Így borult fénybe a világegyetem a kozmikus reionizáció korában

2022 / 03 / 25 / Bobák Zsófia
Így borult fénybe a világegyetem a kozmikus reionizáció korában
A világegyetem kozmikus hajnalának legrészletesebb háromdimenziós modelljét készítették el csillagászok.

Az MIT, a Max Planck Intézet és a Harvard Egyetem tudósai által készített THESAN szimuláció az univerzumnak azt a korai időszakát mutatja be, amely az ősrobbanás után következő sötétség korát követte: ezeket az évmilliókat nevezik kozmikus reionizációnak a csillagászok.

Ebben az időszakban, ami körülbelül az ősrobbanástól számítva néhány száz millió évtől 1,2 milliárd évig tartott, alakultak ki a világegyetem első csillagai, galaxisai és kvazárjai és jelentek meg az első fényeik, amelyek ionizálták a semleges hidrogén atomokat, ez pedig lehetővé tette a fény számára, hogy messzire utazzon és betöltse az űrt. Az addig uralkodó "hidrogén köd" nem emelkedett fel gyorsan, így a fény csak a reionizáció végére tudott igazán nagy távolságokba eljutni, ahogy az a THESAN szimulációján is látható.

A kutatók az univerzumnak egy 300 millió fényév távolságot átölelő részletét modellezték, az ősrobbanás utáni 400 000 évtől kezdve (a videón a szimuláció későbbről indul) az első milliárd évig - az ehhez szükséges számításokat a SuperMUC-NG szuperszámítógép végezte el, lényegesen kevesebb idő alatt, mint amennyibe egy asztali számítógépnek került volna, amelynek a becslések szerint 3500 évébe telt volna a munka. A modell fontos szerepet tölthet be hamarosan a csillagászati kutatásokban, a tudományos küldetését nyáron megkezdő James Webb Teleszkóp adatainak elemzését segíti, mivel a JWT is az univerzum egészen korai idejét, az első csillagok képződésének korát kémleli majd.

A THESAN számításait az űrtávcső megfigyeléseivel összevetve kiderülhet, mennyire állják meg a helyüket a kutatók számításai és mi az, amit tévesen becsültek meg a kozmikus hajnal kaotikus idejével kapcsolatban.

(Fotó: THESAN Collaboration)

Egymillió, korábban sosem látott galaxist tettek térképre Az északi félteke égboltjának negyedét feltérképezték a LOFAR teleszkópjainak segítségével, az összesen 4,4 millió galaxis adatbázisát bárki használhatja.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.