Kína sikeresen befolyásolja az időjárást a politikai rendezvények előtt

2021 / 12 / 08 / Bobák Zsófia
Kína sikeresen befolyásolja az időjárást a politikai rendezvények előtt
Rakétákkal juttatják a légkörbe az ezüst-jodidot, hogy a keletkező eső elmossa a levegőt szennyező részecskék egy részét. Egy új tanulmány szerint júliusban, a kommunista párt alapításának századik évfordulója alkalmából is sikerrel alkalmazták a módszert.

A kék égbolt háborúja

Kínában a kék égbolt nem olyan gyakran megfigyelhető látvány, ezért is volt szokatlan a tavalyi évben rövid időre beköszöntő levegőminőség javulás, amit a lezárások és a gyárak ideiglenes leállítása eredményezett az nagyvárosokban. A PM2.5, vagyis a 2,5 μm alatti átmérőjű részecskék koncentrációja februári mérések szerint 27%-kal esett vissza ebben az időszakban, azonban az értékek hamar visszaálltak a megszokott szintre a gyártás újraindítása után. A kormány annak érdekében, hogy a szmogos napok számát csökkentse, 2018 júniusában meghirdette a Kék Ég Háborúját, a három éves program keretében nagy mértékben tervezték redukálni a kén-dioxid és nitrogén-dioxid (15% csökkentés) és a PM2.5 (18% csökkentés) szintjét, többek között az energiaellátási rendszer hatékonyabbá tételével, a közlekedés kizöldítésével és a szigorúbb ellenőrzésekkel.

Az még kérdés, hogy a hosszú távú háborút hogyan fogja megnyerni a jelentős számú szénerőművel rendelkező Kína, de az biztos, hogy egy-egy kisebb csata során rendszeresen győzedelmeskedik a légszennyezés ellen egy időjárásmódosító módszer, a felhőmagvasítás segítségével.

Mesterséges eső

A légkörbe juttatott ezüst-jodid részecskék a felhőkben felgyorsítják a jégkristályok keletkezésének folyamatát, amelyek végül csapadék formájában távoznak, így mesterséges esőt vagy havazást lehet előidézni a megfelelő mennyiségű anyag használatával. A technikát az 1940-es években kísérletezte ki Bernard Vonnegut, de a módszer hatékonyságáról sokáig megoszlottak a vélemények, ennek oka részben az alapos kísérletek és felmérések hiánya volt - mondta a Science-nek William Cotton, a Colorado Állami Egyetem professzora egy 2018-as idahói kísérlet kapcsán.

A vizsgálat során a kutatók megpróbálták a lehető legpontosabban végigkövetni a folyamat útját a kezdetektől az eső kialakulásáig, ennek érdekében az ezüst-jodid kiszórása után radarral figyelték a vízcseppek növekedését és a hópelyhek kialakulását.

A mérések szerint a felhőmagvasítás tényleg működik,

csak a megfelelő típusú felhőkre van hozzá szükség, elsősorban a szuperhűtött vizet tartalmazó felhők esetén hatásos. Bár a technológiát mezőgazdasági területen szokták alkalmazni a világ számos pontján, de Kínában előszeretettel használják fel a különböző nagyszabású rendezvények és ünnepi események zavartalanságának biztosítására is.

Felhőtlen ünnepek

A Tsinghua Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint, amelyről a South Morning China Post számolt be, a kormány legutóbb júliusban élt a kék ég generálásának lehetőségével, mikor a kommunista párt alapításának századik évfordulóját ünneplő rendezvény előtti este mesterséges esőt idéztek elő, amely másnapra csökkentette a PM2.5 részecskék egy részét, igaz, hogy az esőzések abban az időszakban egyébként is gyakoriak voltak. Az Environmental Science-ben megjelent beszámoló szerint június 30-án rakétákkal juttatták az ezüst-jodidot a légkörbe, a két órás művelet alatt pedig elég esőt sikerült generálni ahhoz, hogy az megtisztítsa a levegőt és a másnapi esemény során jóval egészségesebb környezetben tarthatták meg a ceremóniát.

A jelentés szerint több mint kétharmaddal csökkent a PM2.5 szintje és a levegőminőség jelentősen javult a környéken.

Ez nagy valószínűséggel a beavatkozásnak volt köszönhető, mivel egyéb időjárási tényezők nem utaltak arra, hogy bármilyen természetes oka lehetett volna a légszennyezettségben bekövetkező változásoknak, ezért ez az eset is újabb bizonyítékot jelenthet arra, hogy a felhőmagvasítás sikerrel alkalmazható, bár hozzá kell tenni, hogy Kínában hagyományosan más módszerekkel párosítják a technológiát és ilyenkor rövid időre bezárják a gyárakat, leállítják az építkezéseket is.

Az időjárás befolyásolása kis méretekben okozhat előnyös változásokat, de az országban ennél sokkal nagyobb léptékű programot terveznek elindítani, ahogy arról mi is írtunk korábban, 2025-re az időjárásmódosító rendszert 5,5 millió négyzetkilométeres körzetre terjesztik ki, ahol a tervek szerint szükség esetén bármikor elérhetik majd, hogy eleredjen a mesterséges eső vagy havazás.

(Fotó: TPG/Getty Images)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ilyen lesz a Földön élni negyedmilliárd év múlva
Ilyen lesz a Földön élni negyedmilliárd év múlva
Lényegében egyetlen szuperkontinens alakul majd ki, ahol nem lesz túl jó móka emlősnek lenni.
Kiadták az engedélyt Lengyelország első atomerőművének megépítésére
Kiadták az engedélyt Lengyelország első atomerőművének megépítésére
A tervek szerint 2040-ig három, összesen 9 GW kapacitású atomerőművet építenek majd az Európa vezető széntermelőjének számító országban.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.