Külön testrészekre optimalizált exoszkeletonokat fejlesztettek ki olasz kutatók az ipari dolgozóknak

2022 / 06 / 16 / Palotai Nándor
Külön testrészekre optimalizált exoszkeletonokat fejlesztettek ki olasz kutatók az ipari dolgozóknak
A hordható segédeszközök akár negyven százalékkal is csökkenthetik az egyes mozdulatokhoz szükséges erőkifejtést, ezzel pedig a munkahelyi sérülések esélyét is.

Olaszországban a foglalkozásokhoz köthető sérülések teszik ki a munkahelyi panaszok legnagyobb részét: a bejelentett foglalkozási sérülések 68%-a a mozgásszervekhez, azon belül is 41% a gerincoszlop sérüléseinek aránya az olasz munkavállalók kompenzációs hatósága, az olasz Országos Munkahelyi Balesetbiztosítási Intézet (INAIL) adatai alapján. A hatóság az Olasz Műszaki Intézet (IIT) kutatóival közösen fejleszt a mozgást segítő, robotikus külvázakat – úgynevezett exoszkeletonokat, melyekről már számtalanszor írtunk oldalunkon is. Az együttműködés által eddig három viselhető berendezés született: a hátat és a törzs hátsó részét támogató XoTrunk, a vállak megóvására tervezett XoShoulder, illetve a könyököt támogató XoElbow – olvasható a TechXplore oldalán. Az eddigi eredmények alapján az összefogás keretein belül fejlesztett exoszkeletonok akár 40%-al is képesek csökkenteni a munkavállaló által kifejtendő erőt.

A derekat és a hát alsó részét védő XoTrunk arra lett tervezve, hogy csökkentse a folyamatosan ismétlődő emelő mozdulatok okozta terhelést az olyan munkák esetében, melyek fokozottan igénybe veszik a dolgozó gerincoszlopát. Az eszközt úgy tervezték, hogy 20 kg súlyig tudja tehermentesíteni az emelés alól a viselőjét, ezen felül a létrehozói szerint eddig ez az egyetlen olyan exoszkeleton, melyet kifejezetten úgy terveztek, hogy ne csak emelésnél, de húzó mozdulatoknál is tehermentesítse a használója derekát. Az összesen 6 kg súlyú eszköz két elektromos motorral rendelkezik, melyek egyenként 30 N/m nyomatékkal rendelkeznek, továbbá együtt összesen 200W teljesítménnyel rendelkeznek. A berendezés a korábban kifejlesztett, térdet védő puha-exoszkeletonnal,az XoKnee-vel együtt is hordható.

Az XoShoulder a vállak védelmére lett tervezve, és leginkább az autószerelők fogják hasznát venni. A berendezés ugyanis azok számára készült, akik a munkájuk során kifejezetten sokat kell, hogy nehezebb szerszámokat is fejmagasság felett tartva használjanak. Az XoShoulder prototípusa 7.7kg-ot nyom, és két 70 wattos, egyenként 12 N/m nyomatékkal rendelkező elektromos motorral van felszerelve.

A harmadik olasz exoszkeleton, az XoElbow szintén egy kifejezetten ipari munkásokat érintő mozdulatsort hivatott megkönnyíteni: a hordható eszköz azt könnyíti meg viselője számára, hogy a testéhez közel tartva emeljen meg nagy súlyokat. Az autószerelőé például olyan szakma, ahol erre gyakran sor kerül, például gumi- vagy kerékcserék alkalmával. Az eszköz nagyjából 7 kilogrammot nyom, és ugyanazokkal az elektromos motorokkal van felszerelve, mint az XoShoulder.

A fentebb bemutatott mindhárom hordható robot olyan mérnöki műanyagokból és alumíniumötvözetekből készült, amelyeket általában a repülés világában használnak. Ezen felül a prototípusok mesterséges intelligencia segítségével finomítja a mozdulatokat, és van a viselő segítségére. A fejlesztők célja jelenleg az, hogy a tovább tökéletesítsék a berendezéseket, továbbá megszerezzék a sorozatgyártás beindításához szükséges engedélyeket.

(Fotó: IIT-Istituto Italiano di Tecnologia)

Robot-ember összefogásban oldja meg a veszélyes munkák elvégzését egy cég avatárrendszere A Guardian XT az őt távolról irányító dolgozó avatárja, ami nem a repetitív munkák, hanem az egészen precíz mozdulatokat igénylő feladatok kivitelezésére született.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.