Közelebb a Petri-csészében növesztett hamburgerhez: 65-ödére csökkentette egy cég a laborban készülő zsír termelési költségét

2021 / 05 / 18 / Rácz Tamás
Közelebb a Petri-csészében növesztett hamburgerhez: 65-ödére csökkentette egy cég a laborban készülő zsír termelési költségét
A laborban nőtt marhahús már létezik, csak egyelőre iszonyú drága. Most egy kicsit közelebb kerültünk ahhoz, hogy ez megváltozzon.

A Mosa Meat nevű holland startup 2013 óta fejleszti a laboratóriumban növesztett marhahús előállításának folyamatát. A maastrichti cégnél már 50 elszánt kutató dolgozik azon, hogy a valódi marhahúsból készült hamburger a nagyüzemi állattenyésztés környezetkárosító működése és az állatoknak okozott szenvedés nélkül is az életünk része lehessen. A projekt költségvetése eléri a 85 millió dollárt; a befektetők lelkesen támogatják a holland laborhús kifejlesztését.

A cég egyik részlege, az állati zsiradék in vitro előállításért felelős Fat Team (lefordíthatatlan, de vicces szójáték: az angol fat szó egyszerre jelent zsírt és kövéret) komoly áttörésről számolt be a napokban. Sikerült a laborban, biológiai úton termelt-növesztett állati zsiradék tápközegének költségét a hatvanötöd részére csökkenteni.


A cég egyik alapítója épp az érzékszervi bírálati lapot tölti ki a mesterségesen előállított, a csészében látható zsírral kapcsolatban. Kép: Mosa Meat

A tápkeverék, amelyben a zsír termelődik, állati eredetű anyagoktól mentes, maga a zsiradék pedig a kóstolási próbák tapasztalatai alapján tökéletesen alkalmas a hagyományos, erkölcsi és környezeti aggályokat egyaránt felvető módon előállított termék kiváltására. Ezt a gyakorlatban, vakon végzett kóstolási próbákon is sikerült már igazolni.

A Mosa Meat technológiájában a marhahús egy gondosan kiválasztott állat mindössze 3 mm átmérőjű kis izommintájának növesztésével készül. Az ember is jól lakik, a tehén is megmarad - csak drukkolhatunk a cégnek ahhoz, hogy minél előbb sikerüljön nem csak etikailag, de végre árban is versenyképessé tenni a laborban készült húspogácsát a vágóhídról származó klasszikus megoldással!

Ez is érdekelhet:

Hogyan készül a laboratóriumban növesztett hús és mikor ehetünk végre belőle? Már Winston Churchill is álmodozott róla, de a labor-burger még mindig nem érkezett meg a boltokba. A petricsészében tenyésztett hús már rég nem futurisztikus koncepció, nézzük meg hogyan is készül valójában.

Nemsokára forgalomba hozzák az első erőszakmentes, laborban növesztett húsból készülő terméket A húsevéshez tömegesen kell az állatokat leölni, ami sokak szerint nem helyes. A globális húsfeldolgozó ipar nem csupán a lelkiismeretünket, de a környezetünket is súlyos mértékben terheli. Szerteágazó hatásaitól gyorsul a bolygó felmelegedése, mérgeződik a talaj és a növényzet, csökken a biodiverzitás. A jövő azonban már megjelent a láthatáron, a laborban növesztett “tiszta hús” képében.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
A pókfonalakat nehéz “termeszteni” szemben mondjuk a selyemhernyók által előállított selyemmel. Génmódosítás után azonban a hernyók nem selymet, hanem “pókselymet” termeltek – ez az anyag pedig hihetetlen mechanikai tulajdonságokkal bír.
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Anouk Wipprecht tervezett már olyan ruhát, ami érzékeli a viselője hangulatát, és olyan alkotása is van, ami karmokkal támad rá arra, aki túl közel merészkedik. A holland divattervező a Brain Baron többek között azt is elárulta, hogy miért nem rak kamerát a ruhákra és miért lenne nehéz olyan ruhát tervezni, ami nem csak a boldogságot, de például az irigységet is érzékeli.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.