Küszöbön állhat az első bionikus szem beültetése

2020 / 10 / 11 / Justin Viktor
Küszöbön állhat az első bionikus szem beültetése
Tagadhatatlanul a különböző ember-számítógép implantátumok korát éljük, egyre-másra merülnek fel az új koncepciók, a forradalmi vagy annak szánt megoldások. A látásgyógyítás területén Roska Botond révén már számos komoly magyar sikerről is beszámolhattunk, és most újból ezen a területen várható komoly előrelépés.

A Neuralink kora

Elon Musk Neuralinkje, a sertésekbe ültetett agy-számítógép interfész (brain-computer interface, BCI) után most ismét egy hasonló megoldásról érkeztek hírek. A Melbourne-i Monash Egyetem kutatói fejlesztették ki az első emberi beültetésre szánt bionikus szem agyi-implantátumát. 2020 májusban Houstoni kutatók ugyan már elérték, hogy egy vakok agyába ültetett eszköz segítsen a betűk formáinak felismerésében, de ezúttal többről szól az ígéret.

A „Gennaris bionikus látórendszer” egy fejre helyezhető egyénileg kialakított headsetből, agyba ültetett mikroelektródákból és egy számítógépből áll. A készülék a sérült látóidegeket megkerülve, drót nélküli jeltovábbítással dolgozik, elérve, hogy a retina által érzékelt kép eljuthasson az agy látásért felelős központjaiba.

"Az általunk alkalmazott megoldás egyfajta vizuális mintát hoz létre, akár 172 fényforrás (foszfén) kombinációjából, mely információkat szolgáltat az egyén számára a beltéri és kültéri környezetben történő navigáláshoz, valamint az emberek és tárgyak jelenlétének felismeréséhez"

- mondta el Arthur Lowery, a Monash Egyetem Elektromos és Számítógépes Rendszertechnikai Tanszékének professzora közleményében.

A kutatók szerint a rendszer akár úgy is kialakítható, hogy a kezelhetetlen idegrendszeri betegségekben szenvedőkön is segítsen, például a végtagbénulásnál, a mozgás helyreállításában. 

"Ha ez sikerrel jár, az MVG csapata új kereskedelmi vállalkozást hozhat  létre, melynek középpontjában az áll, hogy meggyógyíthassuk a kezelhetetlen vaksággal és mozgásszervi betegséggel rendelkező embereket, visszaadjuk a quadriplegia által megbénított emberek egészségét, teljesen átalakítva az egészségügyi ellátásukat" - mondta Lewis.

Egy júliusi kísérletben a Gennaris-tömböt egy pneumatikus beillesztő szerkezet segítségével biztonságosan beültethették három juh agyába, mindösszesen 2700 óra kumulatív stimulációs időben megmérve, bármilyen káros egészségügyi hatás nélkül. Az első emberkísérletek időpontja egyelőre bizonytalan.

(Forrás: Futurism Kép: Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
Azt hitték semmire sem jó ez a szervünk – pedig talán a ráktól véd
Azt hitték semmire sem jó ez a szervünk – pedig talán a ráktól véd
Elég gyakran ki is operálták.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.