Különös döntés a Twitternél: legfeljebb hatszáz bejegyzést olvashatunk el naponta

2023 / 07 / 03 / Pőcze Balázs
Különös döntés a Twitternél: legfeljebb hatszáz bejegyzést olvashatunk el naponta
Elon Musk úgy döntött, hogy az előfizetés nélküli, de regisztrált felhasználók legfeljebb hatszáz posztot láthatnak egy napon, a fizetősek pedig hatezret. Aki nem regisztrál, az egyáltalán nem böngészheti a Twitteren lévő tartalmakat. A háttérben teljesítménybéli és pénzügyi okok állhatnak.

A The Verge-ön olvasható hír szerint a milliárdos tulajdonos még mindig a mesterséges intelligencia (MI) szoftvereket, és más, az oldal tartalmát naplózó szolgáltatásokat hibáztatja azért, hogy "már a valódi felhasználói élmény" is romlott a platformon. Szerinte "többszáz (akár több) szervezet fésüli át a Twittert kivételesen agresszíven". Arra nem tért ki, hogy amióta tavaly novemberben átvette az oldal irányítását, kirúgta az alkalmazottak több mint felét, köztük olyanokat is, akik az infrastruktúra karbantartásáért és fejlesztéséért feleltek. Emellett vitába keveredett a cégnek felhőszolgáltatásokat nyújtó Google-lel, ami szintén befolyásolhatja a platform teljesítményét, hiszen ha nagyobb a forgalom, az nagyobb kapacitásigényt és szerver-számlákat eredményez.


Az utóbbi napokban ez az üzenet fogadja a Twitteren azokat, akik túllépik a posztokra vonatkozó limitet

Ugyanakkor a konkurens Reddit vezetője szintén jelezte, hogy kompenzációra számít azért, mert az MI-ket az ő adataikon trenírozzák. Részben ezzel magyarázható, hogy mindkét vállalat úgy döntött, hogy változtatnak a külső szolgáltatásokkal kommunikáló API-juk árszabásán (https://raketa.hu/elsotetult-a-vilag-legismertebb-online-foruma-a-reddit). Egy API (application programming interface) lényege, hogy egységesíti, hogy külső programok hogyan írhatnak-olvashatnak egy másik felületet. Például a bankunk API-ja teszi lehetővé, hogy más, független netbanki alkalmazásokkal is elérjük a számlaadatainkat, ha szeretnénk; a Twitter és a Reddit esetében pedig így lehet automatizáltan, nagy mennyiségben adatokhoz jutni a platformról.

Ugyanakkor Musk azt ígéri, hogy a felhasználókat érintő korlátozások csak ideiglenesek,

és rövidesen a harmadával emelkednek majd a szintek, nyolcszázra és nyolcezerre. Ez azért is fontos, mert a Twitter nemrég kinevezett vezérigazgatója, Linda Yaccarino egy vérbeli reklámipari veterán. Neki ahhoz, hogy visszaédesgesse a platformra a hirdetőket, szüksége lesz arra, hogy sok és aktív olvasója legyen a szolgáltatásnak, hiszen minél többet böngésznek az oldalon, annál valószínűbb, hogy találkoznak egy reklámmal, vagyis termelnek egy kis bevételt a pénzügyi gondokkal küzdő Twitternek.

(Borítókép: Mateusz Slodkowski/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
A Jorunna Parva valójában egy tengeri csiga fajta, melynek kémiai vegyületeket detektáló antennái nyuszifülekre hasonlítanak. Az apró, két centiméteres élőlények étrendjüknek köszönhetően rendkívül mérgezőek és mindössze néhány hónapig élnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.