Így borult fénybe a világegyetem a kozmikus reionizáció korában

2022 / 03 / 25 / Bobák Zsófia
Így borult fénybe a világegyetem a kozmikus reionizáció korában
A világegyetem kozmikus hajnalának legrészletesebb háromdimenziós modelljét készítették el csillagászok.

Az MIT, a Max Planck Intézet és a Harvard Egyetem tudósai által készített THESAN szimuláció az univerzumnak azt a korai időszakát mutatja be, amely az ősrobbanás után következő sötétség korát követte: ezeket az évmilliókat nevezik kozmikus reionizációnak a csillagászok.

Ebben az időszakban, ami körülbelül az ősrobbanástól számítva néhány száz millió évtől 1,2 milliárd évig tartott, alakultak ki a világegyetem első csillagai, galaxisai és kvazárjai és jelentek meg az első fényeik, amelyek ionizálták a semleges hidrogén atomokat, ez pedig lehetővé tette a fény számára, hogy messzire utazzon és betöltse az űrt. Az addig uralkodó "hidrogén köd" nem emelkedett fel gyorsan, így a fény csak a reionizáció végére tudott igazán nagy távolságokba eljutni, ahogy az a THESAN szimulációján is látható.

A kutatók az univerzumnak egy 300 millió fényév távolságot átölelő részletét modellezték, az ősrobbanás utáni 400 000 évtől kezdve (a videón a szimuláció későbbről indul) az első milliárd évig - az ehhez szükséges számításokat a SuperMUC-NG szuperszámítógép végezte el, lényegesen kevesebb idő alatt, mint amennyibe egy asztali számítógépnek került volna, amelynek a becslések szerint 3500 évébe telt volna a munka. A modell fontos szerepet tölthet be hamarosan a csillagászati kutatásokban, a tudományos küldetését nyáron megkezdő James Webb Teleszkóp adatainak elemzését segíti, mivel a JWT is az univerzum egészen korai idejét, az első csillagok képződésének korát kémleli majd.

A THESAN számításait az űrtávcső megfigyeléseivel összevetve kiderülhet, mennyire állják meg a helyüket a kutatók számításai és mi az, amit tévesen becsültek meg a kozmikus hajnal kaotikus idejével kapcsolatban.

(Fotó: THESAN Collaboration)

Egymillió, korábban sosem látott galaxist tettek térképre Az északi félteke égboltjának negyedét feltérképezték a LOFAR teleszkópjainak segítségével, az összesen 4,4 millió galaxis adatbázisát bárki használhatja.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.