Kísérteties muzsika árad az antarktiszi jégpajzsból 2022 / 07 / 23 / Felkai Ádám

A selfjég olyan jégtömeg, amely a partról benyúlik a tengerbe (emlegetik jégpajzsként is), és általában akár a tenger fenekéig is húzódhat. A kutatók 34 szeizmikus szenzort telepítettek a Ross-selfjég felszíne alá, hogy két éven át kövessék a jég mozgásást, valamint strukturális változásait. Az adatok kiértékelésekor azonban azt vették észre, hogy a jég szabályosan muzsikál, és a hangmagasság aszerint változik, hogy a szelek miként fújnak a jégfelszín jeges dűnéi felett. Ez a jelenség nem csak önmagában a „zenejáték” miatt érdekes, de ebből a muzsikából következtetni lehet a változó időjárási körülményekre, valamint arra is, hogy a jég készül-e megrepedni. Érdekesség, hogy mivel a jégpajzs szélei  szabályosnak tűnnek, ezért ezek a helyek kedvelt visszatérő illusztrációs elemei a különböző összeesküvés-elméleteknek, amelyek gyakran az elveszett Atlantisz falaiként hivatkoznak erre a természeti jelenségre. Forrás: Science.org (Kép: wikimedia.commons/A57A Glacier Antarctica 3)
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
A T-Omega Wind egy kis méretű prototípussal már teszteli a piramis alakú, vízen lebegő szélturbina életképességét.
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.