Kiirthatók a szilárd rákos daganatok a mesterséges fehérvérsejtekkel

2023 / 06 / 18 / Felkai Ádám
Kiirthatók a szilárd rákos daganatok a mesterséges fehérvérsejtekkel
A mesterséges makrofágok nem csak eltüntetik az egyébként nehezen kezelhető szilárd daganatokat, de megtanítják az immunrendszert is arra, hogy felismerje ezeket, és a jövőben idejekorán leszámoljon velük. Mindennek egy rák elleni vakcina kifejlesztésében is fontos szerepe lehet.

A szilárd daganat megjelenésével járó rákos megbetegedéseket különösen nehéz kezelni, ennek eddigi elsődleges módja a sebészi beavatkozás, ami azonban messze nem elég hatékony. A Pennsylvaniai Egyetem kutatói legújabb kísérletükben “kikapcsolták” azt a molekuláris útvonalat, amely megakadályozza, hogy a makrofágok megtámadják saját sejtjeinket – így ezek a fehérvérsejtek eltávolították a szilárd daganatokat.

Mindez olyan előnnyel is járt, hogy az immunrendszer megtanulta felismerni ezeket a daganatos sejtjeket, így a jövőben is képes lesz védekezni ellenük. A kutatásnak fontos szerepe van egy rák elleni vakcina kifejlesztésében is.

Szilárd daganat kialakulásával járnak a mellet, az agyat vagy a bőrt érintő daganatos megbetegedések. Ezekben az esetekben a kezelés eddig főleg sebészeti beavatkozásokra korlátozódott, ami viszont nem képes eltávolítani az összes rákos sejtet, a visszamaradt sejtek pedig tovább mutálódhatnak és szétterjedhetnek a testben. Épp ezért célzottabb és átfogóbb kezelésre lenne szükség, amely a rákot belülről irtja ki a saját sejtjeink segítségével.

A Nature Biomedical Engineering című folyóiratban publikált tanulmányban épp ezért egy új megközelítést dolgoztak ki a szilárd daganatos rákok célzott terápiáiban. Mindebben az a jó, hogy ez a terápia nemcsak a rákos sejteket távolítja el, hanem megtanítja az immunrendszert felismerni és a jövőben eliminálni a káros sejteket. Mint az egyik kutató elmondta:

"A szilárd daganat fizikai tulajdonságai miatt kihívást jelent olyan molekulák tervezése, amelyek bejuthatnak ezekbe a csomókba. Ahelyett, hogy új molekulát hoznánk létre a feladat elvégzésére, olyan sejtek használatát javasoljuk, amelyek "megeszik" a betolakodókat – a makrofágokat."

A makrofágok, a fehérvérsejtek egy fajtái, és azonnal elnyelik és elpusztítják – fagocitálják – az olyan betolakodókat, mint a baktériumok, vírusok (és még az implantátumokkal is szembe szállnak, hogy eltávolítsák őket a szervezetből). A makrofágok veleszületett immunválasza megtanítja szervezetünket, hogy emlékezzen a behatoló sejtekre, és a jövőben megtámadja azokat. Ez a tanult immunitás pedig elengedhetetlen egyfajta rák elleni vakcina létrehozásához.

A gondot az jelenti, hogy egy makrofág nem támadja meg azt, amit nem “lát”.

Mint a kutatók magyarázzák, a makrofágok a rákos sejteket a test részeként ismerik fel, nem betolakodóként. Ahhoz, hogy ezek a fehérvérsejtek láthassák és megtámadhassák a rákos sejteket, meg kellett vizsgálniuk azt a molekuláris útvonalat, amely szabályozza a sejtek közötti kommunikációt. Ennek az útvonalnak a kikapcsolása volt a kulcs a terápia létrehozásához.

Ezeket a módosított makrofágokat aztán „tumoroidokon”, egér melanomasejtek konglomerátumán tesztelték tenyészlemezeken. A makrofágok együttműködve összecsoportosultak a rákos sejtek körül, szétválasztották őket, és fokozatosan elpusztították a daganatot. Az in vivo (élő szervezetben történő) tesztelés során a módosított sejtek az egerek 80%-ánál képesek voltak a daganatok eltávolítására. Fontos az is, hogy a tumor eliminációja adaptív immunválaszt váltott ki – hetekkel később megnőtt a rákellenes immunglobulin G antitest.

Ez a tervezett makrofág terápia a meglévő antitestterápiával kombinálva működik a legjobban, és egy nap ezeknek a segítségével a szilárd daganatok nagyon jól lesznek kezelhetőek. Ráadásul ez a makrofágterápia lehet egy rák elleni védőoltás kulcsa is.

(Kép: A makrofágok elpusztítják a daganatot, forrás: Susan Arnold)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Google módszerei, amivel felelősségteljes mesterséges intelligenciát fejlesztenek
A Google módszerei, amivel felelősségteljes mesterséges intelligenciát fejlesztenek
A Google termékmenedzsere, Ludovic Peran a Magyar Zene Házában tartott Brain Bar előadásában beszélt a vállalat módszereiről, amelyek egy emberközpontúbb és megbízhatóbb MI létrejöttéhez vezethetnek.
Különös matematikai mintázatok ismétlődnek az emberi sejtek eloszlásában
Különös matematikai mintázatok ismétlődnek az emberi sejtek eloszlásában
Úgy tűnik, hogy testünk valahogy egyensúlyban tartja a sejtméretet és a sejtek számát, hogy egészségesek maradjunk, a különböző sejttípusok pedig tökéletesen “méretezettek” a funkcióikhoz.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.