Különleges mezőgazdasági gépet terveztek az elsivatagosodás ellen

2024 / 06 / 30 / Bobák Zsófia
Különleges mezőgazdasági gépet terveztek az elsivatagosodás ellen
Akár felügyelet nélkül, önállóan is végzi a munkáját a robot és a hozzátartozó drón, amelyek a növények köré nyomtatott membránnal igyekeznek védeni őket a kiszáradástól. A gép egyelőre csak koncepció, de segítséget nyújthat egy jelentős probléma megoldásában.

A barcelonai dizájner, Rohit Vaswani által tervezett mezőgazdasági gép, a PULSE, szokatlan koncepciót képvisel az elsivatagosodás problémájának kezelésére, ami egyre nagyobb területeket érint a világban. Az elsivatagosodás jelensége azt a folyamatot jelenti, mikor korábban termékeny, akár virágzó földek állapota fokozatosan leromlik, elvesztik a területükön élő növényeket és ennek következtében az állatok száma is megfogyatkozik, míg végül csak kietlen pusztaság marad hátra. A talaj kiszáradása és minőségének csökkenése, ami az elsivatagosodáshoz vezető út kezdete, gyakran emberi tevékenység következménye, ilyen negatív hatása lehet például a túlzott erdőirtásnak, az illegális gazdálkodásnak vagy egyes esetekben a környező vizek túlzott lecsapolásának az öntözés ellátása miatt. Az Európai Bizottság 2018-as adatai szerint a szárazföldi területek 75%-ára jellemző a talajromlás és ha nem történik változás, 2050-re ez az arány 90%-ra nőhet, a leginkább érintett régiók Afrikában és Ázsiában találhatóak.

Az elsivatagosodás pedig értelemszerűen nem csak a növényeket és állatokat érinti, hanem az embereket is, mivel a tönkrement területek az ott élőket sem tudják eltartani:

az előrejelzések szerint 2050-re körülbelül 10%-kal lehet kevesebb globálisan a termés mennyisége a talajromlás és a klímaváltozás hatásainak következtében.

A problémát érdemes lenne a gyökerénél kezelni fenntarthatóbb módon megvalósított gazdálkodással és más megoldásokkal, de egyes innovációk, mint amilyen a PULSE is, kisebb léptékben segíthetnének javítani a helyzetet. Az elképzelés szerint az automata üzemmódban is működtethető mezőgazdasági robot egy kábellel hozzá kapcsolt drónnal kiegészítve járja a veszélyeztetett területeket - a drón adatokat gyűjt és felméri a terepet, majd a robottal együttműködve egy membránt állít a növények köré, ami a gyökereik, illetve törzsük körül olyan mikroklímát alkot, ami pozitív hatással bír a növekedésükre. A védőréteg a napsugárzás és a szárazság ellen óvja a növényeket, amelyek körül a talaj is visszanyeri idővel a normális állapotát. A membrán szerepe csak ideiglenes, de nem szükséges plusz munkával eltávolítani, mivel lebomló, biokompatibilis anyagból készül 3D-nyomtatással. A PULSE multifunkcionális módon a védőrétegek készítése mellett más munkákra is alkalmas lehet, de a legelső felhasználási területének Vaswani a talajromlás elleni védekezést jelölte ki.

A robotot a dizájnstúdió a Honda számára készítette, de egyelőre nem lehet tudni, hogy a cég (vagy bárki más) lát-e elég fantáziát és hasznot a robotban ahhoz, hogy működőképes termékké formálja. A Hondától egyébként nem áll távol a munkagépek készítése: otthoni használatra való fűnyírókat, talajlazító gépeket, hómarókat is fejlesztenek, Ausztráliában pedig generációk óta használják a gyártó terepre szánt motorkerékpárjait a farmerek a Honda elmondása szerint.

(Fotó: Studio R)


Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
A PV5 első verzióját már tesztelik, várhatóan 2025-ben jelenik meg.
Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Elektromos autók táplálták energiával az ausztrál villamosenergia-hálózatot egy áramszünet alatt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.