Kína fellőtte a világ első 6G-s műholdját

2020 / 11 / 07 / Felkai Ádám
Kína fellőtte a világ első 6G-s műholdját
Még az 5G technológia sem terjedt el, de az ígéretek szerint ez annál is százszor gyorsabb lesz.

Kína a világon először küldött az űrbe 6G kísérleti műholdat – írja a BBC a helyi média beszámolója nyomán. A műhold az űrben a terahertzes kommunikációs technológia lehetőségeit vizsgálja majd, ami áttörést jelenthet az űrbeli kommunikációban. A műhold 12 másikkal együtt került kilövésre egy Hosszú Menetelés-6 hordozórakétával. A start a Tajjüan Műhold Fellövési Központban történt.

A Hosszú Menetelés rakéta 3 kínai műholdat (köztük a 6G technológiára képes darabot) és 10, egy argentin cég által fejlesztett kereskedelmi műholdat szállított az űrbe. A műhold tehát a 6G technológiát teszteli majd, vagyis elsőként kerül sor a terahertzes kommunikáció vizsgálatára a világűrben. A 6G százszor gyorsabb az 5G-nél, és veszteség nélküli adatközlést tesz az űrben lehetővé nagy távolságban, alacsonyabb energiaigény mellett. A 6G technológia egyelőre még gyerekcipőben jár, és még alapvető vizsgálatokat kell elvégezni vele kapcsolatban – egy finn egyetem publikációja szerint.  Jelen pillanatban több technikai akadályt is el kell még gördíteni az útból – legyen szó a hardver dizájnról, vagy arról, hogy a technológia miféle környezeti hatásokkal bír. A kereskedelmi felhasználására csak ezek után kerülhet sor.

A NASA épp mostanában fejezte ki aggodalmát egy kiépítésre váró, kezdetben 4G-s, de idővel 5G-re fejleszthető szatellitkonstellációval kapcsolatban. A NASA-nak ez az első ilyen megszólalása a történelme során, és most is azért került erre sor, mert szerintük az AST & Science által tervezett konstelláció műholdjai túl nagyok, túl rossz helyen vannak, így veszélyt jelentenek a többi mesterséges égitestre az űrben. Ráadásul a NASA szerint a cégnek tapasztalata sincs az efféle technológia építésében/alkalmazásában.

(A Cikkhez használt címlap- és nyitókép csak illusztráció, forrás: Flickr/godata img


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A robotról egyelőre nem lehet sokat tudni, de a felvételek tanúsága szerint a háztartási munkák jól mennek neki és ehhez hasonló, ház körüli teendők elvégzésére szánja a gyártó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.