Kínában dolgozik a legnagyobb mobildaru a világon, amit szélturbinák építésére terveztek

2023 / 12 / 19 / Bobák Zsófia
Kínában dolgozik a legnagyobb mobildaru a világon, amit szélturbinák építésére terveztek
Az XCMG XCA3000 gépe 160 méter magasságba tud emelni 190 tonnás alkatrészeket. A segítségével az 5 és 10 MW-os turbinák több mint száz tonnás gondoláit és lapátjait is pillanatok alatt a helyükre lehet tenni.

Az XCMG gyártó XCA3000 daruja az egyik legerőteljesebb a kerekekkel ellátott mobildaruk között és kifejezetten egy speciális célra építették: arra, hogy szélturbinák összeszerelésében segédkezzen. A daru 160 méter magasságban 190 tonna megemelésére képes, így a turbinák legnehezebb alkatrészeit is könnyedén a helyükre teszi. A cég leírása szerint a géppel egy 5MW-os szélturbina 135 tonnás gondoláját fél óra alatt installálni lehet. A daru bemutatkozó projektjében a kínai Liaoning Dashiqiao Xintai szélfarmon egy 25 tonnás, 95 méter hosszú lapátot emelt 107 méteres magasságba, majd az eszközt csatlakoztatták a turbinához.

A daru hatalmas kapacitása Kína egyre szaporodó szélerőműveinek konstrukciójában fontos szerepet játszhat: az országban 2030-ra összesen 1200 GW összkapacitasú szél-, és napenergia termelést terveznek megvalósítani, de a Global Energy Monitor adatai szerint már akár 2025-re is elérhetik ezt a teljesítményt, ha a bejelentett szélerőmű és napelemfarmok építési projekeinek mindegyike a tervek szerint halad majd.

Az eddigi legnagyobb teher egyébként, amit daruval valaha is megemeltek, az XCA3000 rakományánál jóval nehezebb volt: a Taisun daru 2008 áprilisában egy 20 133 tonnás hajót húzott a magasba, ezzel a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. A Taisun szintén Kínában működik, ám az XCA3000 daruval ellentétben nem mobilis, hanem egy fix elhelyezésű portáldaru.

(Fotó: XCMG, Haakman/Wikimedia Commons)


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Lassan, de egyre gyorsulva gördül az autógumigyártás is a fenntarthatóság felé
Lassan, de egyre gyorsulva gördül az autógumigyártás is a fenntarthatóság felé
A német Continental portugáliai gumiabroncsgyárában mutatta be, hogyan formálják a gumigyártást CO2-semlegessé, körforgásossá, fenntarthatóvá.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.