Közelebb a Petri-csészében növesztett hamburgerhez: 65-ödére csökkentette egy cég a laborban készülő zsír termelési költségét

2021 / 05 / 18 / Rácz Tamás
Közelebb a Petri-csészében növesztett hamburgerhez: 65-ödére csökkentette egy cég a laborban készülő zsír termelési költségét
A laborban nőtt marhahús már létezik, csak egyelőre iszonyú drága. Most egy kicsit közelebb kerültünk ahhoz, hogy ez megváltozzon.

A Mosa Meat nevű holland startup 2013 óta fejleszti a laboratóriumban növesztett marhahús előállításának folyamatát. A maastrichti cégnél már 50 elszánt kutató dolgozik azon, hogy a valódi marhahúsból készült hamburger a nagyüzemi állattenyésztés környezetkárosító működése és az állatoknak okozott szenvedés nélkül is az életünk része lehessen. A projekt költségvetése eléri a 85 millió dollárt; a befektetők lelkesen támogatják a holland laborhús kifejlesztését.

A cég egyik részlege, az állati zsiradék in vitro előállításért felelős Fat Team (lefordíthatatlan, de vicces szójáték: az angol fat szó egyszerre jelent zsírt és kövéret) komoly áttörésről számolt be a napokban. Sikerült a laborban, biológiai úton termelt-növesztett állati zsiradék tápközegének költségét a hatvanötöd részére csökkenteni.


A cég egyik alapítója épp az érzékszervi bírálati lapot tölti ki a mesterségesen előállított, a csészében látható zsírral kapcsolatban. Kép: Mosa Meat

A tápkeverék, amelyben a zsír termelődik, állati eredetű anyagoktól mentes, maga a zsiradék pedig a kóstolási próbák tapasztalatai alapján tökéletesen alkalmas a hagyományos, erkölcsi és környezeti aggályokat egyaránt felvető módon előállított termék kiváltására. Ezt a gyakorlatban, vakon végzett kóstolási próbákon is sikerült már igazolni.

A Mosa Meat technológiájában a marhahús egy gondosan kiválasztott állat mindössze 3 mm átmérőjű kis izommintájának növesztésével készül. Az ember is jól lakik, a tehén is megmarad - csak drukkolhatunk a cégnek ahhoz, hogy minél előbb sikerüljön nem csak etikailag, de végre árban is versenyképessé tenni a laborban készült húspogácsát a vágóhídról származó klasszikus megoldással!

Ez is érdekelhet:

Hogyan készül a laboratóriumban növesztett hús és mikor ehetünk végre belőle? Már Winston Churchill is álmodozott róla, de a labor-burger még mindig nem érkezett meg a boltokba. A petricsészében tenyésztett hús már rég nem futurisztikus koncepció, nézzük meg hogyan is készül valójában.

Nemsokára forgalomba hozzák az első erőszakmentes, laborban növesztett húsból készülő terméket A húsevéshez tömegesen kell az állatokat leölni, ami sokak szerint nem helyes. A globális húsfeldolgozó ipar nem csupán a lelkiismeretünket, de a környezetünket is súlyos mértékben terheli. Szerteágazó hatásaitól gyorsul a bolygó felmelegedése, mérgeződik a talaj és a növényzet, csökken a biodiverzitás. A jövő azonban már megjelent a láthatáron, a laborban növesztett “tiszta hús” képében.


Először lőttek ki hajót sínágyúval – és nem az amerikaiak voltak
Először lőttek ki hajót sínágyúval – és nem az amerikaiak voltak
Először lőttek éles célpontra hajóra szerelt sínágyúval, látványos mérföldkőhöz érve az elektromágneses fegyverfejlesztésben.
Hamarosan időkristályokkal fogunk fizetni
Hamarosan időkristályokkal fogunk fizetni
Az első, szabad szemmel is látható időkristályok fényben „pszichedelikus tigriscsíkokként” villannak fel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.