Kis híján aranyérmes lenne a Matematikai Diákolimpián a DeepMind mesterséges intelligenciája

2024 / 01 / 23 / Pőcze Balázs
Kis híján aranyérmes lenne a Matematikai Diákolimpián a DeepMind mesterséges intelligenciája
Harmincból huszonöt, a korábbi diákolimpiákon kihirdetett geometriai feladatot tudott megoldani a Google-höz tartozó DeepMind mesterséges intelligenciája, az AlphaGeometry. A cég szerint egy átlagos aranyérmes versenyző huszonhattal birkózott volna meg sikeresen.

Az Ars Technicán Timothy B. Lee számolt be a nem mindennapi teljesítményről, ami szépen illeszkedik a DeepMind korábbi történetébe: a Londonban alapított, majd a Google által felvásárolt mesterséges intelligencia (MI) kutatószervezet írt videojátékozó, sakkozó majd gózó programot is. Amikor utóbbi Koreában és Kínában is diadalmaskodott a go legnagyobbjai ellen, akkor sokan elkezdték lényegesen komolyabban venni az ilyen szoftvereket, mint azelőtt. A DeepMind egyik alapítója egyenesen "Szputnyik-pillanatnak" nevezi a könyvében a kínaiak feleszmélését, hasonlóan az amerikaikat ért sokkhoz az űrverseny korai szakaszában.

Az 1959 óta évente megrendezett Matematikai Diákolimpián körülbelül nyolcvan állam középiskolásai vesznek részt, és a matematika hat területéről oldanak meg feladatokat. A geometria esetében is igaz, hogy lehetséges, hogy egy nagy nyelvi modellen alapuló MI képes volna reálisnak hangzó megfejtéseket generálni, de nem igazán tudná sem megmagyarázni, sem ellenőrizni a megfejtéseit. Ezért a DeepMind szakemberei a nyelvi modellt egy dedukcióra képes, a matematikai indoklásért felelős rendszerrel kombinálták, így született meg az AlphaGeometry.

Ahogyan Timothy B. Lee aláhúzza: a geometriai feladatokat nyers erővel nem mindig lehet megoldani. Hiába "nézne rá" egy ilyen szoftver a példára, majd kezdene el felsorolni minden állítást, amely igaznak tűnik az adott alakzatról, hogy azokból aztán újabb következtetéseket vonjon le, nem biztos, hogy eljutna a kívánt eredményig. Sokszor szükség van arra, hogy a megoldó önkényesen, kreatívan kijelöljön újabb pontokat, például egy háromszög A, B, C csúcsai mellett egy D pontot valahol a háromszögön belül, hogy eljusson a megfejtéshez. Ez viszont nyers erővel lehetetlen, egyszerűen túl sok lenne a lehetséges új pont. Ekkor kapcsol be a nyelvi modell "kreativitása" a dedukciós rendszer rigid, lineáris módszereit ellensúlyozandó. A DeepMind munkatársai tízmillió ilyen feladatot állítottak elő, további kilencvenmillió, önkényes pontokat nem igénylő feladvány mellett, amikor az MI-t edzették.

Hogy a szinte aranyérmes teljesítmény fog-e akkora port kavarni, mint a vállalat korábbi áttörései, azt nem tudni, ahogyan azt sem, hogy a kutatás vezetője, a korábbi aranyérmes Trieu Trinh az olimpiai helyezésére vagy a szoftverre büszkébb-e. Az viszont biztos, hogy a Diákolimpián a zsebszámológépek mellé az MI-ket nem fogják egyhamar engedélyezni.

(Borítókép: Getty Images)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Wyomingban üzemel majd a nátriumhűtésű gyorsreaktor, amit Bill Gates 2008-ban alapított cége, a TerraPower fog felépíteni. A létesítmény az üzletember szerint az eddigieknél biztonságosabb és hatékonyabb lesz, a hozzá tartozó energiasziget konstrukcióját pedig hamarosan el is kezdik, pedig az engedélyeket az atomreaktorra még nem kapták meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.