Kína sikeresen befolyásolja az időjárást a politikai rendezvények előtt

2021 / 12 / 08 / Bobák Zsófia
Kína sikeresen befolyásolja az időjárást a politikai rendezvények előtt
Rakétákkal juttatják a légkörbe az ezüst-jodidot, hogy a keletkező eső elmossa a levegőt szennyező részecskék egy részét. Egy új tanulmány szerint júliusban, a kommunista párt alapításának századik évfordulója alkalmából is sikerrel alkalmazták a módszert.

A kék égbolt háborúja

Kínában a kék égbolt nem olyan gyakran megfigyelhető látvány, ezért is volt szokatlan a tavalyi évben rövid időre beköszöntő levegőminőség javulás, amit a lezárások és a gyárak ideiglenes leállítása eredményezett az nagyvárosokban. A PM2.5, vagyis a 2,5 μm alatti átmérőjű részecskék koncentrációja februári mérések szerint 27%-kal esett vissza ebben az időszakban, azonban az értékek hamar visszaálltak a megszokott szintre a gyártás újraindítása után. A kormány annak érdekében, hogy a szmogos napok számát csökkentse, 2018 júniusában meghirdette a Kék Ég Háborúját, a három éves program keretében nagy mértékben tervezték redukálni a kén-dioxid és nitrogén-dioxid (15% csökkentés) és a PM2.5 (18% csökkentés) szintjét, többek között az energiaellátási rendszer hatékonyabbá tételével, a közlekedés kizöldítésével és a szigorúbb ellenőrzésekkel.

Az még kérdés, hogy a hosszú távú háborút hogyan fogja megnyerni a jelentős számú szénerőművel rendelkező Kína, de az biztos, hogy egy-egy kisebb csata során rendszeresen győzedelmeskedik a légszennyezés ellen egy időjárásmódosító módszer, a felhőmagvasítás segítségével.

Mesterséges eső

A légkörbe juttatott ezüst-jodid részecskék a felhőkben felgyorsítják a jégkristályok keletkezésének folyamatát, amelyek végül csapadék formájában távoznak, így mesterséges esőt vagy havazást lehet előidézni a megfelelő mennyiségű anyag használatával. A technikát az 1940-es években kísérletezte ki Bernard Vonnegut, de a módszer hatékonyságáról sokáig megoszlottak a vélemények, ennek oka részben az alapos kísérletek és felmérések hiánya volt - mondta a Science-nek William Cotton, a Colorado Állami Egyetem professzora egy 2018-as idahói kísérlet kapcsán.

A vizsgálat során a kutatók megpróbálták a lehető legpontosabban végigkövetni a folyamat útját a kezdetektől az eső kialakulásáig, ennek érdekében az ezüst-jodid kiszórása után radarral figyelték a vízcseppek növekedését és a hópelyhek kialakulását.

A mérések szerint a felhőmagvasítás tényleg működik,

csak a megfelelő típusú felhőkre van hozzá szükség, elsősorban a szuperhűtött vizet tartalmazó felhők esetén hatásos. Bár a technológiát mezőgazdasági területen szokták alkalmazni a világ számos pontján, de Kínában előszeretettel használják fel a különböző nagyszabású rendezvények és ünnepi események zavartalanságának biztosítására is.

Felhőtlen ünnepek

A Tsinghua Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint, amelyről a South Morning China Post számolt be, a kormány legutóbb júliusban élt a kék ég generálásának lehetőségével, mikor a kommunista párt alapításának századik évfordulóját ünneplő rendezvény előtti este mesterséges esőt idéztek elő, amely másnapra csökkentette a PM2.5 részecskék egy részét, igaz, hogy az esőzések abban az időszakban egyébként is gyakoriak voltak. Az Environmental Science-ben megjelent beszámoló szerint június 30-án rakétákkal juttatták az ezüst-jodidot a légkörbe, a két órás művelet alatt pedig elég esőt sikerült generálni ahhoz, hogy az megtisztítsa a levegőt és a másnapi esemény során jóval egészségesebb környezetben tarthatták meg a ceremóniát.

A jelentés szerint több mint kétharmaddal csökkent a PM2.5 szintje és a levegőminőség jelentősen javult a környéken.

Ez nagy valószínűséggel a beavatkozásnak volt köszönhető, mivel egyéb időjárási tényezők nem utaltak arra, hogy bármilyen természetes oka lehetett volna a légszennyezettségben bekövetkező változásoknak, ezért ez az eset is újabb bizonyítékot jelenthet arra, hogy a felhőmagvasítás sikerrel alkalmazható, bár hozzá kell tenni, hogy Kínában hagyományosan más módszerekkel párosítják a technológiát és ilyenkor rövid időre bezárják a gyárakat, leállítják az építkezéseket is.

Az időjárás befolyásolása kis méretekben okozhat előnyös változásokat, de az országban ennél sokkal nagyobb léptékű programot terveznek elindítani, ahogy arról mi is írtunk korábban, 2025-re az időjárásmódosító rendszert 5,5 millió négyzetkilométeres körzetre terjesztik ki, ahol a tervek szerint szükség esetén bármikor elérhetik majd, hogy eleredjen a mesterséges eső vagy havazás.

(Fotó: TPG/Getty Images)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.