Szuperszonikus katonai vadászrepülő-drónok az égen

2021 / 02 / 28 / Justin Viktor
Szuperszonikus katonai vadászrepülő-drónok az égen
A Kelley Aerospace nevű szingapúri székhelyű repülőgép-gyártó vállalat szuperszonikus sebesség elérésére alkalmas harci drónt fejlesztett.

A harci drónok hajnala

Az Arrow nevű pilóta nélküli harci repülőgép (UCAV) koncepcióját a múlt héten mutatták be. A drón maximális felszállási súlya 16 800 kilogram, 4815 kilométer (2600 tengeri mérföld) hatótávolságú, és 2592 per óra, azaz 2.1 mach sebességnél is gyorsabban képes repülni. Ez nagyjából a Los Angeles-Tokió távolság, amit az eszköz valamivel több mint három óra alatt megtehetne, természetesen bőven a hangsebesség felett.

A drón kialakítása egytestű repülőeszköz és olyan szabadalmaztatott szénszálas anyagból készül majd, mely a maga nemében az első ilyen a világon. Radar keresztmetszete csökkentett, és az infravörös képe is minimalizált. "A szénszálas és egytestű kialakítás kiemelkedő szilárdsággal és merevséggel ruházza fel az Arrow-t ”- közölte a Kelly Aerospace vállalat. 

A drónt már be is árazták, 9–16 millió dollár között lesz kapható, és már felkeltette a potenciális vásárlók érdeklődését, akik 100 előrendelést adtak le rá. Nem kell különösebben gyakorlott katonai elemzőnek lenni ahhoz, hogy belássuk, a drón rendelkezik azzal a képességgel, hogy komoly és villámgyors előnyt nyújtson a harctéri alkalmazása során. 

"Az Arrow-t úgy tervezték, hogy kiegészítse a pilóta nélküli repülőgépeket, és a megsokszorozza a légierő képességeit a légi csatatéren"

- magyarázta a vállalat tájékoztatójukban. Sok jelenleg használt drónhoz hasonlóan, az Arrow-t is egy drón operátor kezeli. A gép képes önállóan felszállni, és UCAV-kból álló repülőgéprajban is repülhet egy nagyobb küldetés részeként.

Intelligens álcázóminta rejtheti el a vadászgépeket a drónok MI rendszerei elől A drónok kamerája bár mindent lát, de épp mint az embernél, hiába éles a szem, a mögötte álló agy becsapható, ha megismerjük működésének jellemzőit. A legújabb fejlesztés egy kisebb méretű álcázóminta, melynek alkalmazása eltünteti a vadászgépeket az MI elől. Látják őket, de nem ismerik fel, mit látnak.

7000 autonóm harci eszköz

A Flight Global forrásai szerint a Kelley Aerospace további két UCAV prototípusát tesztelik az Egyesült Államokban és Svédországban. Drónfejlesztéseik ugyanakkor csak apró részei a katonai felhasználású autonóm harci eszközök  nagyobb trendjének. 

Az elmúlt három évtizedben a hadviselésben részt vevő UCAV-ok, azaz ember nélküli autonóm harci járművek száma rendkívül megnőtt. A 2003-as iraki invázió során az Egyesült Államoknak még csupán néhány drónja volt, a PBS International szerint most azonban már több mint 7000 UCAV-ot használnak katonai célokra.

A Kelley Aerospace még tavaly decemberben közölte, hogy nem kevesebb, mint 250 új munkahelyet kívánnak létrehozni, kifejezetten ennek az új repülőgépnek a gyártására, ötéves célként kitűzve azt is, hogy mintegy 500 pilótát képezzenek ki repülési pilótaakadémián, akik készen állnak majd a harci drónok irányítására egy általános hadjárat részeként.

(Forrás: Flightglobal Kép: Kelley Aerospace)

Ez is érdekelhet:

Az Aevum Ravn X, a világ legnagyobb, teljesen autonóm orbitális rakétát indító drónja Az Aevum vállalat bemutatta a Raven X-et, a világ legnagyobb tömegű pilóta nélküli repülőgép-rendszerét, ami képes 180 percenként egy műholdat juttatni az űrbe.

Madárrajok mozgása ihlette a magyar kutatók drónraj-irányítási áttörését Az ELTE Biológiai Fizika Tanszékének kutatói azt kutatták, hogy a madárrajok miképp oldják meg a látványos, mindenki által jól ismert hihetetlen sebességű együtt-mozgással járó kihívásokat. A megoldás megtalálásával minden eddiginél több drón hasonlóan gyors, harmonikus együttes repülését sikerült koordinálni.

Kína önállóan gyilkoló drónokat árul (a Google-nak pedig rossz hete van) Képzeljük el: gyilkos katonai robotok, melyek emberi jóváhagyás nélkül támadhatnak bármire.


 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.