Kilövésre kész a James Webb űrteleszkóp

2021 / 12 / 09 / Felkai Ádám
Kilövésre kész a James Webb űrteleszkóp
Nem egészen két hét van hátra a kilövésig, és a mostani valószínűleg az utolsó kép, amin ezt az eszközt láthatjuk itt a Földön.

Ha minden a tervek szerint halad, akkor december 22-én kilőhetik az emberiség eddigi legnagyobb és legbonyolultabb űrtávcsövét, a James Webb teleszkópot. Az eszközt már mi is bemutattuk alaposabban a lentebb kattintható cikkünkben, de gyorsan foglaljuk össze a legfontosabb tudnivalókat!

A James Webb igazán az infravörös sugárzás érzékelésében erős, kifejezetten ere a célra is fejlesztették ki, és ebben a tartományban jóval érzékenyebb, mint a Hubble. A James Webb célja ugyanis, hogy olyan messze „kukkantson vissza” az Univerzum kialakulásának idejébe, amennyire ez jelenleg lehetséges. A Mindenség körülbelül 13,8 milliárd éves, és a teleszkóp 13,6 milliárd évre néz majd vissza, de talán még azt is megmutathatja, hogy miként festett az Univerzum az ősrobbanást követő 100 milliomodik évtől kezdve. Ezt a célt segíti a teleszkóp elhelyezkedése is – a távcső a Földtől 1,5 millió kilométerre kezdi majd meg a munkát, mivel itt a Föld, a Hold, valamint a Nap sugárzása kevésbé zavarja a szenzorokat.

Másfél millió kilométerre utazik a James Webb űrteleszkóp, hogy a legelső csillagok születéséről közvetítsen Milyen volt az univerzum az ősrobbanás utáni száz milliomodik évtől kezdve? Hogyan formálódtak az első galaxisok? A legnagyobb és legbonyolultabb űrtávcső minden eddiginél messzebbre fog visszanézni az időben.

A lenti képen a James Webb teleszkópot láthatjuk a Francia Guyanában található európai űrkikötő előkészítő csarnokában. A teleszkópot immár feltankolták azzal a hajtóanyaggal, amit a Webb hajtóművei használnak majd az Ariane 5 hordozórakétától történő elszakadást követően a kritikus iránykorrekciókhoz. Látszólag csak egy tankolásról van szó, de valójában – mint bármely műhold esetén – rendkívül kényes művelet zajlott le: körültekintően kellett beállítani a csatlakozásokat, majd a feltöltést követően az üzemanyagot nyomás alá kellett helyezni.


ESA/CNES/Arianespace

Maga a folyamat 10 napig tartott, és december 3-án ért véget. A szakemberek pedig nem a világjárvány miatt viselnek védelmi öltözetet, hanem mert a hajtóanyag rendkívül mérgező: a Webb hajtóanyagtartályait külön-külön 79,5 l dinitrogén-tetraoxid oxidálószerrel és 159 l hidrazinnal töltötték fel. Az oxidálószer javítja a hidrazin tüzelőanyag égési hatékonyságát.

A következő lépésben a Webb és az Ariane 5 előkészítésén külön-külön dolgozó szakemberek egy csapattá állnak össze, a teleszkópot pedig a Ariane 5 hordozórakéta tetejére helyezik, és az Ariane 5 burkolatába zárják, ezután a rakéta és a teleszkóp átkerül a Final Assembly épületbe, hogy a kilövés előtti utolsó előkészületeket el lehessen végezni.

Magyarán ha minden a tervek szerint halad, többé nem fogjuk látni itt a Földön ezt az eszközt.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Aurora a világ második exaflopos szuperszámítógépe, de a Frontiert nem sikerült megszorongatnia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.