Kihalásztak egy kínai tengeri drónt Indonézia felségvizein

2021 / 01 / 06 / Justin Viktor
Kihalásztak egy kínai tengeri drónt Indonézia felségvizein
Egy egyszerű indonéz halász fogta ki a kínai drónt, ami valószínűleg a tengeralattjárók számára optimális körülményeket igyekezett felmérni a Dél-kínai-tengertől Ausztráliáig húzódó stratégiai fontosságú útvonalon.

Tengeri szárny a halászhálóban

A kínai drón típusa Sea Wing (Haiji) és a kínai Tudományos Akadémia Shenjang automatizálási intézete fejlesztette ki, hivatalosan a tengervíz oxigénszintjének, hőmérsékletének, sótartalmának és egyéb paramétereinek mérésére és automatikus továbbítására. Az indonéz média szerint a pilóta nélküli víz alatti járművet (UUV) december 20-án találták meg a dél-Sulawesi-i Selayar-sziget közelében. Hat nappal később átadták a rendőrségnek, majd az indonéz katonaságnak.

A Naval News katonai szaklap szerint az UUV adatai rendkívül értékesek lehetnek a kínai haditengerészeti tervezők számára, különösen a tengeralattjárók műveletei során: "Minél jobban ismeri a haditengerészet a vizeket, annál jobban el tudja rejteni tengeralattjáróit" - írja a lap. Az indonéz biztonsági szakértők attól tartanak, hogy épp ezért úszott a drón épp arra, amerre, ami illegális adatgyűjtésnek minősülhet. A kínai kormány nem reagált a történtekre, nem erősítette meg, hogy az övék lenne a drón. 

Kína az utóbbi időben agresszív lépéseket tesz a vitatott fennhatóságú Dél-kínai-tengeren, a tudományos kutatás leple alatt végeznek katonai felméréseket a térségben. 2019-ben a Pápua Új-Guineához tartozó Manus-sziget környékén “mérték fel” az óceánt, az Egyesült Államok és Ausztrália közös tengerészeti támaszpontja mellett, idén márciusban pedig az Ausztráliához tartozó Karácsony-szigetek környékén.

Muhammad Fauzan, egy indonéz biztonsági elemző az amerikai ABC-nek nyilatkozva elmondta:

"Legalább harmadszor találtak ilyen drónt, amelyet én és sokan mások, beleértve a szakértőket is, indonéziai felségvizeken elfogott kínai gyártmányú víz alatti drónnak gondolunk."

"De talán ez a legújabb felfedezés a legjelentősebb, mert azt jelentették, hogy a drón még mindig aktív volt, amikor a halászok megtalálták. A drón mozgott, a fények még mindig villogtak rajta, és az érzékelői is működtek. És ez az első eset, abból a szempontból is, hogy a katonaság nyilvánosan kijelentette, hogy biztosították a drónt, és teljes körű vizsgálatnak vetik alá az Indonézia flotta második parancsnokságának haditengerészeti bázisán Surabayában.”

A Sea Wing UUV egy másik változatát 2019 márciusában fedezték fel indonéz halászok a Dél-kínai-tengerhez közelebb fekvő Riau-szigeteken, idén januárban  januárban pedig Kelet-Jáván.

Az alacsony energiafogyasztásuknak köszönhetően a tengeralattjáró drónok hónapokig vagy akár évekig használhatók - állítja a kínai állami média. Egy jelentés szerint az UUV-kat a Kelet-kínai-tengeren, a Dél-kínai-tengeren, az Indiai-óceánon és a Csendes-óceánon is tesztelték és használták. A Tengeri szárnyak több mint 6400 napot töltöttek a tengeren, több mint 160 000 km-t tettek meg, és a Mariana-árokban 7076 méteres mélységbe merültek.

2020 februárjában a kínai természeti erőforrások minisztériuma szerint Kína 12 Sea Wing UUV-t telepített az Indiai-óceánba tudományos kutatás céljából.

(Forrás: TheGuardian Kép: @Jatosint/Twitter,)

Ez is érdekelhet:

Új kínai fejlesztés az autonóm víz alatti járművek hatótávolságában A porózus felületű anyagok lehetővé teszik az autonóm víz alatti járművek hatótávolságának jelentős növelését.

A Huawei is segített egy olyan technológia fejlesztésében, ami alkalmas a kínai ujgur kisebbség megfigyelésére A Washington Post az IPVM nevű biztonságtechnikai szervezet által átadott dokumentumokra hivatkozva azt állítja, hogy a Huawei segített egy olyan arcfelismerő technológia kifejlesztésében, ami automatikusan felismeri az ujgur kisebbség tagjait, és riasztást küld a hatóságoknak. A cég szerint a rendszert soha nem alkalmazták élesben.

Kína is elérte a kvantumfölényt A Google tavaly ősszel érte el a kvantumfölényt, amikor Sycamore nevű kvantumprocesszoruk, három és fél perc alatt megoldott egy olyan a feladatot, ami a világ legerősebb szuperkomputerének, tízezer évig tartott volna. Kína tegnap szintén bejelentette a kvantumfölényt, kvantumszámítógépük tízmilliárdszor gyorsabb az amerikainál. Tíz. Milliárdszor. Gyorsabb.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.