Koronavírus: több helyen is fellobbant a járvány, Olaszországban is

2020 / 02 / 23 / Felkai Ádám
Koronavírus: több helyen is fellobbant a járvány, Olaszországban is
Kínában a számok alapján mintha csitulna a járvány, de sajnos a COVID-19 több helyen is megjelent a világban, és elkezdett terjedni.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO vezetője különösen aggasztónak tartja, hogy rengeteg, új fertőzöttet semmilyen egyértelmű kapcsolat sem fűz Kínához, vagy más megerősített fertőzöttekhez. Vagyis a vírus az egészségügyi hatóságok számára észevetérlenül kezdett terjedni, és már több régiót is megfertőzni látszik. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus elmondta azt is, amit korábban: a legnagyobb veszélyt az jelenti, ha a járvány olyan országokba jut el, melyeknek nem megfelelő az egészségügyi ellátása – egyébként ez utóbbi volt az egyik döntő érv amellett, hogy a WHO végül is a COVID-19 okozta fertőzést nemzetközi aggodalomra okot adó egészségügyi vészhelyzetnek minősítette.

A WHO egyébként mindent megtesz, hogy több afrikai országot is felkészítsen a vírus potenciális érkezésére, Kongóban például hasznosítani fogják mindazt a tapasztalatot, amit az Ebola kezelésekor nyertek.

Elszabadult

Dél-Korea a legmagasabb fokú egészségügyi vészhelyzetet vezette be, ahogy a fertőzöttek száma növekedni kezdett. Mun Dzsein, az ország miniszterelnöke szerint az elkövetkező napokban dől majd el, hogy sikerül-e majd a járványt megfékezniük. Dél-Koreában eddig 600 fertőzöttet tartanak nyilván, és a koronavírus hat emberrel végzett.

Közben Olaszország és Irán is lépéseket vezetett be a járvány kordában tartására.

Olaszországban a két északi régióban, amit jelenleg gócpontnak gondolnak, karantént rendeltek el. Ezek a területek Milánóhoz és Velencéhez közel fekszenek. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Veneto és Lombardia tartományokban nagyjából 50000 ember csak speciális engedély birtokában hagyhatja el a lakhelyét. A korlátozás betartására, ha szükséges, a rendőrség és más fegyveres erők felügyelnek – az intézkedés nagyon hasonló ahhoz, ahogy Kínában kezelték a járványt.

Frissítés!

Az Index információi szerint (egy MTI hírre hivatkoznak, melynek a Népegészségügyi Központ a forrása) ma este tér haza tizenegy magyar diák egy buszos kirándulásból Olaszország érintett, északi régiójából. Őket, valamint kísérőjüket és az autóbusz két sofőrjét a Szent László Kórházba két hetes elkülönítésre helyezik majd el.

Az említett zónákon kívül is több iskola és bolt zárva tart, első osztálybeli futballmeccsek maradnak el. Sőt a Velencei Karnevál utolsó két napját is lefújták.

Olaszországban egyébként 100 fertőzöttről tudnak, ebből 89-et Lombardiában találtak. A betegségben eddig ketten haltak meg az országban.

A helyzet Iránban sem rózsás. Vasárnapig nyolcan haltak meg a COVID-19 miatt, a kormány pedig saját bevallása szerint 43 fertőzöttről tud, ám hivatalos források szerint a járvány már az ország összes városát elérte. A mai naptól egyébként 14 iráni tartományban zárva tartanak az iskolák, egyetemek és kulturális központok.

Mekkora a baj?

A BBC-nek nyilatkozó szakértő szerint a dél-koreai, olasz és iráni helyzet mind a járvány korai időszakát idézik Kínában. Ez azt is jelenti, hogy a COVID-19 immár világjárvány. Ezekben az országokban a fertőzést ráadásul semmi egyértelmű kapcsolat sem fűzi Kínához.

Nem túl örvendetes az a fejlemény Iránban, hogy a vírus jelen van az összes ottani városban, ráadásul a Libanonban diagnosztizált első beteget Iránhoz lehet kötni (tehát a COVID-19 valószínűleg Iránban is megjelent).

Bár úgy tűnik, hogy a vírust minden igyekezet ellenére sem lehetett megfékezni, még most is mindent el kell követni, hogy a terjedést lassítsuk. Némi remény mutatkozik arra, hogy a tél elmúltával, a melegebb idő beköszöntével a vírus kevésbé tud a levegőben életben maradni.

Legalábbis a szezonális influenza esetén ez a tapasztalat, és nem kizárt, hogy ez igaz a koronavírusra is – igaz, ez sem feltétlen biztos, hiszen erről a kórokozóról továbbra sem tudunk eleget.

A WHO legutolsó jelentése szerint a vírus globálisan 77794 megerősített fertőzést okozott, és a koronavírus Kínában 2348 emberrel végzett. Kínában egyébként már csak 397 új fertőzést regisztráltak.

(Kép: Pixabay)

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.