Kísérletek a hidegháború CIA-s macskáival, az ügynökök nem sokat cicáztak

2021 / 04 / 18 / Justin Viktor
Kísérletek a hidegháború CIA-s macskáival, az ügynökök nem sokat cicáztak
Ahol ember van, ott előbb utóbb macska is lesz, fogalmazhatnánk meg az élet egyik nagy igazságát. Erre juthattak a CIA stratégái is a hidegháború idején, amikor úgy érezték, hogy a macskáknak most már igazán ki kell venni a részüket a demokratikus világ megmentéséből. Megpróbáltak hát kiborg-kémeket faragni a cicákból.

Kiborgmacskák

A dolog meglepően korán, még az 1960-as években történt (a kiborggá alakításhoz mindenképp) az elkövető pedig az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége, a CIA volt. A projektre dollármilliókat és hosszú évek munkáját fordították, a létrehozandó kiborg cicáknak pedig lehallgató szerepkört szántak, a titkos információszerzés érdekében. A 007-es macskát végül a szovjetek hatástalanították, de ne szaladjunk előre. 

A történet most az 1960-as évekbeli, feloldott titkosítású dokumentumoknak köszönhetően látott napvilágot. A projekt neve „Operation Acoustic Kitty” (kb Akusztikus Cicus Akció) lett, és a szegény 007-esnek egy mikrofont ültettek be a hallójáratába, és egy kis rádióadót a koponyája tövéhez. A macskát ezek után ki lehetett képezni rá, hogy besurranjon a szovjet nagykövetségekre, vagy akár a Kremlbe, ahol beszélgetéseket rögzíthetett és rádióadásban elküldhette őket a CIA ügynökeinek.

A CIA odáig fejlesztette a kiborgmacska akciót, hogy képessé váltak a kémmacska hangutasításokkal történő irányítására, hatékonyan befolyásolva az állat mozgását, épp úgy, mintha távirányítót használnának, ami egyrészt szörnyen hangzik, másrészt a macskák önálló, autonóm természetét ismerve nem lehetett egyszerű feladat.

Kegyetlen kísérletek

"Rengeteg pénzt költöttek. Felnyitották a macskát, elemeket tettek bele, bekötötték. A farkát használták antennaként. Szörnyű dolgokat csináltak. Kísérlet kísérletet követett”- írta The Wizards of Langley című könyvében Victor Marchetti, aki CIA igazgatóhelyettesének különleges asszisztense volt az 1960-as években. 

Az egyik első "elkészült" kémmacska korán kimúlt egy éles bevetést szimuláló teszt során, Marchetti szavaival: „Végül készen állnak. Kivitték egy parkba, egy padra mutattak, és arra utasították: „Hallgasd meg azt a két srácot! Kitették a kisteherautóból, majd azonnal jött egy taxi, és elgázolta. Ott ültek a kisteherautóban telepakolva rádiófrekvenciás berendezésekkel, és a macska elpusztult!"

Marchettiről tudni kell, hogy hivatásos karrierje végeztével az amerikai hírszerző közösség nyílt kritikusává vált, néhány összeesküvés-elméletet is felkarolt, nem árt tehát némi óvatossággal kezelni a meglátásait.

A CIA erősen átdolgozott és nyilvánosságra hozott dokumentumaiból az derül ki, hogy a „Jelentés a kiképzett macskákról” címmel taglalt projekt hozott valamennyi sikert, de nem javasolták a folytatását. "Kiderítettük, hogy ez a dolog valóban lehetséges ... Ez önmagában is figyelemre méltó eredmény" - írták.

(Forrás: Gizmodo Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Bunny a beszélő TikTok-kutya, és a "Dr.Doolittle" kutatás, amit inspirált Bunny, a beszélő kutya és gazdája Alexis Devine minden nap órákat töltenek beszélgetéssel, a dolog különlegessége pedig abban áll, hogy Bunny „visszajelez”, egy különleges szerkezettel kifejezi konkrét kívánságait.

A háttér 6 alom - minden, amit a macskák világuralmi terveiről tudunk A macskák tudnak valamit. Valami olyasmit, amit ha te is tudnál, soha az életben nem kellene többet dolgoznod, mégis meglenne mindened.

Amikor macskákat kellett ejtőernyővel ledobni, mert a WHO annyira eltolta a járványkezelést Bizarr tanmese arról, miért nem szabad beavatkozni a természeti folyamatokba jóindulattal se: a történet legabszurdabb része ráadásul biztosan igaz.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A történelem leghosszabb kukássztrájkja tragédiával kezdődött és Martin Luther King halálával végződött
A történelem leghosszabb kukássztrájkja tragédiával kezdődött és Martin Luther King halálával végződött
Miután 1968 februárjában Echol Cole és Robert Walker hulladékrakodó munkások életüket vesztették egy kukásautó szeméttömörítőjében, Memphisben hónapokon át minden nap az utcára vonultak a köztisztasági alkalmazottak, hogy emberhez méltóbb bánásmódot, valamint magasabb béreket és a szakszervezetük elismerését követeljék a kormányzattól. Az események azonban nem várt fordulatot vettek, mikor Martin Luther King az oldalukra állt.
Kiderült: ezért változik a római üveg idővel fotonikus kristállyá
Kiderült: ezért változik a római üveg idővel fotonikus kristállyá
A 2000 évig a föld alá temetett római üveg lassanként egy különös kristállyá alakul át, amiben rendkívül furán törik meg a fény – ez a fotonikus kristály, és a kutatók végre rájöttek, hogy miért történik ez a meglepő jelenség.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.