Kínában csak arcszkennelés után lehet mobilt vásárolni

2019 / 12 / 06 / Felkai Ádám
Kínában csak arcszkennelés után lehet mobilt vásárolni
Kínában a december elsején életbe lépett törvény szerint csak úgy lehet okostelefont vásárolni, ha előtte az emberen elvégeznek egy arcfelismerő vizsgálatot. Az ország 850 milliónyi internet felhasználója közül senki sem mentesül ezen szabály alól.

Az Elektronikai és Információs Technológiai Minisztérium korábban a telefonos és netes átverések és bűncselekmények emelkedésével indokolta a törvény (amely szerint egyébként a mobilszámot is tilos mostantól megváltoztatni) bevezetését. A Minisztérium mindezeken felül egyéb „pozitívumokat” is vár a szabálytól, ezek közé tartozik az állampolgárok könnyebb ellenőrizhetősége, valamint, hogy az adózással kapcsolatos számonkérés, a munkavégzés felügyelete és telefonhasználók valódi nevének a regisztrációja egyaránt gördülékenyebbé válik.

A fentiek némileg aggasztóan hangozhatnak annak, aki nem rajong a totális kormányzati kontrollért, ugyanakkor lehet érvelni amellett, hogy a telefonos regisztráció összekötését a személyazonosság ellenőrzésével nem Kína találta ki először.

2016 óta Németországban törvény kötelezi a helyi szolgáltatókat, hogy ügyfeleiktől személyi igazolványt, útlevelet vagy ideiglenes személyit kérjenek el. A francia telekomos vállalkozásoknak pedig személyazonosításra alkalmas információkat kell begyűjteniük az összes ügyfelükről és előfizetőjükről. Az Egyesült Államokban pedig 2010-ben nyújtottak be egy törvénytervezetet, amely a személy beazonosítását kötötte volna össze bármely előfizetéses telefon megvásárlásával.

Természetesen Kínában eddig sem lehetett nyakra-főre telefont vásárolni, hisz egy 2013-as törvény óta egy-egy új készülék vásárlásakor az ügyfeleknek be kell mutatniuk a személy igazolványukat. Ez a mostani, szigorúbb törvény viszont a világon először vezeti be a kötelező arcfelismerést. Természetesen akadnak kritikusok hangok elsősorban a közösségi médiában, de nincs túl sok esélye, hogy bármit is elérjenek, hiszen a kínai államnak minden ereje, pénze megvan arra, hogy keresztülverje az akaratát, ahogy ezt nagyon sok múltbeli példa is igazolja. Másodszor a hírre sem csökkent a kereslet: csak 2019 második üzleti negyedévében közel 98 millió készülék került a boltok polcaira. Ráadásul ez az új intézkedés egybe is vág a kínai vezetés szándékaival.

Ez utóbbi pedig nem titkoltan egy kiterjedt arcfelismerő adatbázis felépítése, melynek segítségével az 1,3 milliárd állampolgár közül bárki másodpercek alatt beazonosíthatóvá válna.

Kína ráadásul ezeket a rendszereket már most is aktívan használja: Hongkong és Sencsen közt két határátkelőn is működik arcfelismerő rendszer, de arcfelismerésre képes kamerákat szerelnek fel a koncerteken, bizonyos városokban pedig arcfelismerő szemüvegeket osztanak ki a rendőrségnek, hogy azzal figyeljék a tömeget a nagy sebességű vonatok állomásain.

Az ellenzők ráadásul nem találkoznak egyöntetű támogatással a többi állampolgár részéről. Ennek pedig az az oka, hogy az országban már amúgy is annyira elterjedt ez a technológia, hogy a többség rég hozzászokott. Az „ázsiai Amazon”, az Alibaba például az idén nagyjából 420 millió dollárt szánt arra, hogy alvállalkozásának, az Alipay-nek a „Smile-to-Pay” rendszerét népszerűsítse a felhasználók között. Ez utóbbi lényegében lehetővé tenné az ügyfeleiknek, hogy mindössze az arcukkal fizessenek hitelkártya vagy kártyaszám megadása helyett. A Xiaozhu, egy pekingi weboldal, amelynek fő profilja a rövidtávú szobakiadás, pedig tavaly decemberben jelentette be, hogy Csengtu városában található bérleményeinek 80 százalékát arcfelismerő ajtókkal szereli fel. A listát lehetne még sorolni.

A helyzet tehát valahol egybecseng azzal, amit nyugaton is láthatunk. A kényelem érdekében az emberek önként és dalolva mondanak le személyes adataik védelméről. A különbség annyi, hogy az így előkészített terepbe aztán kényelmesen beleül a kínai állami megfigyelés. Ahhoz pedig, hogy tudjuk, Kínában az állampolgárok szoros nyomon követése kegyetlen következményekkel járhat, elég csak elolvasnunk a híreket az ujgur muszlimuk tömeges internálásáról, vagy arról, ami éppen Hongkongban történik. Mivel pedig Kína a pénze és üzleti lehetőségei miatt kiemelten fontos terep minden kormánynak és nagyobb vállalkozásnak a világon, a kormányuknak kívülről érkező, komolyabb retorziótól sem kell tartania.

(Kép: Pixabay, forrás: Venturebeat)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hogyan fedezték fel a kutatók az isteni részecskét?
Hogyan fedezték fel a kutatók az isteni részecskét?
Egy-egy új részecske detektálása nem könnyű feladat és nem mindig egyértelmű, mit is mutatnak az adatok, amelyek a részecskeütköztetőkben zajló kísérletek során születnek. Mit láttak a kutatók 2012-ben az ábrákon, ami meggyőzte őket arról, hogy a régóta keresett Higgs-bozont találták meg? A CERN fizikusa elmagyarázza.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.