Kísérteties muzsika árad az antarktiszi jégpajzsból 2022 / 07 / 23 / Felkai Ádám

A selfjég olyan jégtömeg, amely a partról benyúlik a tengerbe (emlegetik jégpajzsként is), és általában akár a tenger fenekéig is húzódhat. A kutatók 34 szeizmikus szenzort telepítettek a Ross-selfjég felszíne alá, hogy két éven át kövessék a jég mozgásást, valamint strukturális változásait. Az adatok kiértékelésekor azonban azt vették észre, hogy a jég szabályosan muzsikál, és a hangmagasság aszerint változik, hogy a szelek miként fújnak a jégfelszín jeges dűnéi felett. Ez a jelenség nem csak önmagában a „zenejáték” miatt érdekes, de ebből a muzsikából következtetni lehet a változó időjárási körülményekre, valamint arra is, hogy a jég készül-e megrepedni. Érdekesség, hogy mivel a jégpajzs szélei  szabályosnak tűnnek, ezért ezek a helyek kedvelt visszatérő illusztrációs elemei a különböző összeesküvés-elméleteknek, amelyek gyakran az elveszett Atlantisz falaiként hivatkoznak erre a természeti jelenségre. Forrás: Science.org (Kép: wikimedia.commons/A57A Glacier Antarctica 3)
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.