Küszöbön állhat az első bionikus szem beültetése

2020 / 10 / 11 / Justin Viktor
Küszöbön állhat az első bionikus szem beültetése
Tagadhatatlanul a különböző ember-számítógép implantátumok korát éljük, egyre-másra merülnek fel az új koncepciók, a forradalmi vagy annak szánt megoldások. A látásgyógyítás területén Roska Botond révén már számos komoly magyar sikerről is beszámolhattunk, és most újból ezen a területen várható komoly előrelépés.

A Neuralink kora

Elon Musk Neuralinkje, a sertésekbe ültetett agy-számítógép interfész (brain-computer interface, BCI) után most ismét egy hasonló megoldásról érkeztek hírek. A Melbourne-i Monash Egyetem kutatói fejlesztették ki az első emberi beültetésre szánt bionikus szem agyi-implantátumát. 2020 májusban Houstoni kutatók ugyan már elérték, hogy egy vakok agyába ültetett eszköz segítsen a betűk formáinak felismerésében, de ezúttal többről szól az ígéret.

A „Gennaris bionikus látórendszer” egy fejre helyezhető egyénileg kialakított headsetből, agyba ültetett mikroelektródákból és egy számítógépből áll. A készülék a sérült látóidegeket megkerülve, drót nélküli jeltovábbítással dolgozik, elérve, hogy a retina által érzékelt kép eljuthasson az agy látásért felelős központjaiba.

"Az általunk alkalmazott megoldás egyfajta vizuális mintát hoz létre, akár 172 fényforrás (foszfén) kombinációjából, mely információkat szolgáltat az egyén számára a beltéri és kültéri környezetben történő navigáláshoz, valamint az emberek és tárgyak jelenlétének felismeréséhez"

- mondta el Arthur Lowery, a Monash Egyetem Elektromos és Számítógépes Rendszertechnikai Tanszékének professzora közleményében.

A kutatók szerint a rendszer akár úgy is kialakítható, hogy a kezelhetetlen idegrendszeri betegségekben szenvedőkön is segítsen, például a végtagbénulásnál, a mozgás helyreállításában. 

"Ha ez sikerrel jár, az MVG csapata új kereskedelmi vállalkozást hozhat  létre, melynek középpontjában az áll, hogy meggyógyíthassuk a kezelhetetlen vaksággal és mozgásszervi betegséggel rendelkező embereket, visszaadjuk a quadriplegia által megbénított emberek egészségét, teljesen átalakítva az egészségügyi ellátásukat" - mondta Lewis.

Egy júliusi kísérletben a Gennaris-tömböt egy pneumatikus beillesztő szerkezet segítségével biztonságosan beültethették három juh agyába, mindösszesen 2700 óra kumulatív stimulációs időben megmérve, bármilyen káros egészségügyi hatás nélkül. Az első emberkísérletek időpontja egyelőre bizonytalan.

(Forrás: Futurism Kép: Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.