nem vetekszik a prémium telefonokkal.

Az viszont kétségtelen, hogy a piacon nem igazán terjedtek még el a téglalap formától eltérő, a hagyományokkal extrém alakkal dacoló mobilkészülékek, kerek mobilból sem lehet válogatni a boltok polcain, ha éppen az felelne meg az ízlésünknek. Az egyetlen háromszög alakú telefont pedig csak koncepció formájában mutatta be a Szöuli Nemzeti Tudományos és Műszaki Egyetem csapata a Mobil Evolúciója (Evolution of Mobile) projekt keretében.

Ha valaki szeretné megapasztalni, hogy vajon tényleg jobb fogás esik-e a kör alakú telefonon, akkor a Cyrcle Kickstarter oldalán beszállhat a projekt támogatásába, ami jelenleg is fut az oldalon.

(Fotó: Cyrcle)

További cikkek a témában:

Hamarosan begurul a boltokba a kör alakú telefon Aki unja a konvencionálisan konvex külalakot, annak jó hírünk van, nemsokára rendelhető az új, kör alakú okostelefon, ami nem csak a formájában hoz újat. A kihajtható mobilnál is van furcsább: itt a kigördülő kijelző Lehet, hogy már jövőre kézbe foghatjuk az első működő példányt.
A Samsung bemutatta, hogyan képzeli el a telefonok jövőjét Duplán hajlítható és feltekerhető kijelző, láthatatlan kamera. Ezek lehetnek a következő évek újdonságai a világ legnagyobb kijelzőgyártója szerint.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.