Kína: a kiskorúak legfeljebb napi 2 órát nyomkodhatják a telefonjukat

2023 / 08 / 30 / Bodnár Barna
Kína: a kiskorúak legfeljebb napi 2 órát nyomkodhatják a telefonjukat
A Kínai Kibertér-felügyelet új intézkedéseket javasol annak korlátozására, hogy a gyerekek és tizenévesek mennyi időt tölthetnek a telefonjukon.

Az ország legfőbb internet-szabályozó hatósága a javaslatcsomaggal csökkenteni kívánja a fiatalok internetfüggőségét, a "jó erkölcsöt" és a "szocialista értékeket" pedig népszerűsíteni szeretné a kiskorúak körében. Peking célja a képernyő előtt töltött idő mérséklésével nem csak a gyerekek egészségnek megóvása, de az új szabályozásokkal csökkentik a "nemkívánatos információknak" való kitettségüket is.

A szeptember 2-ig nyilvános vitára bocsátott szabálytervezet szerint a kiskorúak és a tizenévesek számára az online alkalmazások automatikusan bezárulnának, ha a vonatkozó időkorlátok lejárnak. Emellett bevezetnék az "életkorhoz kötött tartalmakat" is a fiatalok számára. A 18 év alattiak nem férhetnének hozzá az okoseszközükhöz este 10 és reggel 6 óra között, a nyolc év alatti gyerekek csak napi 40 percig használhatnák a telefonjukat, a 8 és 16 év közöttieknek pedig naponta egy óra képernyőidő jutna. A 16 és 18 év közöttiek két órát tölthetnének eszközük használatával. A szabályozás ötlete egyébként nem új, Kínában a kiskorúaknak este 10 és reggel 8 óra között már jó pár éve tilos online videojátékokkal játszani.

A tervezet szerint 30 percnél hosszabb használat után minden korosztály kapna egy emlékeztetőt, hogy tartson pihenőt, illetve a mobilinternet-szolgáltatóknak is előírnák, hogy olyan tartalmakat hozzanak létre, amelyek "a szocialista alapértékeket terjesztik" és "a kínai nemzet közösségi érzését kovácsolják össze." A szülők felülbírálhatnák az időkorlátokat, és bizonyos oktatási és sürgősségi szolgáltatások mentességet élveznének a szabályozás alól.

Kína rendelkezik a világ egyik legnagyobb internet-felhasználói bázisával, az 1.4 milliárd lakosú országban nagyjából 1.07 milliárd embernek van hozzáférése a világhálóhoz a China Internet Network Information Center adatai szerint. Tavaly decemberi statisztikák szerint ebből körülbelül minden ötödik felhasználó 19 éves vagy annál fiatalabb.

Az "internetfüggőség" az utóbbi években jelentős társadalmi problémává vált Kínában, ami katonai kiképzőtábor stílusú kezelőközpontok gyakran tudományosan aggályos és időnként veszélyes iparágát hozta létre a távol-keleti országban.

2002 óta több ezer, internetfüggőnek bélyegzett kínai tinédzsert zártak "internet detoxikációs központokba",

amelyek gyakorlatilag olyan pszichiátriai intézetek, ahol kényszergyógykezelésnek, katonai kiképzésnek, sőt egyes esetekben elektrosokk-terápiának vetik alá őket.

Az internetfüggőséggel foglalkozó klinikák két évtizeddel ezelőtt jelentek meg először Kínában, közvetlenül azután, hogy 2002-ben négy kiskorú felgyújtott egy pekingi internetkávézót, mert nem engedték be őket. A gyújtogatás következtében 25 ember meghalt. 2009-ben már több mint 300 internetfüggőségi klinika működött Kínában, a létesítmények azonban hamar hírhedtté váltak a fiatal betegekkel szembeni kemény bánásmódjukról. 2009-ben a CCTV állami televízió részletes riportban számolt be arról, hogy az egyik központ elektrosokk-terápiát alkalmazott az internetfüggőség kezelésére. (A kínai egészségügyi minisztérium később betiltotta ezt a gyakorlatot.) Szintén az állami tévé riportja kapcsán derült ki az is, hogy egy 16 éves fiút halálra vertek egy internetfüggőségi klinika munkatársai.

(Borítókép: Getty Images/d3sign)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Az Agility Robotics Digit gépe az Amazonnál dolgozik, de hamarosan munkába áll egy másik kereskedelmi ellátó cég raktáraiban is. A hozzá hasonló robotokat az árupakolás mellett autógyártók telepein használják egyre gyakrabban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.