Kopogtatással vizsgálja az út menti fák állapotát a Magyar Közút

2020 / 09 / 25 / Rácz Tamás
Kopogtatással vizsgálja az út menti fák állapotát a Magyar Közút
Ahogy a harkályok, a Magyar Közút favizsgálói is kopogtatással keresik a fák hibás, beteg részeit.

Az útkezelők feladata nem csak az úttest gondozására terjed ki, hanem az úthoz tartozó növényzetére is. Az országos közúthálózat legnagyobb részét kezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt. is folyamatosan vizsgálja, nem váltak-e veszélyesen korhadttá, nem fenyegetnek-e kidőléssel az út menti fák.

Hogy a fákat a vizsgálattal ne kelljen megsérteniük, több helyen is alkalmazzák az országban a Fakopp 3D nevű műszert. A készülék segítségével mindössze a kérgen ejtett pár apró szúrással 3D-s képet kapnak a fa belső állapotáról. Az eszköz segít megállapítani, hogy a láthatóan még nem károsodott egyedek valóban egészségesek-e, illetve hogy a kis mértékben károsodott fák esetében van-e már belső károsodás is. Ha nincs, akkor elegendő az elszáradt faágakat eltávolítani, nem kell kivágni az idős, terebélyes, csak hosszú évek távlatában pótolható környezeti hatású fákat.

A Fakopp képes a fában található üregek, korhadt részek akusztikus, roncsolásmentes kimutatására. Működési elve a törzsön elhelyezett szenzorok közötti hanghullám terjedési sebességének mérésén alapszik. A vizsgálandó fa törzsébe szenzorokat kell ütni, úgy hogy az áthatoljon a fa kérgén a fatestig. Ezzel mindössze pár kisebb sebet ejtenek a szakemberek a fán, ezért is nevezhető az eljárás roncsolásmentes vizsgálatnak.


burst

A vizsgálat elején a szakemberek több helyen megkopogtatják a fát egyszerűen kalapáccsal: ha baj van, a korhadt részeken eltérő hangot tapasztalnak. Ezzel behatárolható, hogy milyen magasságokban érdemes vizsgálni a fát. A vizsgálat során a kalapácsütés keltette hanghullámok terjedni kezdenek a fában, a rezgéseket a fatörzsre helyezett érzékelők elektromos jellé alakítják, a jelek közötti időket műszer figyeli. Ha két érzékelő között üreg van, akkor a hanghullám nem tud egyenes vonalban haladni, ezért a még meglévő közegen keresztül meg kell kerülnie az üreget, ami hosszabb terjedési időt eredményez. A korhadás miatt megváltozott sűrűségű anyagban is eltérő terjedési sebesség alakul ki az egészséges részekhez képest. A mért értékek alapján kialakul a hangterjedési sebességek mátrixa.

A vizsgáló műszer kábelen vagy Bluetooth kapcsolaton keresztül adja át az adatokat egy számítógépnek vagy akár a megfelelő appot futtató mobiltelefonnak. Az adatok feldolgozásával végül látványos, 3D képpel szemléltethető a fa belső állapota, melynek kiértékelésével a szakemberek a legjobb megoldást tudják alkalmazni, mind a fák védelmét, mind a közlekedők biztonságát szem előtt tartva.

A szakemberek elsősorban olyan fák vizsgálatára alkalmazzák ezt az eljárást , melyeken ránézésre látszik valamilyen egészségkárosodás, de az nem olyan jelentős mértékű, hogy az önmagában indokolná a kivágást. A módszer az idős fasorok állapotváltozásának figyelésére is kiválóan alkalmas. Vas megyében vizsgálták már ezzel a módszerrel Tormásligeten és Kőszegpatyon a helyi védelem alatt álló vadgesztenye fasorokat, illetve Alsóújlakon a helyi utcaképet meghatározó hársfasort is.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.