Láttál már EKKORA hidrogénautót?

2020 / 07 / 01 / Rácz Tamás
Láttál már EKKORA hidrogénautót?
Az Anglo American bányászati vállalat bejelentette: rendszeresíti bányáiban a zéró emissziós óriási hidrogéncellás dömpereket.

A dél-afrikai Anglo American a világ legnagyobb platinaérc-kitermelő vállalata, a világ platinafelhasználásának 40%-a az ő bányáikból származik. Mivel a platina a hidrogéncellák gyártásához (egyelőre) nélkülözhetetlen nemesfémként a hidrogénalapú mobilitás alapvető kelléke, valahol szimbolikus jelentőségű, hogy a bányavállalat átállítja óriási ércszállító teherautóit, bányadömpereit hidrogén-üzemre.


Az Anglo-American részben az általa bányászott platinaérc egyik fő piacát jelentő hidrogéncella-ipar népszerűsítése érdekében döntött a látványos emissziócsökkentési projekt mellett

Az első, 280 tonnás kísérleti autójukba még év elején a Forma-1-ből ismert Williams mérnökei segítségével gyártottak le egy olyan hidrogéncellát, amelyet a dömper dízelmotorja helyére szereltek be. Az irdatlan testen valahol sikerült a hidrogéntartályoknak is helyet találni. Az átalakított jármű az egyéves tesztüzemben jól vizsgázott, így a cég világszerte 400 teherautóján végzi el ugyanezt a szívátültetést. Egy dél-afrikai üzem lesz az első, ahol minden dömpert átépítenek, az autók mellé egy 3,5 MW teljesítményű elektrolizálót is telepítenek, ez készíti vízbontással az új üzemanyagot.

A bányateherautó-ipar varázslatos világában egyébként általános mozgolódás tapasztalható a zéró emissziós járművekre való átállás körül. Belorussziában idén elkészül a Belaz 7558-E, a 90 tonnás dízel dömper akkumulátoros elektromos változata, ez lesz a világ legnagyobb elektromos bányateherautója.


Belaz 7558: még az idén jön az akkumulátoros elektromos változat

A kínai Weichai pedig már készíti saját 200 tonnás hidrogéncellás dömperét, melynek értékesítése még idén megkezdődhet.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.