Kórokozók tartják tisztán az űrhajósokat a Holdon

2023 / 07 / 28 / Bobák Zsófia
Kórokozók tartják tisztán az űrhajósokat a Holdon
A mikrobák által termelt kémiai vegyületek az élet egy olyan területén segítenek majd az űrhajósoknak, amiről ritkán esik szó, pedig fontos kérdést jelent.

Hogyan tudnak majd tiszta alsóneműt viselni az űrhajósok a hosszú missziók alatt? Ennek a kérdésnek megválaszolása és a megoldás keresése fontos részét jelenti a jövőbeli hold-, és marsmissziók előkészületeinek, mivel nem csak az asztronauták kényelemérzetét, hanem az egészségét is rongálhatja a ruházatuk nem megfelelő állapota. Az elsődleges szempont az uniformisok tervezése során, hogy az űrruha a sugárzásnak és a holdpornak kellően ellenálló anyagból és technológiával készüljön, de az sem elhanyagolható aspektus, hogy a közvetlenül az alatta lévő, a bőrrel érintkező réteg milyen módon védi a viselőjét a környezeti hatásoktól.

"Gondoljuk végig, hogyan tartjuk tisztán az alsóneműnket; ez elég egyszerűen elvégezhető, mindennapos feladatot jelent, köszönhetően a mosószereknek, a mosógépnek és a szárítónak. De a Holdon és azon túl lévő lakóhelyeken az űrruhák belsejének rendszeres mosása nem lenne praktikus" - mondja az ESA közleménye szerint Malgorzata Holynska, az űrügynökség különböző anyagokkal foglalkozó mérnöke-

"Emellett, az űrruhákat valószínűleg megosztják egymással az űrhajósok és két használat között sokáig tárolják a mikroorganizmusoknak kedvező körülmények között.

Ehelyett alternatív megoldást kell találnunk a kórokozók megjelenésének elkerülésére."

Egyike ezeknek a megoldásoknak éppen a mikroorganizmusok által termelt vegyületek alkalmazása lehet vagyis, paradox módon pont a kórokozók segíthetnek megbirkózni a másfajta kórokozók okozta gondokkal. Az Osztrák Űrfórum (Österreichisches Weltraum Fórum, OeWF) és a Bécsi Textil Laboratórium (Vienna Textile Lab) által vezetett projekt, a BACTeRMA keretein belül azoknak a vegyületeknek a hatását vizsgálják, amelyeket szekunder metabolitoknak hívnak és akkor termelik őket a baktériumok, amikor bizonyos környezeti veszélyektől kell megvédeni magukat.

A másodlagos anyagcseretermékek, köztük a prodigiozin pigmentek, a szövetekre applikálva antimikrobiális hatást fejtenek ki, így az ezzel befestett anyagok alkalmasak lehetnek az űrbeli felhasználás céljaira is. A prodigiozin vöröses színű festékanyag, amit a kórházi fertőzéseket gyakorta okozó Serratia marcescens Gram-negatív baktériumfaj bizonyos törzsei állítanak elő és a kutatók ígéretes összetevőt látnak benne az antimikrobiális, gombaölő, parazita- és vírusellenes, valamint immunszupresszáns hatása miatt.

A pigmentekkel kombinált textileket a kísérletek során olyan körülmények között is tesztelték, amelyek a Holdon fogadják majd az asztronautákat: ionizáló sugárzásnak, a holdpornak (illetve az azt imitáló szimulantnak) és emberi izzadságnak tették ki őket, hogy kiderüljön, hogyan reagál a megerősített anyag az extrém környezetre és megterhelésre. A kutatás még nem ért a végére, de az eredmények elemzése után, a tervek szerint 2024-ben, megkezdődnek a gyakorlati tesztek is az Örményországban rendezett AMADEE-24 alatt, ahol egy jövőbeli Mars-misszió körülményeit szimulálják majd. A későbbiekben pedig a kórokozók ellen védő szöveteket vagy a fejlesztések alatt gyűjtött tapasztalatokat és adatokat itt, a Földön is használhatják a gyártók a különleges textilek készítéséhez.

A holdi és marsi missziókra készülő legénység alsóneműjének és annak tisztaságának kérdése nem először vetődik fel az űrprogramok tervezése során: 2021-ben a NASA a Procter&Gamble-lel kötött szerződést egy mikrogravitációban is működő tisztítószer fejlesztésére vonatkozólag, amihez egy űrben is üzemelő szárítós mosógépet is építenek. Ha a mosás elérhető opcióvá válna az űrállomásokon vagy a holdi telepeken, akkor sokkal kevesebb ruhanemű szállítására lenne szükség a hosszú missziók alatt, ahol a rakományok mennyiségének minimalizálása kulcsfontosságú aspektus lesz majd.

(Fotó: ESA/NASA, Mroghair/Stefan Walkowski/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Működött egy
Működött egy "gyógyszergyár" az űrben – az USA most nem engedi visszatérni a Földre
A történelem első űrgyárában a HIV kezelésére szolgáló gyógyszert hoztak létre – az amerikai hatóságok azonban nem engedélyezik a landolást.
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
A Bennu aszteroida relatíve esélyesen becsapódhat a Földbe – ha ez megtörténne, az 22 atombomba robbanásával érne fel. A NASA nem kockáztat, így az is felmerült, hogy letérítik az égitestet a jelenlegi, ütközésveszélyes pályáról.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.