Leejthetünk-e egy tojást az űrből anélkül, hogy összetörne? – Videó 2022 / 12 / 08 / Felkai Ádám

Mark Rober 9 évig dolgozott a NASA Jet Propulsion Laboratory-jában, és most összefogott Joe Bernarddal a BPS.space YouTube csatornától, hogy véghezvigyék a lehetetlent: úgy ejtsenek le az űrből egy szép nagy (ráadásul ársapka nélküli) tojást, hogy az nem törik össze. Tekintve, hogy az emberiség már küldött elég érzékeny szerkezeteket idegen planétákra is, ahol azok biztonsággal landoltak, a feladat nem lehet túl nagy kihívás. Vagy mégis? Valójában a tojásmentő misszió jóval nehezebb volt, mint azt talán feltételeznék egyesek: három év és rengeteg dizájn-ötlet elvetése után találtak egy működőképes megoldást. Az biztos, hogy a tojásnak el kellett érnie a végsebességet, tehát azt a 120 km/h-t, ami után már nem gyorsul tovább a gravitációs vonzás hatására. Ezt követően a csapat több ballonokra és rakétákra épülő tervet is kipróbált. Ráadásul a tojás nem fagyhatott meg, így valamiféle melegítési módszert is ki kellett dolgozni. Végül Rober és csapata egy hulladék nylon anyagból készült ejtőernyőt talált ki, amelyet a NASA Curiosity Mars-járójának az ejtőernyőjének a tesztelésekor használtak. A NASA Spirit és Opportunity Mars-járóinak légzsákjai által ihletett felfújható párna pedig védőburkolatként szolgált a tojás számára közvetlen a landolás előtt. Évekig tartó próbálkozások után a csapat körülbelül 30 ezer méter magasra bocsátott fel egy héliummal töltött léggömböt – ez amúgy hivatalosan még nem az űr határa, de innen a tojás már elérhette a végsebességét. Sajnos a landolásnál a tojás letért az eredeti irányról, így kisebb tojásvadászatra is szükség volt a végén – ami talán jobban passzolt volna a húsvéti ünnepkörhöz. Akárhogy is, mint az látható, a tojás végül szerencsére megúszta – ami a jelen gazdasági helyzetben különösen örvendetes tény. (Forrás: Futurism)
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.