Lefényképezték, hogyan keletkezik a D-vitamin

2020 / 07 / 25 / Justin Viktor
Lefényképezték, hogyan keletkezik a D-vitamin
A D-vitamin rendkívül fontos szervezetünk egészséges működéséhez, és a világban tomboló koronavírus járvány kórokozója elleni küzdelemben is sok tanulmány dicséri a szerepét a szervezet immunfolyamataiban. Most rögzítették a folyamat egy fázisát, mely során keletkezik.

D vitamin keletkezési mechanizmus

A fotoindukált izomerizációs reakciók számos, a természetben zajló kémiai folyamat középpontjában állnak. Az ilyen reakciók mechanizmusait az összekapcsolt elektronikus és nukleáris dinamika finom kölcsönhatása határozza meg, amely femtoszekundumos skálán történik, és amelyet az energia lassabb újraeloszlása ​​követ a különböző rezgési szabadsági fokokra.

Kansas Állam Egyetemének kutatói időfelbontásos fotoelektron-spektroszkópia segítségével egy lézerrel táplált ultraibolya szabad elektron lézerrel követték nyomon a gázfázisú tiofenon molekulák gyűrűjének ultragyors megnyílását ultraibolya fotogerjesztést követően. Majd nagy sebességű pillanatfelvételeket is készítettek a fény által kiváltott molekuláris gyűrűnyitási reakciókról, melyek hasonlóak azokhoz, melyek segítenek az emberi testnek a napfényből történő D-vitamin előállításban. 


Az ábrán a fény indukálta gyűrűnyitási reakció látható, több femtosekundumon keresztül. A képet a Kansas State University kutatói nemrég tették közzé a Nature Chemistry-ben. (Grafika: Lea-Maria Ibele/KSU)

Molekuláris film

Daniel Rolles, a fizika egyetemi docense és a kutatás vezető tudósa elmondta :  „Gondoljunk erre stop-motion-ként, mint egy rajzfilmnél. Minden molekulánál lézerimpulzussal indítjuk el a reakciót, pillanatképeket készítünk arról, hogy néz ki az idő múlásával, majd összerakjuk őket. Ez létrehoz egy „molekuláris filmet”, amely megmutatja, hogyan változik a molekula elektronszerkezete annak függvényében, hogy mennyi idő telik el a kísérlet kezdete és a vége között.”

Shashank Pathak doktorandusz, a cikk vezető szerzője elmondta: „Azt akartuk megvizsgálni, hogy hogyan nyílik ki a molekulagyűrű femtoszekundumos időskálán, ami a másodperc kvadrilliomod része (10‾24). A kutatók szabad elektron lézert használva tették láthatóvá, hogy ezek a reakciók miként történnek, rögzítve az elektron energiaspektrumot, miközben a molekula atomjai elmozdultak egymástól."

„A gyűrű-nyitó reakciót alaposan megfigyeltük a természetben. Ennek egyik példája a D3-vitamin képződése bőrünkben. Amikor napfény éri a bőrünket, nagyobb méretű vegyületeink, amelyek rendelkeznek ezekkel a kis gyűrűs szerkezetekkel, elősegítik az UV fény abszorpcióját. A gyűrű megnyílik, hogy létrejöjjön a D3-vitamin képződés előanyaga.”

„A D-vitamin előállításának folyamata különféle biológiai funkciókból áll, és ez a gyűrűnyílás csak egy kicsi, nagyon kicsi része a folyamatnak. A kutatásunk most képes volt rögzíteni a molekulában bekövetkező változásokat a folyamat sebességét, hogy hogyan történik, és összehasonlítani a folyamatot a korábban elfogadott elmélettel.”

(Forrás: NatureChemistry Képek: Unsplash)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
A Jorunna Parva valójában egy tengeri csiga fajta, melynek kémiai vegyületeket detektáló antennái nyuszifülekre hasonlítanak. Az apró, két centiméteres élőlények étrendjüknek köszönhetően rendkívül mérgezőek és mindössze néhány hónapig élnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.