Kína halálos pterodaktilusz drónokat árul

2021 / 06 / 25 / Justin Viktor
Kína halálos pterodaktilusz drónokat árul
Kína gyakorlatilag a világ legfőbb harci-drón szállítójává nőtte ki magát. Olyan volumenű exportot folytatnak, hogy globális mértékű harci-drón-nyomást hoztak létre, melyre már az Egyesült Államoknak is reagálnia kellett.

Pterodaktilusz 12 rakétával

Kínában az állami tulajdonú Aviation Industry Corp (AVIC) látja el a fél világot kifejezetten erősen felfegyverzett harci drónokkal. 2010 és 2020 között 220 darab harci drónt adtak el a világ 16 országának a Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) adatai szerint.

Az értékesítés gerincét adó Wing Loong II (a név jelentése pterodaktilusz) drónok 12 darab rakétát hordozhatnak és többek között Nigéria, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom és Szaúd-Arábia vette meg őket. A globális katonai drónexportot egyelőre továbbra is az amerikai vállalatok uralják, de a kínai harci drónok elterjedése globális fegyverkezési versenyt eredményezett, melynek eredményeként sokkal több katonai drón repül a világon.

"Kína hajlandó fegyveres drónokat exportálni szinte bárkinek" - mondta el a Bloombergnek Ulrike Franke, a Külkapcsolatok Európai Tanácsának munkatársa.

Olcsó tapasztalt kínai katonai drónok

A Wing Loong II drónok egyébiránt körülbelül a tizenötödébe kerülnek mint a hasonló amerikai gyártmányú drónok, és Kína nem foglalkozik vele, hogy mire használják őket, ha egy másik ország vásárolna belőlük. 

Illetve annyiban mégis csak foglalkoznak az eladásaik utóéletével, hogy a bevetéseken szerzett harci tapasztalatokat beépítik a következő generációs - immár az amerikai B-2 repülőgéphez hasonló lopakodó technológiát alkalmazó - drónok fejlesztésébe.

A kínai drónokat eddig az Egyesült Arab Emírségek küldte harcba Líbiában, Egyiptom a Sínai-félszigeten, és Szaúd-Arábia Jemenben - mondta el Heather Penney, a Mitchell Institute for Aerospace Studies munkatársa. „A tapasztalatokat visszaforgatják a gyártásukba.”

Kína szerint nincs itt mit nézni

A kínai kormány mindenesetre elutasítja a fegyverkezési verseny vádját. Szerintük ők csak az ügyfelek védelmi képességeit javítják, és tartózkodnak a belügyeikbe való beavatkozástól, nem úgy, mint az USA, közölte Hua Csunjing, Kína Külügyminisztériumának szóvivője egy februári sajtótájékoztatón. "Körültekintőek és felelősek vagyunk a fegyverek exportálásában" - mondta. "Ez teljesen más, mint az Egyesült Államok gyakorlata."

A kínai drónexport komoly kihívás Biden elnök számára, aki tavaly ősszel AVIC-ot és leányvállalatait a kínai hadsereg részének nyilvánította, korlátozva az amerikai technológiához való hozzáférésüket. 

"Lehet, hogy a kínai drónok nem olyan jók, mint az amerikai drónok. De 15 drón egy helyett, és az emberi jogokkal kapcsolatos felhajtás nélkül? Ez egy jó ajánlat” - summázta Pawel Paszak, a Varsói Intézet Kína-monitor programjának igazgatója.

(Forrás: Bloomberg Kép: )

Ez is érdekelhet:

Az Aevum Ravn X, a világ legnagyobb, teljesen autonóm orbitális rakétát indító drónja Az Aevum vállalat bemutatta a Raven X-et, a világ legnagyobb tömegű pilóta nélküli repülőgép-rendszerét, ami képes 180 percenként egy műholdat juttatni az űrbe.

Kihalásztak egy kínai tengeri drónt Indonézia felségvizein Egy egyszerű indonéz halász fogta ki a kínai drónt, ami valószínűleg a tengeralattjárók számára optimális körülményeket igyekezett felmérni a Dél-kínai-tengertől Ausztráliáig húzódó stratégiai fontosságú útvonalon.

Szuperszonikus katonai vadászrepülő-drónok az égen A Kelley Aerospace nevű szingapúri székhelyű repülőgép-gyártó vállalat szuperszonikus sebesség elérésére alkalmas harci drónt fejlesztett.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Az Amazon négy év után felhagy a projekttel, amelynek az volt a célja, hogy a vásárlók egyszerűen kisétálhassanak a boltból a megvásárolt árukkal anélkül, hogy azért a kasszánál fizetniük kéne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.