Hamarosan jönnek a laptopok, amelyek szemüveg nélkül is képesek háromdimenziós képek megjelenítésére

2023 / 01 / 06 / Bobák Áron
Hamarosan jönnek a laptopok, amelyek szemüveg nélkül is képesek háromdimenziós képek megjelenítésére
Az Asus a CES szórakoztatóelektronikai kiállításon rántotta le a leplet a legújabb fejlesztéséről, az Asus Spatial Visionről, ami egy olyan OLED kijelzőt takar, amely képes három dimenzióban megjeleníteni a tartalmakat, ehhez pedig sem szemüvegre, sem másmilyen kiegészítőre nincs szükség.

A Pocket-lint szerint a technológia webkamerák segítségével működik, amik figyelik a felhasználó szemmozgását és ennek megfelelően úgynevezett lentikuláris effekttel hozzák létre a 3D-s hatást. A lap szerzőjének volt lehetősége élőben is kipróbálni, hogy mit tudnak az ilyen kijelzővel ellátott laptopok, eszerint pedig a technológia a valóságban is olyan jó, mint amilyennek hangzik: a 3D-s hatásnak köszönhetően az objektumok 10-12 centivel kiemelkednek a képernyőből, de ugyanígy lehetőség van ellentétes hatás kiváltására is, vagyis bele is tudnak süllyedni a monitorba az azon megjelenített tartalmak.

Az Asus tájékoztatása szerint az első, ilyen kijelző-technológiával ellátott notebookok a ProArt Studiobook 16 valamint az Asus Vivobook 16 Pro lesznek, amelyek megjelenése az év harmadik negyedévére várható. Ezeket a gépeket az Asus kifejezetten alkotók számára fejlesztette, ami nem csak a speciális kijelzőben, de a gépek egyéb specifikációjában is meglátszik. A 16 colos, 3200x2000 pixeles felbontású és 120Hz-es képfrissítésű képernyő mellett a két laptop akár a legújabb Intel Core i9-13980HX processzorokkal, GeForce RTX 4070 videokártyával és 64 GB RAM-mal is rendelhető lesz, amely mellé a Vivobookban legfeljebb 2, a Studiobookban pedig akár 8 terabájt tárhely is kérhető.

Ahogy arra a Pocket-lint rámutat, a 3D-s kijelzőkkel kapcsolatban a legnagyobb kérdés az lesz, hogy mennyi tartalom lesz, ami támogatja ezt a fajta technológiát, hiszen egy teljesen egyedi megoldásról van szó. Az Asus a hírek szerint mindenesetre igyekszik egy teljes ökoszisztémát kiépíteni a technológia köré, aminek érdekében a kifejezetten térbeli megjelenítésre specializálódott holland Dimencóval is összefogtak.

(Fotó: Asus)

Lassacskán beérik a Samsung forradalmi tévétechnológiája A koreai gyártó 2023-ban kettő, az eddigieknél kisebb MicroLED-es tévét is piacra dob, igaz, az áruk miatt az ilyen kijelzővel ellátott készülékek a hétköznapi felhasználók számára várhatóan még hosszú évekig nem lesznek valódi alternatívái az OLED-nek és az LCD-nek.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.