Kistestvére született a legendás ThinkPad laptopoknak: íme a ThinkPhone

2023 / 01 / 06 / Pőcze Balázs
Kistestvére született a legendás ThinkPad laptopoknak: íme a ThinkPhone
Aki járt nagyvállalati irodában az elmúlt harminc évben, az szinte biztosan találkozott az ikonikus ThinkPad laptopok valamelyik példányával. A tulajdonos Lenovo most úgy gondolta, hogy itt az ideje egy kísérőt készíteni a számítógépeik mellé, és bemutatta a ThinkPhone nevű androidos mobilt.

Robosztus, rendkívül egyszerű design, lapos és fantasztikusan kényelmes billentyűk, és egy apró, piros gombocska a billentyűzet közepén - a kilencvenes évek óta piacon lévő ThinkPadeket gyakorlatilag csukott szemmel meg lehet ismerni. Kívülről annyira keveset változtak az eredetileg az IBM, majd a Lenovo által készített számítógépek, mint a legismertebb Porschék vagy Rolexek. Ezért is meglepő, hogy csak most döntött úgy a Lenovo, amely egyben a Motorola tulajdonosa, hogy az okostelefonokra is kiterjessze ezt a márkát. A Las Vegas-i CES kiállítás alatt bejelentették a ThinkPhone-t, teljes nevén a Lenovo ThinkPhone by Motorolát, az új "üzleti mobiljukat".

Már csak az a kérdés, hogy ez pontosan mit jelent 2023-ban.

Jó tizenöt éve még jellemző volt, hogy az irodisták egyik zsebében egy Blackberry lapult az emailezéshez, míg a másikban egy eggyel dekoratívabb és olcsóbb Nokia a cégre nem tartozó hívásokhoz és SMS-ekhez. Az iPhone, majd az Android debütálása aztán felborította ezt a trendet, és ma már nem lepődünk meg azon, hogy a saját mobilunkon is vígan és biztonságosan elfutnak a munkahelyi szoftverek. Így aztán nincs könnyű dolga a Lenovónak és a Motorolának, amikor meg akarják mutatni, hogy milyen is egy, a vállalati élethez igazított okostelefon.

A külső az egyszerűbb feladat: a ThinkPhone a kevlárhoz hasonlító aramid szálakból készült hátlapot kapott, ami egyszerre teszi ismerőssé és ütésállóvá a készüléket, de az ikonikus piros pöttyöcske is segít a rokoni szálak tisztázásában. Odabent már kevesebb az egyediség: a jelenlegi Samsung Flip és Fold mobilok csipje, a Snapdragon 8+ Gen 1 került a készülékbe, miközben már több telefon úton van a második generációs processzorral. Emellé 8 vagy 12 GB RAM, illetve 128, 256 vagy 512 GB tárhely párosul. A 6,6 hüvelykes OLED képernyő 60Hz-en működik, aminél sok Android mobil tud már gyorsabb képfrissítést produkálni.

Így a szoftverre hárul a feladat, hogy megindokolja a közös márkát és designt.

A cég közleménye kiemel több olyan megoldást, amely jól hangzik, de nem feltétlenül egyedi. Például hogy a ThinkPhone-ok és a ThinkPadek pillanatok alatt megtalálják egymást wifin, közös vágólapjuk van, és az értesítések is utolérnek minket mindkét készüléken. Emellett fájlokat is kényelmesen mozgathatunk a két platform közt, a telefonos appjainkat pedig akár streamelhetjük a gépünkre. Ha kell, a mobilt is használhatjuk webkameraként, igaz, a Gizmodo benyomásai alapján a kamera minősége nem éri utol az androidos mezőnyt. A biztonsági megoldások terén a hardveres titkosítást, illetve azt hangsúlyozzák, hogy az érzékeny adatokat, például jelszavakat külön környezetben tárolja a ThinkPhone. Persze meglátjuk, hogy mindez pontosan hogyan működik a hétköznapokban, amikor "a következő hónapokban" megérkezik a telefon.

(Fotó: Lenovo)

Hamarosan jönnek a laptopok, amelyek szemüveg nélkül is képesek háromdimenziós képek megjelenítésére Az Asus a CES szórakoztatóelektronikai kiállításon rántotta le a leplet a legújabb fejlesztéséről, az Asus Spatial Visionről, ami egy olyan OLED kijelzőt takar, amely képes három dimenzióban megjeleníteni a tartalmakat, ehhez pedig sem szemüvegre, sem másmilyen kiegészítőre nincs szükség.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.