Közeleg az idő, amikor az ablakokkal termelhetünk áramot

2020 / 04 / 24 / Rácz Tamás
Közeleg az idő, amikor az ablakokkal termelhetünk áramot
Egy nemzetközi kutatócsoport átlátszó napelem-réteget készített és azt állítják, már belátható időn belül elkészülhetnek az energiatermelő ablaküvegek.

Van a garázsomban egy napelem-tábla a falnak támasztva, egy jó néhány éves üzleti kísérlet emlékeként. Ez egy méterszer méteres, kétrétegű, szigetelt üveglap, amelyben egy ronda félvezető réteg némi elektromos áramot termel, amelyet az üveglap szélén, két érintkezőn lehet kivezetni. A terv az volt, hogy ilyen üvegtáblákból akár olyan mezőgazdasági üvegházat is lehetne építeni, amely fűtési energiaigénye egy részét a nap energiájából állítja elő. Persze vannak ilyen ablak-napelemekből szép megoldások is, mint például az Onyx Solar paneljei, de két probléma még ma is megoldatlan a gyártástechnológiában. A vékonyrétegű (amorf) napelemes üveglap átlátszósága egész jó, viszont az energiatermelés hatékonysága rossz. A szilíciumkristályos panelek sok energiát tudnak termelni, viszont a félvezetőréteg nem átlátszó:


Balra egy vékonyrétegű, jobbra egy kristályos félvezetőréteggel ellátott üvegtábla-megoldás az Onyx Solartól

Most viszont ausztrál kutatók a napelem-technológia legígéretesebb fejlesztési ágán, a perovszkit-kristályos napelemeken dolgozva olyan fényáteresztő panelt állítottak elő, mely 15-20%-os, a jelenlegi kereskedelmi kristályos napelemektől alig elmaradó hatásfokkal képes elektromos árammá alakítani a napfényt.

A tudósok szerint a 17%-os hatásfokú változat 10%-ban még átengedi a fény látható tartományát, így ha egy ilyen napelem-tábla egy családi ház ablaküvegének túl sötét lenne is, remekül beválna egy modern üveghomlokzatú városi irodaépületben ablaküvegnek is. A fényáteresztő képesség a hatásfok rovására növelhető.


Ha már úgyis ott az a sok sötétített üveg a metropoliszok felhőkarcolóin, igazán termelhetnének energiát is, nem?

A jelenleg elérhető, többé-kevésbé átlátszó napelemes üvegtáblák hatékonysága jóval ez alatt marad, a kutatók a ClearVue nevű vállalat 3,3%-os hatásfokú paneljét említik, amelyek áramtermelő képessége és magas gyártási költsége nehezen eredményezhet gazdaságos beruházást egy építkezés során.

Az új napelem viszont már egy mai tetőnapelemmel összemérhető mértékben termel energiát. Egy modern 1x1,7 méteres tetőpanel kb. 280 Wattot produkál csúcsüzemben. Az ausztrál csapat napelemes üvegéből ehhez alig többre, két négyzetméterre lenne szükség - olyan átlátszóság mellett, ami már megegyezik az építőiparban ma is használt felhőkarcoló-üvegtáblák fényáteresztő képességével.

A tudósok a továbbiakban ipari vállalatok és ausztrál állami kutatóintézetek támogatásával  közösen kidolgozzák az átlátszó napelemek tömeggyártásának feltételeit. Mire ténylegesen megkezdődhet a nagy hatékonyságú napelem-üvegek gyártása, az még úgy egy évtized, de a kutatók azt állítják, mivel az amúgy sem olcsó felhőkarcoló-burkoló üvegek gyártási költségéhez alig tesz hozzá valamit a perovszkit-napelem-réteg felvitele, valószínűleg idővel minden nagyvárosi nagy üvegfelület tiszta energiát termelő erőmű is lesz egyben.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Bár már ma is léteznek “lézerfegyverek”, ezek csak bizonyos légi célpontok hatástalanításához elég erősek. Most azonban megnyílt az út a tényleges lézerfegyverek előtt, amelyek képesek „megolvasztani” a távoli célpontokat.
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.