Kína: a kiskorúak legfeljebb napi 2 órát nyomkodhatják a telefonjukat

2023 / 08 / 30 / Bodnár Barna
Kína: a kiskorúak legfeljebb napi 2 órát nyomkodhatják a telefonjukat
A Kínai Kibertér-felügyelet új intézkedéseket javasol annak korlátozására, hogy a gyerekek és tizenévesek mennyi időt tölthetnek a telefonjukon.

Az ország legfőbb internet-szabályozó hatósága a javaslatcsomaggal csökkenteni kívánja a fiatalok internetfüggőségét, a "jó erkölcsöt" és a "szocialista értékeket" pedig népszerűsíteni szeretné a kiskorúak körében. Peking célja a képernyő előtt töltött idő mérséklésével nem csak a gyerekek egészségnek megóvása, de az új szabályozásokkal csökkentik a "nemkívánatos információknak" való kitettségüket is.

A szeptember 2-ig nyilvános vitára bocsátott szabálytervezet szerint a kiskorúak és a tizenévesek számára az online alkalmazások automatikusan bezárulnának, ha a vonatkozó időkorlátok lejárnak. Emellett bevezetnék az "életkorhoz kötött tartalmakat" is a fiatalok számára. A 18 év alattiak nem férhetnének hozzá az okoseszközükhöz este 10 és reggel 6 óra között, a nyolc év alatti gyerekek csak napi 40 percig használhatnák a telefonjukat, a 8 és 16 év közöttieknek pedig naponta egy óra képernyőidő jutna. A 16 és 18 év közöttiek két órát tölthetnének eszközük használatával. A szabályozás ötlete egyébként nem új, Kínában a kiskorúaknak este 10 és reggel 8 óra között már jó pár éve tilos online videojátékokkal játszani.

A tervezet szerint 30 percnél hosszabb használat után minden korosztály kapna egy emlékeztetőt, hogy tartson pihenőt, illetve a mobilinternet-szolgáltatóknak is előírnák, hogy olyan tartalmakat hozzanak létre, amelyek "a szocialista alapértékeket terjesztik" és "a kínai nemzet közösségi érzését kovácsolják össze." A szülők felülbírálhatnák az időkorlátokat, és bizonyos oktatási és sürgősségi szolgáltatások mentességet élveznének a szabályozás alól.

Kína rendelkezik a világ egyik legnagyobb internet-felhasználói bázisával, az 1.4 milliárd lakosú országban nagyjából 1.07 milliárd embernek van hozzáférése a világhálóhoz a China Internet Network Information Center adatai szerint. Tavaly decemberi statisztikák szerint ebből körülbelül minden ötödik felhasználó 19 éves vagy annál fiatalabb.

Az "internetfüggőség" az utóbbi években jelentős társadalmi problémává vált Kínában, ami katonai kiképzőtábor stílusú kezelőközpontok gyakran tudományosan aggályos és időnként veszélyes iparágát hozta létre a távol-keleti országban.

2002 óta több ezer, internetfüggőnek bélyegzett kínai tinédzsert zártak "internet detoxikációs központokba",

amelyek gyakorlatilag olyan pszichiátriai intézetek, ahol kényszergyógykezelésnek, katonai kiképzésnek, sőt egyes esetekben elektrosokk-terápiának vetik alá őket.

Az internetfüggőséggel foglalkozó klinikák két évtizeddel ezelőtt jelentek meg először Kínában, közvetlenül azután, hogy 2002-ben négy kiskorú felgyújtott egy pekingi internetkávézót, mert nem engedték be őket. A gyújtogatás következtében 25 ember meghalt. 2009-ben már több mint 300 internetfüggőségi klinika működött Kínában, a létesítmények azonban hamar hírhedtté váltak a fiatal betegekkel szembeni kemény bánásmódjukról. 2009-ben a CCTV állami televízió részletes riportban számolt be arról, hogy az egyik központ elektrosokk-terápiát alkalmazott az internetfüggőség kezelésére. (A kínai egészségügyi minisztérium később betiltotta ezt a gyakorlatot.) Szintén az állami tévé riportja kapcsán derült ki az is, hogy egy 16 éves fiút halálra vertek egy internetfüggőségi klinika munkatársai.

(Borítókép: Getty Images/d3sign)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
A negyedévente megjelenő utazási és életmódmagazin, a Roadster, a Samsunggal együttműködve izgalmas kalandra vállalkozott. A kiadó Player Media Group csapata meginvitálta a dél-koreai gyártóóriást egy technológiai kihívásra, melyben arra a kérdésre keresték a választ, hogy napjaink mobiltelefonjai vajon professzionális fényképezőgépekként is megállják-e a helyüket.
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Önállóan mozgó és tájékozódó, alakváltó robotokat készítettek a kutatók a nyilvános helyek zajszűrésére.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.