Kína vezeték, sínek és nyomvonal nélküli vonattal indít kereskedelmi járatot

2019 / 12 / 13 / Justin Viktor
Kína vezeték, sínek és nyomvonal nélküli vonattal indít kereskedelmi járatot
A jármű - nevezzük így, vasútnak mégsem hívhatjuk, mivel nincs alatta vasból az út - virtuális síneken halad. Akkor ez egy busz? Vagy mégis vonat? Nem, ez művészet (ART)!

Kína Yibin prefektúrában található található Szecsuán városában az ART projekt kereskedelmi sikert ért el ott, ahol a “Forgalom Fölé Emelt Busz" nem volt képes erre.

Az Autonomous Rail Rapid Transitnak (ART - kb. önálló sínes gyorsvasút) elnevezett jármű és rendszere lényegében egy vezető nélküli villamos, amely kamerák és szenzorok által kijelölt virtuális síneken halad, így tehát kicsit olyan is, mint egy busz.

A Yibin ART T1 járat 17,7 kilométeres hosszúságú, a várakozások szerint naponta több mint 10 000 utast szolgál majd ki, és ez a szám 25 000-re nőhet, ha a vonal csatlakozik majd egy nagysebességű vasútállomáshoz.

A kínai CRRC vállalat még 2013-ban kezdte meg az ART fejlesztését annak érdekében, hogy enyhítse a pokoli torlódásokat a zsúfolt kínai városi központokban.

A projektet a metró vagy a villamos olcsóbb alternatívájának szánták, mely mindeközben környezetbarát is.

Az ART-ot  először 2017-ben mutatták be Zhuzhou prefektúra Hunan városában. Azóta számos tesztet végeztek, köztük egyet a dohai sivatagban is, ahol a 2022-es Labdarúgó világkupán állítólag az ART rendszere biztosítja majd a tömegközlekedést.

(Forrás: Shanghaist Képek: CRRC, Wikimédia)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.