A klímaváltozás a mikrobák szintjén kezdődik, és ez most már teljesen biztos
A klímaváltozás a mikrobák szintjén kezdődik, és ez most már teljesen biztos
2019 / 11 / 27 / Perei Dóra
Bár a bacilusok az ökoszisztéma alapvető részét képezik, a klímamodellekben eddig nem szerepeltek. A helyzet azonban hamarosan változhat, ami bolygónkra nézve nem sok jót jelent.

A londoni Imperial College kutatói felmérést végeztek prokarióták (baktériumok és archeák) körében, hogy megvizsgálják az egysejtűek gázanyagcseréjét annak függvényében, milyen külső hőmérsékleten élnek. Egyes baktériumok ugyanis anyagcseréjük során szén-dioxidot termelnek, ami a felmelegedés miatt a jövőben emelkedni fog. Legalábbis a mostani eredményekből erre következtethetünk.

A kutatók első körben korábbi, különböző természetes hőmérsékleti viszonyokban élő prokarióták anyagcsere-sebességéről szóló tudományos megfigyeléseket kerestek; az antarktiszi, nulla Celsius-fok alatti hőmérsékletű sós tavaktól a százhuszonkét Celsius-fokos mélytengeri hőforrásokban élőkig, mintegy ötszáz különböző mikrobacsoportról összesítették adataikat, majd matematikai modell segítségével meghatározták, melyik milyen hőmérséklet mellett a legaktívabb anyagcseréjű, illetve földrajzi elhelyezkedésük és tömegük az ott várható felmelegedéshez viszonyítva miként járul majd hozzá a globális szén-dioxid mennyiségéhez.

Kiderült, hogy a negyvenöt Celsius-fok alatt élőknél növekedés várható a kilégzett CO2 mennyiségben a globális felmelegedés okozta ingadozó hőmérséklet miatt. Hogy ez mit jelent?

Rövid távon a baktériumok felgyorsuló anyagcseréjük miatt termelnek majd több szén-dioxidot, hosszú távon pedig már evolúciós változások zajlanak bennük, ebbe az irányba mozdítva anyagcseréjüket.

Dr. Samraat Pawar, a kutatás vezetője szerint a helyzet duplán hátrányos, mivel a mikrobák és archeák az emelkedő hőmérséklethez hosszabb távon jól alkalmazkodnak, vagyis ezzel tovább növekszik anyagcseréjük optimális hőmérséklete, és úgy szólván lekövetik a felmelegedést.

A sejtmag nélküli baktériumok a sejtmaggal rendelkező élőlényekhez képest ráadásul sokkal intenzívebben reagálnak a hőmérséklet ingadozására, ez a különbség pedig mostanáig kimaradt a klímamodellekből. Mivel a bacilusok az ökoszisztéma alapvető részei, melegre adott reakciójukat mindenképp bele kell foglalni a számításokba, valamint célszerű lenne megismerni egy adott ökoszisztémán belül elfoglalt részarányukat is.

Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.