Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja

2023 / 09 / 22 / Bobák Zsófia
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Önállóan mozgó és tájékozódó, alakváltó robotokat készítettek a kutatók a nyilvános helyek zajszűrésére.

A Washington Egyetem kutatói egy hétköznapi, de zavaró problémára találtak megoldást a robotika segítségével: olyan automatizált okoshangszórókat/mikrofonokat terveztek, amelyek nyilvános helyeken csökkenthetik a hangzavart, hogy az emberek nyugodtabban tudjanak egymással kommunikálni.

Az apró gépek nem egyedül dolgoznak, hanem csapatban járnak a nagyobb hatás kedvéért. Egy-egy robot a flottatársaihoz igazodva keresi a zajforrást, amelyet gépi tanulási algoritmusok által támogatva tud beazonosítani, majd önállóan navigálva jut el a célhelyszínre. Haladás közben echolokációval és szenzorokkal tájékozódva kerüli el az akadályokat és a forráshoz érkezve minél pontosabban pozícionálja magát az optimális zajkontroll eléréséhez. A túl erőteljesnek ítélt hangok csökkentését a zajszűrős fej-, és fülhallgatókban alkalmazott technológiához hasonló módszerrel végzi el, vagyis a beérkező hanghullámok elemzése és szűrése által kiválasztja a redukálni kívánt tartományt és annak ellentétét, negatív jelet bocsát ki, így kioltva a zajforrást.

Az okoshangszóró-flotta érdekessége, hogy, bár egyelőre csak a központi töltőegységből kiindulva, egy-egy asztal tetejére helyezve tudnak működni, de később akár a kávézók, éttermek, konferenciatermek és nappalik padlóján haladva sokkal szélesebb körű és kevésbé behatárolt üzemelésre lesznek képesek. Az eszközök a tesztek alapján körülbelül 50 centiméteres távolságból 90%-os pontossággal tudják megkülönböztetni egymástól a hangokat és elég gyorsan dolgozzák fel a jeleket ahhoz, hogy az aktív zajkontroll hatásosnak bizonyuljon. A robotok ezáltal halkabb, néma zónákat tudnak kialakítani és segíthetnek abban, hogy az egymással beszélgető emberek könnyebben figyeljenek egymásra akár zsúfolt helyszíneken is az úgynevezett beszélgető zónák megteremtésével.

A kutatók szerint a robotokkal megoldható a koktélparti-probléma, mikor az egyszerre beszélgető emberek hangjai a hasonló frekvencia és időzítés miatt interferenciát okoznak és megnehezítik az egyedi hangok észlelését, valamint alapvető részei lehetnek a jövőbeli okosotthonoknak is, kényelmesebbé téve a családtagokkal vagy akár a hangvezérlésű okosotthon-berendezésekkel való kommunikációt.

(Fotó: April Hong/University of Washington)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
A Sony bemutatta koncepcióját a világról, ahol a tartalomgyártók speciális XR-szemüvegekben gyűlnek össze és kreálnak képzeletbeli világokat, amelyben a transzmédia történetmesélés teljesen ki tud bontakozni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.