Hamarosan jönnek a laptopok, amelyek szemüveg nélkül is képesek háromdimenziós képek megjelenítésére

2023 / 01 / 06 / Bobák Áron
Hamarosan jönnek a laptopok, amelyek szemüveg nélkül is képesek háromdimenziós képek megjelenítésére
Az Asus a CES szórakoztatóelektronikai kiállításon rántotta le a leplet a legújabb fejlesztéséről, az Asus Spatial Visionről, ami egy olyan OLED kijelzőt takar, amely képes három dimenzióban megjeleníteni a tartalmakat, ehhez pedig sem szemüvegre, sem másmilyen kiegészítőre nincs szükség.

A Pocket-lint szerint a technológia webkamerák segítségével működik, amik figyelik a felhasználó szemmozgását és ennek megfelelően úgynevezett lentikuláris effekttel hozzák létre a 3D-s hatást. A lap szerzőjének volt lehetősége élőben is kipróbálni, hogy mit tudnak az ilyen kijelzővel ellátott laptopok, eszerint pedig a technológia a valóságban is olyan jó, mint amilyennek hangzik: a 3D-s hatásnak köszönhetően az objektumok 10-12 centivel kiemelkednek a képernyőből, de ugyanígy lehetőség van ellentétes hatás kiváltására is, vagyis bele is tudnak süllyedni a monitorba az azon megjelenített tartalmak.

Az Asus tájékoztatása szerint az első, ilyen kijelző-technológiával ellátott notebookok a ProArt Studiobook 16 valamint az Asus Vivobook 16 Pro lesznek, amelyek megjelenése az év harmadik negyedévére várható. Ezeket a gépeket az Asus kifejezetten alkotók számára fejlesztette, ami nem csak a speciális kijelzőben, de a gépek egyéb specifikációjában is meglátszik. A 16 colos, 3200x2000 pixeles felbontású és 120Hz-es képfrissítésű képernyő mellett a két laptop akár a legújabb Intel Core i9-13980HX processzorokkal, GeForce RTX 4070 videokártyával és 64 GB RAM-mal is rendelhető lesz, amely mellé a Vivobookban legfeljebb 2, a Studiobookban pedig akár 8 terabájt tárhely is kérhető.

Ahogy arra a Pocket-lint rámutat, a 3D-s kijelzőkkel kapcsolatban a legnagyobb kérdés az lesz, hogy mennyi tartalom lesz, ami támogatja ezt a fajta technológiát, hiszen egy teljesen egyedi megoldásról van szó. Az Asus a hírek szerint mindenesetre igyekszik egy teljes ökoszisztémát kiépíteni a technológia köré, aminek érdekében a kifejezetten térbeli megjelenítésre specializálódott holland Dimencóval is összefogtak.

(Fotó: Asus)

Lassacskán beérik a Samsung forradalmi tévétechnológiája A koreai gyártó 2023-ban kettő, az eddigieknél kisebb MicroLED-es tévét is piacra dob, igaz, az áruk miatt az ilyen kijelzővel ellátott készülékek a hétköznapi felhasználók számára várhatóan még hosszú évekig nem lesznek valódi alternatívái az OLED-nek és az LCD-nek.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az extra csúszós felületű WC-csészének nagy szerepe lehet a víztakarékosságban
Az extra csúszós felületű WC-csészének nagy szerepe lehet a víztakarékosságban
A műanyagból és hidrofób homokszemcsék ötvözetéből készült WC-csésze öblítésére rendkívül csúszós anyagának köszönhetően jóval kevesebb víz is elegendő.
Szokatlan kiegészítők, amelyek a hétköznapokat új szintre emelik
Szokatlan kiegészítők, amelyek a hétköznapokat új szintre emelik
Mi lenne, ha úgy kiabálhatnánk nyilvános helyen, hogy nem zavarjuk vele másokat vagy ha a tükör mondaná meg, hogy a megfelelő ruhát viseljük-e? A Panasonic leányvállalata megoldotta ezeket a problémákat.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.