Mennyire haltak ki valójában a világ legforgalmasabb helyei a koronavírus miatt?

2020 / 03 / 17 / Bobák Áron
Mennyire haltak ki valójában a világ legforgalmasabb helyei a koronavírus miatt?
Kísértetjárta utcák, bezárt boltok, üresen kongó éttermek - ilyennek látszanak most Európa és az Egyesült Államok nagyvárosai a profi fotósok kameráján keresztül nézve. A koronavírus-járvány miatt hozott szigorú intézkedések hatására a turisták száma mára jelentősen lecsökkent, a helyiek nagy része pedig a szakértők tanácsait megfogadva otthon maradt, hogy a négy fal között bekkelje ki a vírus lecsengését. De vajon mennyire torzít a fotósok objektívje, ha a járvány hatásait akarják ábrázolni?

Az elmúlt napokban számtalan olyan cikk jelent meg az interneten, ami hatásos képgalériával igyekezett szemléltetni, mennyire elnéptelenedtek a nagyvárosok máskor forgalmas helyei. Olyan helyekre gondolunk, mint a Times Square, a prágai Károly-híd, vagy a madridi Puerta del Sol, amiket szinte el sem tudunk képzelni az őrületes embertömeg nélkül. Nem feltételeztük, hogy a fotóriporterek álhíreket közölnek a képeikkel, az ugyanakkor felmerült bennünk, hogy egyik-másik esetben talán egyszerűen csak kivárták a megfelelő pillanatot, hogy hatásosabb fotót tudjanak készíteni. Fogtuk hát az internetet, és megpróbáltuk kideríteni, hogy mi a helyzet most a világ nagyvárosaiban. Mivel az Instagramon nem lehet ellenőrizni, hogy a feltöltött képek mikor készültek, ezért az egyetlen igazán megbízható forráshoz fordultunk, a köztereken elhelyezett webkamerákhoz.

Times Square, New York

New York polgármestere, Bill de Blasio hétfőn jelentette be, hogy a város éttermei, szórakozóhelyei és egyéb közösségi terei egy időre bezárnak, és bár a városban még nem rendeltek el kijárási tilalmat, az intézkedések jól láthatóan így is hatással voltak a forgalomra. Az ikonikus Times Square-en késő délelőtt alig néhány ember lézengett, igaz, ahogy a kamera képén látszik, New Yorkban éppen szakadt az eső.

Trevi-kút, Róma

A koronavírus az európai országok közül Olaszországra sújtott le a legerősebben: 28 ezer megbetegedés, több mint kétezer halott, és a világátlagnál jóval magasabb, közel 8%-os halálozási arány. Az északi területeket érintő korlátozásokat négy nappal ezelőtt az egész országra kiterjesztették, így az élelmiszerboltokon, gyógyszertárakon kívül semmi sem tarthat nyitva, és az emberek mozgását is korlátozták. Nem meglepő, hogy a világ egyik legfelkapottabb turistalátványosságának számító Trevi-kút is teljesen kihalt, délután fél 5-kor teremtett lelket sem látni a környéken.

Puerta del Sol, Madrid

Hasonlóan kihalt Mardid legfrogalmasabb tere, a Puerta del Sol is. Az olaszországihoz hasonló intézkedéseket bevezető országban szintén ijesztő ütemben emelkedik a megbetegedések száma, amire a kormány a határok lezárásával és lakhelyelhagyási tilalommal válaszolt: a lakosok csak élelmiszerért, gyógyszerért vagy nélkülözhetetlen okokból hagyhatják el az otthonukat.

Las Vegas-tábla, Las Vegas

Ennél jóval nagyobb a forgalom a Las Vegas-i Welcome to Fabulous Las Vegas táblánál, ahol délelőtt fél 9-kor már gyülekeztek a fotózkodni vágyók. A 45 beteget regisztráló Nevada államban egyelőre nem hoztak kötelező intézkedéseket a koronavírus miatt, ugyanakkor több kaszinó, például az MGM Resorts és a Wynn is bejelentette, hogy március 17-től bezárják a Las Vegas-i szállodáikat. Hogy a várost nem hagyta hidegen a járvány, az azért a webkamera alapján is látszik, hiszen a táblánál normális esetben több száz fős sor szokott kígyózni.

Temple Bar utca, Dublin

Bár Írországban már 223 koronavírusos esetet tartanak számon, az emberek kedvét még ez sem tudta teljesen elvenni attól, hogy megünnepeljék Szent Patrik napját. A Temple Bar utcán délután fél 4-kor egész nagy volt a nyüzsgés, de ha összehasonlítjuk azzal, hogy a korábbi ünnepeken hogy nézett ki ugyanez az utca, akkor világossá válik, hogy az írek nagy része komolyan vette a veszélyt, és inkább otthon ünnepelt.

Abbey Road, London

London híres utcáján a szokottnál jóval kevesebben próbálták reprodukálni a Beatles közismert lemezborítóját, de azért néhány turistát folyamatosan lehet látni a környéken.

(Borítókép: Getty)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Négydimenziós “kísértetet” fogott a CERN-részecskegyorsító
Négydimenziós “kísértetet” fogott a CERN-részecskegyorsító
A részecskék gyorsulását hagyományosan síkban vizsgálják, de egy megjelenő hatás, egyfajta rezonancia miatt szükséges a 4 dimenziós ábrázolás.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.