Közeleg az idő, amikor az ablakokkal termelhetünk áramot

2020 / 04 / 24 / Rácz Tamás
Közeleg az idő, amikor az ablakokkal termelhetünk áramot
Egy nemzetközi kutatócsoport átlátszó napelem-réteget készített és azt állítják, már belátható időn belül elkészülhetnek az energiatermelő ablaküvegek.

Van a garázsomban egy napelem-tábla a falnak támasztva, egy jó néhány éves üzleti kísérlet emlékeként. Ez egy méterszer méteres, kétrétegű, szigetelt üveglap, amelyben egy ronda félvezető réteg némi elektromos áramot termel, amelyet az üveglap szélén, két érintkezőn lehet kivezetni. A terv az volt, hogy ilyen üvegtáblákból akár olyan mezőgazdasági üvegházat is lehetne építeni, amely fűtési energiaigénye egy részét a nap energiájából állítja elő. Persze vannak ilyen ablak-napelemekből szép megoldások is, mint például az Onyx Solar paneljei, de két probléma még ma is megoldatlan a gyártástechnológiában. A vékonyrétegű (amorf) napelemes üveglap átlátszósága egész jó, viszont az energiatermelés hatékonysága rossz. A szilíciumkristályos panelek sok energiát tudnak termelni, viszont a félvezetőréteg nem átlátszó:


Balra egy vékonyrétegű, jobbra egy kristályos félvezetőréteggel ellátott üvegtábla-megoldás az Onyx Solartól

Most viszont ausztrál kutatók a napelem-technológia legígéretesebb fejlesztési ágán, a perovszkit-kristályos napelemeken dolgozva olyan fényáteresztő panelt állítottak elő, mely 15-20%-os, a jelenlegi kereskedelmi kristályos napelemektől alig elmaradó hatásfokkal képes elektromos árammá alakítani a napfényt.

A tudósok szerint a 17%-os hatásfokú változat 10%-ban még átengedi a fény látható tartományát, így ha egy ilyen napelem-tábla egy családi ház ablaküvegének túl sötét lenne is, remekül beválna egy modern üveghomlokzatú városi irodaépületben ablaküvegnek is. A fényáteresztő képesség a hatásfok rovására növelhető.


Ha már úgyis ott az a sok sötétített üveg a metropoliszok felhőkarcolóin, igazán termelhetnének energiát is, nem?

A jelenleg elérhető, többé-kevésbé átlátszó napelemes üvegtáblák hatékonysága jóval ez alatt marad, a kutatók a ClearVue nevű vállalat 3,3%-os hatásfokú paneljét említik, amelyek áramtermelő képessége és magas gyártási költsége nehezen eredményezhet gazdaságos beruházást egy építkezés során.

Az új napelem viszont már egy mai tetőnapelemmel összemérhető mértékben termel energiát. Egy modern 1x1,7 méteres tetőpanel kb. 280 Wattot produkál csúcsüzemben. Az ausztrál csapat napelemes üvegéből ehhez alig többre, két négyzetméterre lenne szükség - olyan átlátszóság mellett, ami már megegyezik az építőiparban ma is használt felhőkarcoló-üvegtáblák fényáteresztő képességével.

A tudósok a továbbiakban ipari vállalatok és ausztrál állami kutatóintézetek támogatásával  közösen kidolgozzák az átlátszó napelemek tömeggyártásának feltételeit. Mire ténylegesen megkezdődhet a nagy hatékonyságú napelem-üvegek gyártása, az még úgy egy évtized, de a kutatók azt állítják, mivel az amúgy sem olcsó felhőkarcoló-burkoló üvegek gyártási költségéhez alig tesz hozzá valamit a perovszkit-napelem-réteg felvitele, valószínűleg idővel minden nagyvárosi nagy üvegfelület tiszta energiát termelő erőmű is lesz egyben.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.