Világszerte veszélyben a kórházak gumikesztyű-utánpótlása

2020 / 03 / 30 / Perei Dóra
Világszerte veszélyben a kórházak gumikesztyű-utánpótlása
A világ össztermelésének kétharmadát Malajziában állítják elő, ahol a karantén miatt lelassult a gyártás.

Hamarosan jelentős kesztyűhiány sújtja a világot, ugyanis a karantén miatt már abban az országban is akadozik a termelés, ahol egyébként az össztermelés kétharmada zajlik. Malajzia kesztyűgyártásáért felelős szervezete krónikus hiányra figyelmezteti az orvosokat, mivel a gyárak beláthatatlan ideig nem tudnak teljes kapacitással működni. Ez azonban nem állítja meg a kereslet növekedését; a Top Glove, a világ legnagyobb gumikesztyű gyártó vállalata szerint ugyanis rengeteg a megrendelésük mind az Egyesült Államok, mind Európa részéről, az eszközök célba érése azonban csak körülbelül négy hónap múlva teljesülhet. Más országokhoz hasonlóan Malajziában is több korlátozást bevezettek a koronavírus-járvány lassítása érdekében; országszerte számos vállalkozás bezárt, a cégvezetőket pedig arra kötelezték, hogy a lehető legtöbb munkavállalónak biztosítsák az otthoni munkavégzés feltételeit. Ezek után a kesztyűgyártók többsége is mindössze ötven százalékos kapacitással működik. Néhány vállalat ezért azt tervezi, hogy csütörtökön értekezletet tartanak a kereskedelemért felelős miniszterrel, és jóváhagyást kérnek a teljes munkaerővel történő munkavégzéshez.

A kormányok a világ minden táján kétségbeesetten próbálnak minél több orvosi eszközt beszerezni és raktározni, így például maszkokat, lélegeztetőgépeket és védőruhákat, mivel az orvosok és az ápolónők komoly hiánnyal küzdenek, ami folyamatos termelésre kényszeríti a legnagyobb gyártókat. Malajzia kesztyűkészítői azonban kénytelenek korlátozni a kibocsátást, mivel lakosságuk éppen a koronavírus-fertőzés második hulláma ellen harcol.

„A jelenlegi kereslet rendkívüli. A kórházak mindenütt kifogynak a kesztyűkből - mondta Denis Low, a kesztyűgyártók szövetségének elnöke a Bloomberg-nek egy telefoninterjú kapcsán.

Hozzátette: ugyan önhibájukon kívül, de egyelőre nem tudják biztosítani a kívánt mennyiséget. A kesztyűgyártó szövetség tagjai csütörtökön találkoznak Azmin Ali-vel, a kereskedelemért felelős miniszterrel, hogy további segítséget kérjenek.

Amire nagy szükségük is van tekintve, hogy a malajziai iparág a globális kereslet hatvanhét százalékát adja, vagyis évente nagyjából háromszáznegyvenöt milliárd kesztyűt termel.

Emellett a szövetségnek ki kell dolgoznia egy stratégiát arra vonatkozóan is, hogy világszinten kielégíthessék a növekvő keresletet, amire jelenleg teljes kapacitással sem képesek. A Top Glove-hoz például hetente akár 2,6 milliárdos megrendelés is érkezhet, ami kétszerese annak a mennyiségnek, amivel még képesek megbirkózni. A világ kesztyűkészletének alig több mint negyedét szállító vállalat a közelmúltban mentességet kapott a teljes leállás alól:

„A gyártósorok huszonnégy órás üzemben, két műszakban működnek, de máris komoly hiánnyal küszködünk.” - mondta Lim Wee Chai, a Top Glove ügyvezetője.

Első intézkedésképp a vállalatnál kitolták a vállalt szállítási határidőt, hogy lépést tarthassanak a megnövekedett igényeket. Lim Wee Chai szerint az elmúlt pár hétben beérkezett, főleg amerikai és európai rendelések teljesítése annak ellenére is embert próbáló feladat, hogy a Top Glove naponta kétszáz millió gumikesztyűt képes gyártani.

(Fotó: Pixabay)

Ha az első telepeseket toboroznák épp a Marsra, jelentkeznél?
23% Igen, azonnal! Óriási dolog lenne, szeretnék a történelem részévé válni!
16% Megvárnám, amíg az első 10 000 ember túlél 1 évet, és a második körre csatlakoznék!
21% Most még nem, de még a mi életünkben ez reális kérdés lesz, és lehet, hogy 30 év múlva már mennék majd...
40% Biztos, hogy nem! Én oltom majd le a lámpát a Földön, soha nem hagynám itt ezt a bolygót!


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.