Korábban sosem látott részletességgel láthatjuk a világűr pillangóját

2020 / 08 / 08 / Perei Dóra
Korábban sosem látott részletességgel láthatjuk a világűr pillangóját
Az NGC-2899 nevű objektum a déli féltekéről figyelhető meg, a Vitorla csillagképben, Földünktől mintegy 3000-6500 fényévnyi távolságban.

A köd szimmetrikus, pillangószárnyakra emlékeztető alakja, na és persze vibráló színei az ESO Nagyon Nagy Távcsövével (VLT) készült új felvételen korábban sosem látott részletességgel látszódnak - olvasható az Európai Déli Obszervatórium közleményében.

A gázokból képződött planetáris köd tényleges mérete a középpontjától számítva két fényév távolságig terjed, tündöklése pedig azért lehetséges, mert a ködöt létrehozó gáz hőmérséklete több tízezer fokosra melegszik a középpontjában lévő, a gázködöt szülő csillag ultraibolya sugárzása miatt. A gázok közül a hidrogén vörösben, az oxigén pedig kékes árnyalatban világít. A gázok fokozatosan szétterjednek, eltávolodnak a csillagtól, így egy adott égitest (csillagászati értelemben) csak nagyon rövid ideig, néhány ezer évig látható. Egy rövid videóban mi is megnézhetjük a pillangó alakú jelenséget:

Szinte tökéletes szimmetriájának oka, hogy a köd középpontjában nem egy, hanem két csillag található, amelyek közül az egyik életciklusa végén 'levedlette' külső gázrétegeit, majd a másik csillag kölcsönhatásba lépett a levetett gázzal. A planetáris ködöknek egyébként

csupán tíz-húsz százaléka rendelkezik hasonló kétoldali szimmetriával.

A felvételt az ESO VLT egyik 8,2 méteres teleszkópján is bevetett FORS nevű műszerrel készítették, melynek már több csodás fotót és felfedezést köszönhetünk, egyúttal ez az a berendezés, amellyel például megfigyelték az első megismert csillagközi látogatót is. Jelen felvétel az ESO Kozmikus Ékkövek programja keretében készült, a cél hogy a hasonló izgalmas objektumok segítségével minél több emberhez eljusson a látvány és az élmény, oktatás és ismeretterjesztés révén. A VLT irányítói olyan, üresjáratnak számító időszakokat használnak ki a fotók készítéséhez, amelyeket egyébként tudományos vizsgálatra nem fordíthatnának.

(Fotó: ESO)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
Jövő januárban benépesül a Hold - két leszállóegység landol a felszínen
Jövő januárban benépesül a Hold - két leszállóegység landol a felszínen
Japán még az Egyesült Államok előtt landolhat a Holdon jövőre, az űreszközük már régen útnak is indult. Január 20-án és 25-én derül majd ki, sikerül-e a leszállás az űrügynökségeknek.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.