Leereszkedtek a világ legmélyebb “kék lyukába” az óceán fenekén – hihetetlen dolgot találtak ott

2024 / 07 / 10 / Felkai Ádám
Leereszkedtek a világ legmélyebb “kék lyukába” az óceán fenekén – hihetetlen dolgot találtak ott
Pontosabban az az érdekes, amit nem találtak ott – akárhogy is, a kék lyukak épp olyan izgalmas jelenségek, mint a fekete lyukak az űrben, csak ezek az óceán mélyén helyezkednek el.

A világ legmélyebb kék lyukát, a Taam Ja'-t a mexikói Chetumal-öbölben fedezték fel. Ez a lenyűgöző víz alatti képződmény legalább 420 méter mélyre nyúlik a tengerszint alá, ezzel túlszárnyalva a korábbi kínai rekordert – hogy miért “legalább”, és mit nem találtak benne, arra pedig még hamarosan visszatérünk.

A Taam Ja'hoz hasonló kék lyukak a jégkorszak során kialakult mészkőképződmények, egyben gazdag tengeri élővilágot rejtő ökológiai központok. Képződésük során a mészkő édesvízben oldódott fel, barlangokat hozva létre, amelyek később tengervízzel teltek meg, ahogy a jégsapkák elolvadtak és a tengerszint megemelkedett.

A kék lyukak ennek megfelelően a szárazföldi víznyelők óceáni megfelelői, és különféle biológiai közösségeknek adnak otthont: korallok, szivacsok, puhatestűek, tengeri teknősök sőt cápák is élhetnek itt. Bár ökológiai jelentőségük óriási, a megközelíthetetlenségük és elsősorban az ismeretlenségük miatt nagyrészt máig feltáratlanok maradnak.

A Taam Ja' kék lyuk (TJBH) mintavételezése és felmérése 2021 szeptemberében történt, de a kutatók csak tavaly fedték fel létezését – számol be róla a Daily Mail. Akkor a mélységét 274,4 méterben határozták meg, ami nagyjából megegyezik a houstoni Williams Tower magasságával. Valójában ez az előzetes becslés majdnem 122 méterrel rövidebb volt a most megerősített 420 méteres mélységnél, ami már körülbelül a chicagói Trump Tower magasságának felel meg.

A mexikói Chetumal szakértői tavaly decemberben tehát pontosabb méréseket végeztek a Taam Ja' mélységéről egy CTD (vezetőképesség, hőmérséklet és mélység) profilozó eszköz segítségével. Ez a készülék egy kerek fémkerethez rögzített szondákból áll, amelyeket egy kábel segítségével engednek le a vízbe. Korábban visszhangszondás térképezést alkalmaztak, amely hanghullámok impulzusait használja.

“2023. december 6-án egy búvárexpedíciót hajtottak végre a TJBH környezeti viszonyainak feltárására”

– írják az új tanulmányban, amely a Frontiers in Marine Science folyóiratban jelent meg. A CTD profilozó adatai végül tehát meghaladták a 420 méteres mélységet, viszont még ekkor sem érték el a képződmény alját – vagyis a TJBH-nak még nem találták meg a fenekét. Ám még ha az a már ismert 420 méteres mélységben is húzódna, akkor is ez lenne a világ jelenleg ismert, legmélyebb kék lyuka.

Az eddigi rekorderek közé tartozik a kínai Sárkánylyuk, amely 300,89 méter mély, valamint a belize-i Great Blue Hole, amely a maga 120 méteres mélységével a búvárok kedvence. A bahamai Dean's Blue Hole és az egyiptomi Dahab Blue Hole szintén előkelő helyen szerepel a kék lyukak rekorderei közt, de a Taam Ja’ mélységét ezek egyike sem közelíti meg.

Jacques Cousteau már 1972-ben népszerűsítette a belize-i Great Blue Hole-t, kiemelve jelentőségét, mint kiváló búvárhelyet. Expedíciója során víz alatti cseppköveket is felfedezett, és megerősítette, hogy ez a kék lyuk még a tengerszint emelkedése előtt keletkezett.

(Kép: a Taam Ja' kék lyuk a víz alatt található a mexikói Chetumal-öbölben, forrás: Joan A. Sánchez-Sánchez)


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.