Közelebb a Petri-csészében növesztett hamburgerhez: 65-ödére csökkentette egy cég a laborban készülő zsír termelési költségét

2021 / 05 / 18 / Rácz Tamás
Közelebb a Petri-csészében növesztett hamburgerhez: 65-ödére csökkentette egy cég a laborban készülő zsír termelési költségét
A laborban nőtt marhahús már létezik, csak egyelőre iszonyú drága. Most egy kicsit közelebb kerültünk ahhoz, hogy ez megváltozzon.

A Mosa Meat nevű holland startup 2013 óta fejleszti a laboratóriumban növesztett marhahús előállításának folyamatát. A maastrichti cégnél már 50 elszánt kutató dolgozik azon, hogy a valódi marhahúsból készült hamburger a nagyüzemi állattenyésztés környezetkárosító működése és az állatoknak okozott szenvedés nélkül is az életünk része lehessen. A projekt költségvetése eléri a 85 millió dollárt; a befektetők lelkesen támogatják a holland laborhús kifejlesztését.

A cég egyik részlege, az állati zsiradék in vitro előállításért felelős Fat Team (lefordíthatatlan, de vicces szójáték: az angol fat szó egyszerre jelent zsírt és kövéret) komoly áttörésről számolt be a napokban. Sikerült a laborban, biológiai úton termelt-növesztett állati zsiradék tápközegének költségét a hatvanötöd részére csökkenteni.


A cég egyik alapítója épp az érzékszervi bírálati lapot tölti ki a mesterségesen előállított, a csészében látható zsírral kapcsolatban. Kép: Mosa Meat

A tápkeverék, amelyben a zsír termelődik, állati eredetű anyagoktól mentes, maga a zsiradék pedig a kóstolási próbák tapasztalatai alapján tökéletesen alkalmas a hagyományos, erkölcsi és környezeti aggályokat egyaránt felvető módon előállított termék kiváltására. Ezt a gyakorlatban, vakon végzett kóstolási próbákon is sikerült már igazolni.

A Mosa Meat technológiájában a marhahús egy gondosan kiválasztott állat mindössze 3 mm átmérőjű kis izommintájának növesztésével készül. Az ember is jól lakik, a tehén is megmarad - csak drukkolhatunk a cégnek ahhoz, hogy minél előbb sikerüljön nem csak etikailag, de végre árban is versenyképessé tenni a laborban készült húspogácsát a vágóhídról származó klasszikus megoldással!

Ez is érdekelhet:

Hogyan készül a laboratóriumban növesztett hús és mikor ehetünk végre belőle? Már Winston Churchill is álmodozott róla, de a labor-burger még mindig nem érkezett meg a boltokba. A petricsészében tenyésztett hús már rég nem futurisztikus koncepció, nézzük meg hogyan is készül valójában.

Nemsokára forgalomba hozzák az első erőszakmentes, laborban növesztett húsból készülő terméket A húsevéshez tömegesen kell az állatokat leölni, ami sokak szerint nem helyes. A globális húsfeldolgozó ipar nem csupán a lelkiismeretünket, de a környezetünket is súlyos mértékben terheli. Szerteágazó hatásaitól gyorsul a bolygó felmelegedése, mérgeződik a talaj és a növényzet, csökken a biodiverzitás. A jövő azonban már megjelent a láthatáron, a laborban növesztett “tiszta hús” képében.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete már a jövő világhálójának, a “kvantuminternetnek” a legszükségesebb összetevőjén dolgozik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.