Kísérletek a hidegháború CIA-s macskáival, az ügynökök nem sokat cicáztak

2021 / 04 / 18 / Justin Viktor
Kísérletek a hidegháború CIA-s macskáival, az ügynökök nem sokat cicáztak
Ahol ember van, ott előbb utóbb macska is lesz, fogalmazhatnánk meg az élet egyik nagy igazságát. Erre juthattak a CIA stratégái is a hidegháború idején, amikor úgy érezték, hogy a macskáknak most már igazán ki kell venni a részüket a demokratikus világ megmentéséből. Megpróbáltak hát kiborg-kémeket faragni a cicákból.

Kiborgmacskák

A dolog meglepően korán, még az 1960-as években történt (a kiborggá alakításhoz mindenképp) az elkövető pedig az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége, a CIA volt. A projektre dollármilliókat és hosszú évek munkáját fordították, a létrehozandó kiborg cicáknak pedig lehallgató szerepkört szántak, a titkos információszerzés érdekében. A 007-es macskát végül a szovjetek hatástalanították, de ne szaladjunk előre. 

A történet most az 1960-as évekbeli, feloldott titkosítású dokumentumoknak köszönhetően látott napvilágot. A projekt neve „Operation Acoustic Kitty” (kb Akusztikus Cicus Akció) lett, és a szegény 007-esnek egy mikrofont ültettek be a hallójáratába, és egy kis rádióadót a koponyája tövéhez. A macskát ezek után ki lehetett képezni rá, hogy besurranjon a szovjet nagykövetségekre, vagy akár a Kremlbe, ahol beszélgetéseket rögzíthetett és rádióadásban elküldhette őket a CIA ügynökeinek.

A CIA odáig fejlesztette a kiborgmacska akciót, hogy képessé váltak a kémmacska hangutasításokkal történő irányítására, hatékonyan befolyásolva az állat mozgását, épp úgy, mintha távirányítót használnának, ami egyrészt szörnyen hangzik, másrészt a macskák önálló, autonóm természetét ismerve nem lehetett egyszerű feladat.

Kegyetlen kísérletek

"Rengeteg pénzt költöttek. Felnyitották a macskát, elemeket tettek bele, bekötötték. A farkát használták antennaként. Szörnyű dolgokat csináltak. Kísérlet kísérletet követett”- írta The Wizards of Langley című könyvében Victor Marchetti, aki CIA igazgatóhelyettesének különleges asszisztense volt az 1960-as években. 

Az egyik első "elkészült" kémmacska korán kimúlt egy éles bevetést szimuláló teszt során, Marchetti szavaival: „Végül készen állnak. Kivitték egy parkba, egy padra mutattak, és arra utasították: „Hallgasd meg azt a két srácot! Kitették a kisteherautóból, majd azonnal jött egy taxi, és elgázolta. Ott ültek a kisteherautóban telepakolva rádiófrekvenciás berendezésekkel, és a macska elpusztult!"

Marchettiről tudni kell, hogy hivatásos karrierje végeztével az amerikai hírszerző közösség nyílt kritikusává vált, néhány összeesküvés-elméletet is felkarolt, nem árt tehát némi óvatossággal kezelni a meglátásait.

A CIA erősen átdolgozott és nyilvánosságra hozott dokumentumaiból az derül ki, hogy a „Jelentés a kiképzett macskákról” címmel taglalt projekt hozott valamennyi sikert, de nem javasolták a folytatását. "Kiderítettük, hogy ez a dolog valóban lehetséges ... Ez önmagában is figyelemre méltó eredmény" - írták.

(Forrás: Gizmodo Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Bunny a beszélő TikTok-kutya, és a "Dr.Doolittle" kutatás, amit inspirált Bunny, a beszélő kutya és gazdája Alexis Devine minden nap órákat töltenek beszélgetéssel, a dolog különlegessége pedig abban áll, hogy Bunny „visszajelez”, egy különleges szerkezettel kifejezi konkrét kívánságait.

A háttér 6 alom - minden, amit a macskák világuralmi terveiről tudunk A macskák tudnak valamit. Valami olyasmit, amit ha te is tudnál, soha az életben nem kellene többet dolgoznod, mégis meglenne mindened.

Amikor macskákat kellett ejtőernyővel ledobni, mert a WHO annyira eltolta a járványkezelést Bizarr tanmese arról, miért nem szabad beavatkozni a természeti folyamatokba jóindulattal se: a történet legabszurdabb része ráadásul biztosan igaz.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Katasztrófafilmek visszatérő motívuma, hogy a pilóták elájulnak/meghalnak, így egy utasnak kell átvennie a gép irányítását, aki aztán a földi irányítás utasításai alapján biztonságosan landol a reptéren. Na de történt-e ehhez hasonló dolog a valóságban?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.