Kiszámolták, hogy hány évesen vagyunk a legboldogtalanabbak

2020 / 01 / 15 / Felkai Ádám
Kiszámolták, hogy hány évesen vagyunk a legboldogtalanabbak
David Blanchflower, aki korábban a Bank of England közgazdásza volt, jelenleg pedig gazdaságtudományt tanít a Dartmouth Egyetemen, 132 országban vizsgálta az életkor és a jólét kapcsolatát, és ekkor fedezte fel a boldogság görbét, amelynek az életközépi válság a mélypontja.

A tudósok eddig is gyanították, hogy az aljasan szomorú létnek, vagyis az életközépi válságnak a középkorú embereknél genetikai okai lehetnek, és erre Blanchflower professzor kutatása újabb bizonyítékkal szolgálhat. Az eredmény szerint az emberek boldogságérzete egy U-alakú görbe szerint változik az életkor előrehaladtával, amelynek legalacsonyabb pontja a negyvenes évek végére tehető.

Az U-alakú görbe pedig minden országban kimutatható függetlenül attól, hogy az átlagkereset magas-e vagy az alacsony, illetve hosszú vagy relatíve rövid-e a várható élettartam.

Blanchflower professzor azt is hozzátette a Telegraph-nak adott interjúban, hogy főemlősökön végzett vizsgálatok is hasonló eredménnyel zárultak, és ezek szerint a boldogság görbe egy univerzális állandónak tűnik. A kutató kiszámolta azt is, hogy mikor érzik a legkutyábbul magukat az emberek: ezek szerint a fejlett világban a mélypont 47,2 évesen várható, a fejlődő országokban pedig 48,2 évesen süllyed kedélyünk a búvárbéka feneke alá.

Hazánk is a mintaadók közt volt, ráadásul a fejlett világ adatait gyarapítottuk. A tanulmány a jóléttel és általános közérzettel kapcsolatos több statisztikát is alapul vett, mint például az Európai Életminőség felmérés 2003-2016 eredményeit, vagy a háztartások pénzügyi helyzetével való elégedettséget.

(Kép: Pixabay)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Nem mindegy, hogy melyik napszakban sportol az ember, ha sokáig akar élni
Nem mindegy, hogy melyik napszakban sportol az ember, ha sokáig akar élni
Más-más szempontból előnyös, ha reggel, vagy ha délelőtt kezdünk neki az edzésnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.