Kiszámolták, hogy hány évesen vagyunk a legboldogtalanabbak
2020 / 01 / 15 / felkai.adam
Kiszámolták, hogy hány évesen vagyunk a legboldogtalanabbak
David Blanchflower, aki korábban a Bank of England közgazdásza volt, jelenleg pedig gazdaságtudományt tanít a Dartmouth Egyetemen, 132 országban vizsgálta az életkor és a jólét kapcsolatát, és ekkor fedezte fel a boldogság görbét, amelynek az életközépi válság a mélypontja.

A tudósok eddig is gyanították, hogy az aljasan szomorú létnek, vagyis az életközépi válságnak a középkorú embereknél genetikai okai lehetnek, és erre Blanchflower professzor kutatása újabb bizonyítékkal szolgálhat. Az eredmény szerint az emberek boldogságérzete egy U-alakú görbe szerint változik az életkor előrehaladtával, amelynek legalacsonyabb pontja a negyvenes évek végére tehető.

Az U-alakú görbe pedig minden országban kimutatható függetlenül attól, hogy az átlagkereset magas-e vagy az alacsony, illetve hosszú vagy relatíve rövid-e a várható élettartam.

Blanchflower professzor azt is hozzátette a Telegraph-nak adott interjúban, hogy főemlősökön végzett vizsgálatok is hasonló eredménnyel zárultak, és ezek szerint a boldogság görbe egy univerzális állandónak tűnik. A kutató kiszámolta azt is, hogy mikor érzik a legkutyábbul magukat az emberek: ezek szerint a fejlett világban a mélypont 47,2 évesen várható, a fejlődő országokban pedig 48,2 évesen süllyed kedélyünk a búvárbéka feneke alá.

Hazánk is a mintaadók közt volt, ráadásul a fejlett világ adatait gyarapítottuk. A tanulmány a jóléttel és általános közérzettel kapcsolatos több statisztikát is alapul vett, mint például az Európai Életminőség felmérés 2003-2016 eredményeit, vagy a háztartások pénzügyi helyzetével való elégedettséget.

(Kép: Pixabay)


AKCIÓS ÚJ ÉPÍTÉSŰ LAKÁSOK BUDAPESTEN AKÁR 27 915 000 Ft-tól. TÉLI AKCIÓ A CORDIÁTÓL
Legyen a leggyorsabbak között, és szerezze meg álmai otthonát egyedülálló kedvezménnyel! 2020. december 31-ig kiemelt kedvezménnyel, akár 9% árelőnnyel vásárolhatja meg az ideális lakást kínálatunkból.
Először vagy itt? Ez itt a Rakéta!
Olvasd el főszerkesztőnk beköszönőjét, mire számíthatsz tőlünk!
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.