Leereszkedtek a világ legmélyebb “kék lyukába” az óceán fenekén – hihetetlen dolgot találtak ott

2024 / 07 / 10 / Felkai Ádám
Leereszkedtek a világ legmélyebb “kék lyukába” az óceán fenekén – hihetetlen dolgot találtak ott
Pontosabban az az érdekes, amit nem találtak ott – akárhogy is, a kék lyukak épp olyan izgalmas jelenségek, mint a fekete lyukak az űrben, csak ezek az óceán mélyén helyezkednek el.

A világ legmélyebb kék lyukát, a Taam Ja'-t a mexikói Chetumal-öbölben fedezték fel. Ez a lenyűgöző víz alatti képződmény legalább 420 méter mélyre nyúlik a tengerszint alá, ezzel túlszárnyalva a korábbi kínai rekordert – hogy miért “legalább”, és mit nem találtak benne, arra pedig még hamarosan visszatérünk.

A Taam Ja'hoz hasonló kék lyukak a jégkorszak során kialakult mészkőképződmények, egyben gazdag tengeri élővilágot rejtő ökológiai központok. Képződésük során a mészkő édesvízben oldódott fel, barlangokat hozva létre, amelyek később tengervízzel teltek meg, ahogy a jégsapkák elolvadtak és a tengerszint megemelkedett.

A kék lyukak ennek megfelelően a szárazföldi víznyelők óceáni megfelelői, és különféle biológiai közösségeknek adnak otthont: korallok, szivacsok, puhatestűek, tengeri teknősök sőt cápák is élhetnek itt. Bár ökológiai jelentőségük óriási, a megközelíthetetlenségük és elsősorban az ismeretlenségük miatt nagyrészt máig feltáratlanok maradnak.

A Taam Ja' kék lyuk (TJBH) mintavételezése és felmérése 2021 szeptemberében történt, de a kutatók csak tavaly fedték fel létezését – számol be róla a Daily Mail. Akkor a mélységét 274,4 méterben határozták meg, ami nagyjából megegyezik a houstoni Williams Tower magasságával. Valójában ez az előzetes becslés majdnem 122 méterrel rövidebb volt a most megerősített 420 méteres mélységnél, ami már körülbelül a chicagói Trump Tower magasságának felel meg.

A mexikói Chetumal szakértői tavaly decemberben tehát pontosabb méréseket végeztek a Taam Ja' mélységéről egy CTD (vezetőképesség, hőmérséklet és mélység) profilozó eszköz segítségével. Ez a készülék egy kerek fémkerethez rögzített szondákból áll, amelyeket egy kábel segítségével engednek le a vízbe. Korábban visszhangszondás térképezést alkalmaztak, amely hanghullámok impulzusait használja.

“2023. december 6-án egy búvárexpedíciót hajtottak végre a TJBH környezeti viszonyainak feltárására”

– írják az új tanulmányban, amely a Frontiers in Marine Science folyóiratban jelent meg. A CTD profilozó adatai végül tehát meghaladták a 420 méteres mélységet, viszont még ekkor sem érték el a képződmény alját – vagyis a TJBH-nak még nem találták meg a fenekét. Ám még ha az a már ismert 420 méteres mélységben is húzódna, akkor is ez lenne a világ jelenleg ismert, legmélyebb kék lyuka.

Az eddigi rekorderek közé tartozik a kínai Sárkánylyuk, amely 300,89 méter mély, valamint a belize-i Great Blue Hole, amely a maga 120 méteres mélységével a búvárok kedvence. A bahamai Dean's Blue Hole és az egyiptomi Dahab Blue Hole szintén előkelő helyen szerepel a kék lyukak rekorderei közt, de a Taam Ja’ mélységét ezek egyike sem közelíti meg.

Jacques Cousteau már 1972-ben népszerűsítette a belize-i Great Blue Hole-t, kiemelve jelentőségét, mint kiváló búvárhelyet. Expedíciója során víz alatti cseppköveket is felfedezett, és megerősítette, hogy ez a kék lyuk még a tengerszint emelkedése előtt keletkezett.

(Kép: a Taam Ja' kék lyuk a víz alatt található a mexikói Chetumal-öbölben, forrás: Joan A. Sánchez-Sánchez)


Brazíliában már a cápákban is van kokain
Brazíliában már a cápákban is van kokain
Ez az első eset, hogy szabadon élő cápákban sikerült kimutatni a kokain maradványanyagait – súlyosbítja a helyzetet, hogy az összes vizsgált állatban megtalálták a kábítószer nyomait.
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
A bolygón a jelenleg ismert élethez szükséges az oxigén, ami biológiai úton keletkezett fény segítségével fotoszintézissel. Vagy mégsem? Egy mostani, döbbenetes felfedezés szerint az oxigén előállításához sem fényre, sem biológiai folyamatokra nincs feltétlen szükség. Az óceán mélye olyan titkát fedte fel, ami mindent megkérdőjelez.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.