Robot-ember összefogásban oldja meg a veszélyes munkák elvégzését egy cég avatárrendszere

2022 / 02 / 10 / Bobák Zsófia
Robot-ember összefogásban oldja meg a veszélyes munkák elvégzését egy cég avatárrendszere
A Guardian XT az őt távolról irányító dolgozó avatárja, ami nem a repetitív munkák, hanem az egészen precíz mozdulatokat igénylő feladatok kivitelezésére született.

A Sarcos Robotics and Technology cég több mint harminc éve foglalkozik robotvázak fejlesztésével, amelyekkel a humán munkaerő fizikálisan behatárolt képességeit igyekeznek kiegészíteni és újabb szintre emelni, hogy a gépekkel mintegy összeolvadva egy erősebb, strapabíróbb, kevésbé sérülékeny, de mindeközben az emberi problémamegoldó képességet sem nélkülöző rendszert alkossanak.

A vállalat elődje 1983-ban kezdte meg biomérnökségi kutatásait a Utah-i Egyetemen, majd, immár önálló cégként, az Exoszkeletonok az Emberi Teljesítmény Kiegészítésére program keretében a DARPA (az Egyesült Államok Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége) számára fejlesztettek olyan exoszkeletonokat, amelyek a katonák számára nyújtanak plusz erőt és védelmet.

A céget 2007-ben felvásárolta a Raytheon és a Guardian XO rendszert, amit közismertebb nevén Vasember ruhának is szoktak hívni, kiegészítették további hozzávalókkal, majd következő generációs, 90 kilogramm emelésére is alkalmas verziójának működését 2020-ban nyilvánosság előtt is demonstrálták.

A viselhető robotváz azonban csak bizonyos feladatokra használható, távoli munkák elvégzésére például alkalmatlan, ezért a Sarcos továbbgondolta a rendszer működését és megalkotta a robotizált váz fejlettebb utódját, a Guardian XT-t. Ez a gép ugyanolyan szoros együttműködésben dolgozik az emberekkel, mint hordható elődje, de fizikailag nem igényli a közeli kapcsolatot, mivel az irányítása telepresence módon, azaz egy AR alkalmazás és kontroller segítségével történik. A robot, ami egyébként az exoszkeletonokhoz hasonló kialakítást kapott, nemcsak a veszélyes, hanem a nagy precizitást igénylő feladatokat is el tudja látni: mindkét karja 45 kilogramm emelésére képes és akkumulátorral is üzemeltethető.

A robotot jelenleg még a cég teszteli, de a tervek szerint már az év közepén elérhetővé teszik a potenciális vásárlók számára is tesztelésre, hogy önállóan is felmérjék a rendszer teljesítményét. Később, az XO-hoz hasonlóan, az XT-ket is bérelni lehet majd a Sarcostól. A robotok működését tavaly júliusban mutatták be háromféle munkakörnyezetben: egy multinacionális olajvállalat telepén, egy vegyianyagok feldolgozását végző cég üzemének vizsgálatával és a favágási feladatok elvégzése közben elektromos vezetékek közelében.

(Fotó: Sarcos Robotics and Technology)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Egészen apró, agyba ültethető érzékelőt fejlesztettek kínai kutatók, ami vezetékek nélkül működik és néhány hét alatt lebomlik a testben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.