Kína népességének száma már idén elkezdhet csökkenni

2022 / 02 / 02 / Bobák Zsófia
Kína népességének száma már idén elkezdhet csökkenni
Szakértők szerint Kína népességének száma tavaly elérhette a maximumát, az elkövetkező években már csökkeni fog, ha a jelenlegi tendencia folytatódik. India lakosságának száma, ami már most Kína közelében jár, az előrejelzések szerint még évekig növekszik majd.

Kína lakosságának száma a World-o-meter adatai szerint jelenleg kicsivel több, mint egymilliárd 448 millió fő, a számok pedig ebben a pillanatban még fokozatosan emelkednek és ezt a lassuló, de folyamatos növekedést jelezték előre még nemrégen az elkövetkező évekre is a statisztikákat elemző szakértők, bár azt már régóta lehet tudni, hogy, hacsak nem következik be radikális változás a születési számok alakulásában, néhány évtizeden belül jelentősen visszaesik a kínai lakosság száma. Egy 2020 júliusában megjelent tanulmány szerint az évszázad végére, 2100 környékére feleződik meg a népesség, addigra 700-800 millió fő körül élnek majd Kínában, egy tavalyi előrejelezés szerint azonban ez már 2050-re vagy 2060-ra is bekövetkezhet, persze csak akkor, ha továbbra is az marad a jellemző, hogy évről évre egyre kevesebb gyermek születik az országban.

A kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal két hete kiadott jelentése szerint a népességcsökkenés már a vártnál hamarabb elindulhat, mivel a tavalyi évben rekord alacsony növekedési adatokat regisztráltak. Az ezer főre számolt 7,52 születésszámhoz képest az elhalálozások üteme nőtt, ezer főre 7,18 haláleset jutott, ezért összességében 0,34%-os természetes népességnövekedéssel számolt a hivatal (2020-ban még 0,53% volt az érték). A Nikkei Asia leírása szerint ez a legalacsonyabb érték, amit az 1958-tól 1962-ig tartó időszak óta feljegyeztek, amikor Mao Ce Tung nagy ugrás programjának idején az erőltetett gazdasági/társadalmi átalakuláshoz alkalmazkodni képtelen lakosság körében éhínség ütötte fel a fejét és sok tíz millióan haltak éhen, a népességnövekedés akkoriban 0,45%-ra redukálódott.

Míg bizonyos statisztikai oldalak, például a World-o-meter korábbi adatokra alapozott becslése szerint a népességcsökkenés csak valamikor a 2030-as évek közepén kezdődik majd az országban, és tavaly még az Egyesült Nemzetek Szervezete is azt jósolta, hogy a lakosság száma 2030-ban éri el a csúcspontját, addig az új információk fényében az elemzések már mást mutatnak.

"Kína lakosságának száma 2022-ben elkezd zsugorodni, kilenc évvel az előzőleg várt 2031 előtt."

- nyilatkozta Csi Fuhszien, a Wisconsin-Madison Egyetem demográfusa a Nikkei Asiának.

Csevej Csang, a Pinpoint Asset Management közgazdásza is egyetért azzal, hogy az adatok arra utalnak, hogy a népesség elérte a maximumát a tavalyi év során. A Guardiannek nyilatkozó szakértő szerint a fogyó lakosság problémája korábban is jól ismert volt, de most világosan kiderült, hogy a folyamat gyorsabban zajlik, mint gondolták.

A South China Morning Post által megkérdezett elemzők némelyike inkább az idei évre teszi a maximum elérésének várható idejét és becsléseik alapján néhány éves stagnálásra is lehet számítani a csökkenés előtt, mások már idén néhány százezres visszaeséssel számolnak. A kormány már korábban is hozott intézkedéseket a tendencia visszafordítása érdekében, eltörölték az egygyermekes politikát és családonkent három gyermek vállalását is engedélyezik, valamint pénzügyi támogatást is nyújtanak a szülők számára, de, többek között, a nemi egyenlőtlenségek és a magas lakás-, és megélhetési árak miatt egyre kevesebben házasodnak és alapítanak családot az országban.

(Fotó: Getty Images/Kevin Frayer)

Az emberiség 25 éven belül teljesen elveszítheti a szaporodási képességét Shanna Swan szerint a férfi hímivarsejtek száma olyan radikális mértékben csökkent az elmúlt évtizedekben, hogy ha nem teszünk valamit, 2045-re az emberiség teljesen nemzésképtelenné válik.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.