Kínai koronavírus: nőtt a fertőzöttek és a halálesetek száma is

2020 / 01 / 26 / Felkai Ádám
Kínai koronavírus: nőtt a fertőzöttek és a halálesetek száma is
Hongkongban február 17-ig bezártak az általános- és középiskolák, hogy megállítsák a koronavírus terjedését, és ezzel együtt minden hivatalnál a lehető legmagasabb készültségi fokozatot vezették be. Kínában lezárták a nagy látogatottságú turistacélpontokat, mint amilyen a pekingi Tiltott Város, a Nagy Fal pekingi szakasza vagy a sanghaji Disneyland. Ezek bezárása határozatlan időre szól. A vírus kiindulópontjának számító, 11 milliós lakosú Vuhanban a mai naptól megtiltották a behajtást a belvárosba, ugyanakkor 6000, kormányzati üzemeltetésű taxit állítottak a lakosság szolgálatába.

A cikk írásának pillanatában elérhető, legfrissebb, január 25-i WHO helyzetjelentés szerint eddig világszerte 1320 megerősített fertőzéses eset történt, ebből 1297 Kínában fordult elő. Kínán kívül az Egészségügyi Világszervezet 23 fertőzéses esetről tud, ezek közül 21 páciens járt Vuhanban, egy Ausztráliában kezelt beteg bizonyítottan érintkezett egy vuhani fertőzéses pácienssel, és egyedül egy Vietnamban ellátott fertőzött nem járt sem Vuhanban, sem Kína más régióiban a betegségét megelőzően. Az előzetes vizsgálatok megerősítették a vírus emberről emberre terjedését. Az 1287 kínai beteg (ezekben most nincsenek benne a hongkongi, tajpeji, makaói esetek) közül 237 állapota súlyos. 41 esetben vezetett a fertőzés halálhoz.

 

A koronavírus Ázsián kívül megjelent Ausztráliában, az Egyesült Államokban, valamint Európában (három fertőzött Franciaországban) is. A WHO január 22. óta nem változtatott a járvány kockázatbesorolásán, amely Kínában nagyon magas, Ázsiában magas, világszinten azonban mérsékelt. Írtunk arról is, hogy a WHO a legutóbbi állásfoglalásában nem nyilvánította nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetnek (Public Health Emergency of International Concern – PHEIC) a járványt, de ez akár még változhat is, illetve felmerült egy új, átmeneti vészhelyzeti szint bevezetésének a lehetősége is.

A Johns Hopkins Egyetem Center for Systems Science and Engineering részlege által frissített térképes adatok szerint világszinten immár 2019 fertőzéses eset fordul elő, amely 56 beteg halálát okozta, és eddig 49-en épültek fel, miután elkapták a koronavírust.

Jelenleg nem létezik vakcina, de az Egyesült Államokban az Egészségügyi Intézet (National Institutes of Health) dolgozik egyen, amit a remények szerint hónapokon belül elkezdhetnek tesztelni. Speciális ellátás sincs a fertőzésre, hanem a betegek a tüneteik mérséklésére kapnak fenntartó kezeléseket, mint például folyadékpótlást vagy fájdalomcsillapítót. Ha szükséges, a páciensek gépi légzéstámogatást is kaphatnak.

 

A WHO a lakossági prevencióhoz a SARS és a MERS protokolljának alapelveit ajánlja, mivel az új koronavírus terjedése ezekéhez hasonlíthat (cseppfertőzés, testi kontaktus, érintkezés fertőzött tárggyal, mint például a kilincs és hasonló, sokak által érintett eszközök):

  • Kerüljünk minden közelebbi kontaktust akut légzőszervi fertőzésben szenvedő emberekkel!
  • Gyakori kézmosás, különösen miután beteg emberek közelében, vagy az ő környezetükben jártunk!
  • Kerüljük a védőfelszerelés nélküli érintkezést mind a vad-, mind a háztáji állatokkal!
  • Akik akut légzőszervi fertőzésben szenvednek, azok tartsanak távolságot másoktól, a köhögést és a tüsszentést egyszer használatos zsebkendőkkel fedjék el, és gyakrabban mossanak kezet!


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.