Kinyírjuk-e a pókot a lakásban?

2020 / 05 / 17 / Felkai Ádám
Kinyírjuk-e a pókot a lakásban?
Gyerekkoromban a nyarak javát Balatonon töltöttem, ami jól hangzik ugyan, de az élményt számomra némileg beárnyékolta, hogy rettegtem a pókoktól. A nyaralóban pedig, ahol megszálltunk – egy öreg faház – hemzsegtek a nyolclábúak.

Érdekes, hogy csak tőlük tartottam, a többi ízeltlábútól pedig szinte egyáltalán nem (kivéve a fülbemászót, na de ki akarja, hogy a fülébe másszanak). Sőt még az a tudathasadásos állapot sem zavart, hogy Pókember képregényeket lapozgattam a faházban ücsörögve, hogy megfeledkezzek a minden sarokból nyilvánvalóan rám meredő fekete pontszemekről, méregtől csepegő csáprágókról és főleg: azokról a rettenetes lábakról.

Szerencsére ma már bizonyos méretküszöbig nem ráz tőlük a hideg, és úgy gondoltam, ideje kitérnem egy cikk erejéig a városi ember és ezeknek a csodás állatoknak kapcsolatára!

Tiszteld az idősebbeket!

Ha visszaemlékszünk a biológiaórákra, akkor ismerősen csenghet a rendszertani besorolás: a pókok az ízeltlábúak törzsén belül a pókszabásúak osztályának egyik rendjét adják. Magyarán nem rovarok.

Ha csak a mai értelemben vett pókokra gondolunk, azok cirka 400 millió évvel ezelőtt fejlődtek ki, és egyikei voltak az első szárazföldi élőlényeknek. A hasi szelvényezettség és a szövőmirigyek már ezeken az ősökön is felfedezhető volt a fosszíliák tanúsága alapján.


Bordás keresztespók

Vagyis a pókok nem csak nálunk, embereknél idősebbek, de a dinoszauruszoknál is.

Mielőtt tehát összetekernénk nagymamánk egyik Burdáját, hogy lecsapjuk, gondoljunk arra, hogy a pókok itt voltak már előttünk is, és jó eséllyel itt lesznek utánunk.

Kitelepítés

Egy humánus pókfóbiás másik eszköze a póktalanításra, hogy finoman megszabadul tőlük. Vagyis mondjuk óvatosan elkapja egy papírzsepivel, aztán szabadon engedi odakint. Sajnos ez a megoldás sokszor csak elodázza az állat halálát.

A pókok ugyanis vagy a kinti, természetes környezetben történő túlélésre rendezkedtek be, vagy pedig a bentire. A benti környezetre berendezkedett pókok pedig ugyanazért kedvelik a lakásunkat, amiért mi magunk is: mert meleg van és véd a különböző elemektől.

Ebből viszont két dolog is következik: egyrészt a lakókörnyezethez adaptálódott pókok jó eséllyel nem fognak a kinti környezetben boldogulni, és gyorsan elpusztulnak, ha nem tudnak ismét négy fal közé jutni. Másrészt viszont a kinti pókok sem vágynak minden áron bejutni a kecónkba, tehát a pók nem odakintről jön, hanem jó eséllyel már eleve ott lakik nálunk.


Kaszáspók

Az sem kizárható, hogy a nyolclábú a mi otthonunkban jött világra.

Persze nem az összes, a lakásban talált pók házi pók (vagyis azt, amelyik csak úgy betévedt, nyugodt lelkiismerettel kitessékelhetjük), és ha biztosra akarunk menni, megpróbálhatjuk beazonosítani az állatot.

A hazai lakásokban előforduló pókok

Itthon négyféle pók fordulhat jellemzően elő a lakásokban. Ezek a házi kaszáspók, a házi zugpók, a koronás keresztespók és esetleg a kis hangyautánzó pók. Szerencsére egyik faj sem különösebben mérgező. Sőt mint a pókok általában, nem támadnak emberre, és csak akkor marnak, ha fenyegetve érzik magukat.

A házi kaszáspók éppen eléri az egy centimétert, többféle színű lehet, de a nőstények jellemzően szürkék. Hosszú és vékony lábaik miatt tűnnek nagyobbnak annál, mint amilyenek, és aki kifejezetten a póklábaktól viszolyog, azt nem fogja a látványuk lenyűgözni.

A kaszáspók lába könnyen leszakad, ezért előfordulhat, hogy amikor valaki elkapja őket, akaratlanul is megszabadítja az állatot az egyik végtagjától.

A kaszáspók amúgy nem bánt senkit, korhadó növényi részekkel és elhullott állatokkal táplálkozik.

A házi zugpók nősténye 7,5-11,5 milliméteres, a hímek pedig 6-9 milliméteresek.

A zugpókok, mint azt a nevük is tükrözi, nem kedvelik a napsütést. Tölcsérszerű hálót szőnek, amit sokáig használnak, és nem feltétlenül takarítanak, ezért különösen a nagyvárosokban ezeken megül a por kifejezetten szutykos-kísértetkastélyos benyomást keltve (lényegében ez a zugpókok egyetlen zavaró tulajdonsága).


házi zugpók

A lakásban a nőstény, ha békén hagyják, akár 7 évet is élhet. A szabadban viszont télen elpusztul. A hím rövid ideig él, amit viszont megpróbál maximálisan kihasználni, és a szükséges táplálkozáson felül a kétségbeesett csajozás tölti ki minden idejét (és ki tudja ezért elítélni?).

Előlünk, emberek elől elmenekül, de ha csapdában érzi magát, akkor mar. Ez a harapás viszont se nem fáj, se nem veszélyes ránk nézve.

Na tehát a zugpók nem érzi túl jól magát odakint, a kaszáspókot pedig könnyen súlyosan megsebesíthetjük, ha megpróbáljuk levadászni. A maradék két pók közül a koronás keresztespók viszont kint és bent is otthon érzi magát, így talán ezt a fajt lehet a legnyugodtabb szívvel kitessékelni szerény hajlokunkból.

A koronás keresztespók 1,5-2 cm hosszúra nőhet, legalábbis a nőstények, a hímek elég kicsikék. Mindenesetre ez hazánk egyik legnagyobb pókfaja (hálisten), és az utótestén húzódó, jellegzetes kereszt alakba rendeződött foltokról ismerhető fel.

A keresztespók az egyik legklasszikusabb pók: sző egy gyönyörű hálót, és elüldögél a közepén. Budapesten én nem nagyon találkoztam vele, de vidéken gyakran előfordul.

Létezik egy másik keresztespók faj is, ez a karéjos keresztespók, amit elég ritkán lehet látni, és ráadásul az ország 15 védett pókfajának egyike, szóval ebben az esetben aztán különösen hátrább a Burdákkal!

A kis hangyautánzó pók pedig az a pók, amivel jó eséllyel találkoztunk már, csak valószínűleg nem tudtuk, hogy éppen pókot látunk. A hangyautánzó ugyanis nevének megfelelően az állatvilág Ethan Huntja, az álcázás nagymestere, szóval tök könnyen hangyának hihető.

Kérdés: miért akar egy pók hangya lenni?


kis hangyautánzó

A válasz: a hangyautánzó nem akar hangya lenni, viszont szeretne hangyának látszani, egyrészt védelmi okból, másrészt a vadászat miatt. Méretükben is a társas rovarokat utánozzák: a nőstények körülbelül 4 milliméter nagyságúak, a hímek alig kisebbek: 3 milliméteresek.

A hangyautánzó ráadásul hangyaként is viselkedik: az apró rovarokhoz hasonlóan fürgén, váratlan irányváltoztatásokkal mozog, és a második pár lábát pont úgy lengeti, mint a hangyák a csápjaikat.

A legtöbb ragadozó nem kekeckedik a hangyákkal, mivel ezeknek az állatoknak fájdalmas a harapása, csapatosan támadva meg aztán kifejezetten kíméletlen ellenfelek. Ráadásul a hangyákat a bennük található hangyasav miatt a ragadozó madarak is békén hagyják.

Cinkékkel végzett kísérlet bizonyítja, hogy ezek a madarak nem tudnak különbséget tenni a hangyautánzó és a hangya közt.

A megtévesztés nem csak védelemként működik, de jól jön a táplálékszerzésnél is. A hangyautánzó nem sző hálót, ehelyett levadássza a kisebb rovarokat, méghozzá a következő, furmányos módon: a kisebb rovarok ismerik a hangyák gyorsaságát, így ki tudják matekolni a biztonságos(nak vélt – muhaha!) távolságot. Sőt ezek az állatok azzal is tisztában vannak, hogy a hangyák nem tudnak ugrani.

Ebben amúgy igazuk van, a hangyák valóban nem ugrálnak, a pókok viszont igen...

Pók és ember

A pókok tehát izgalmas, sokszínű állatok, akik csak élik az életük. Jellemzően hasznunkra vannak, hiszen több kártevőt, egyéb rovarokat is levadásznak, köztük olyan kellemetlenségeket is akár, mint a csótány.

A hálójuk nem minden esetben szép látvány, de érdemesebb ezeket eltakarítani, és esélyt hagyni az állatnak, hogy máshová költözzön a lakáson belül, ahol kevésbé van útban.

Magyarországon ráadásul abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy élőhelyünk faunájának nem részei az olyan veszélyes fajok, mint például az USA egyes területein gyakran előforduló fekete özvegy (igaz, provokáció nélkül ez sem támad emberre).

A magyarországi pókok többsége próbál észrevétlen maradni, és jó lenne, ha mi is legfeljebb annyi kárt okoznánk nekik, mint ők nekünk.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Simon Gergellyel, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértőjével beszélgettünk az egyre terjedő, de 2024-től már kötelező rögzített kupakok, és a PET-palackok körüli kérdésekről.
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Az 1991-es Robin Hood filmben is látható, a táj látképét több száz éve meghatározó fa kivágása sokkolta a helyi közösséget, szomorúságot és dühöt váltott ki az itt élőkből.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.