Legalább 1,5 millió gyerekmunkás robotol Nyugat-Afrika kakaóültetvényein

2020 / 10 / 31 / Perei Dóra
Legalább 1,5 millió gyerekmunkás robotol Nyugat-Afrika kakaóültetvényein
Közeledik a Halloween és hamarosan ideér a Mikulás is, az év ezen időszakaiban pedig különösen megugrik a csokoládéfogyasztás a világon szinte mindenütt. Az édesség valódi ára azonban pénzben nem kifejezhető, és amíg a csoki iránti kereslet egyre nő, addig a globális kakaótermés közel háromnegyedét adó Nyugat-Afrikában virágzik a gyerekmunka az ültetvényeken.

Bár 2001-ben az Egyesült Államok Kongresszusa nyomást gyakorolt a Nestlére, a Hershey-re, a Marsra és más édességgyártó cégekre, hogy a Harkin-Engel-protokoll aláírásával számolják fel ellátási láncaikban a "gyermekmunka legrosszabb formáit", azóta csak minimális előrelépés történt. Sőt, a fenti vállalatok

2005-ben, 2008-ban és 2010-ben sem teljesítették a gyermekmunka hetven százalékkal történő csökkentésének célkitűzéseit, pedig a protokoll 2021-ben lejár.

Ezért idén az USA Munkaügyi Minisztériumának megrendelésére a Nemzeti Véleménykutató Központ (NORC) az elmúlt öt évben készített jelentések alapján megkísérelte számszerűsíteni az előrehaladást (vagy annak hiányát). Kiderült, hogy 2008 és 2018 között Ghánában és Elefántcsontparton a gyermekmunka elterjedtsége harmincegy százalékról negyvenöt százalékra nőtt. A kutatók megjegyzik, hogy az adott időszakban a kakaótermelés hatvankét százalékkal növekedett, ami azt mutatja, hogy a gyermekmunka nem nőtt hasonló ütemben. Ez pozitív jel, és eszerint egyes beavatkozások működnek, de önmagában sajnos ez még nem elég.

A szegénység tartja életben a gyermekmunkát

Gyermekmunka alatt minden, a gyermekek egészségét, biztonságát vagy erkölcseit veszélyeztető munkát értünk, illetve a Gyermekmunka-ellenes ILO-egyezmény értelmében kockázatos munkának számít a gyermeket testi, lelki vagy nemi visszaélésnek kitevő munka; a föld alatti, víz alatti, veszélyes magasságban vagy zárt térben végzett, veszélyes eszközökkel, egészségtelen környezetben, éjszaka vagy hosszú időn át a munkáltató telephelyén történő elhelyezéssel járó munka. Úgy tűnik, hogy a kritikusok és a jelentés tanácsadói között általános egyetértés mutatkozik abban, hogy a gyermekmunka kérdése rendkívül összetett, és a gyártócégek nem biztos, hogy felfogták mindazt, ami annak felszámolásához (vagy legalábbis jelentős visszaszorításához) szükséges. A Washington Post idézi Richard Scobey-t, a World Cocoa Foundation (WCF) munkatársát, aki szerint az érintett vállalatok előrehaladásának hiánya nem elítélendő, mert

eleve a célokat is úgy tűzték ki, hogy nem mérték fel elég alaposan az afrikai szegénységgel összefüggő kihívás összetettségét és mértékét,

a cégek pedig önmagukban nem képesek megoldani ezt a problémát. Dario Soto Abril, a Fairtrade International vezérigazgatója nem védi a gyártókat, de egyetért abban, hogy sok összetett és egymásra épülő ok létezik, valamint a szegénység jelentős hajtóereje annak, hogy a gyermekeket veszélyes munkakörülményekbe taszítják. Soto Abril hivatalos nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a szegénység, az alacsony bérek, a munkaerőhiány, a rossz munkakörülmények, a gyenge kormányzati részvétel, a megfelelő oktatási lehetőségek hiánya, a nem biztonságos iskolák, a kizsákmányolás és a diszkrimináció, a politikai zavargások és konfliktusok - és most a COVID-19 hatásai is - mind hozzájárulnak a gyermekmunka virágzásához. A szegénység csapdájába esett gazdálkodók nem engedhetik meg maguknak, hogy hatékonyabb módszerekbe fektessenek jövedelmük javítása érdekében, és mint ilyenek, a legolcsóbb megoldáshoz, a gyermekmunkához folyamodjanak.

A legcélravezetőbb az lenne, ha a gyártók többet fizetnének a farmerek terményeiért. A Fairtrade már régóta szorgalmazza ezt tisztességes kereskedelem minimálárának és az éves prémium meghatározásának formájában, amely lehetővé teszi a gazdák számára, hogy megélhetési jövedelemre tegyenek szert, és további forrásokat fordítsanak az általuk választott infrastruktúra fejlesztésére saját közösségükön belül. Míg az iskolák létesítése és az oktatáshoz való hozzáférés javítása elősegítené a gyermekek távol tartását a kakaóültetvényektől. A NORC jelentése szerint sok szülő kénytelen elvinni gyermekeit a gazdaságokba, mert nem engedheti meg magának, hogy beiskolázza őket vagy fizessen a tanulói felszerelésért: az iskolák jobb hozzáférhetősége és megfizethetősége lehetővé tenné, hogy az egyébként iskolaidőben dolgozó gyermekek beiratkozzanak az intézményekbe, és kevesebbet dolgozzanak.

Az önkéntes programok önmagukban azonban szintén nem tehetnek csodát.

A termelési előírások szigorúbb érvényesítésére lenne szükség annak biztosítása érdekében, hogy a helyi farmerek maguktól is boldoguljanak, és ne kelljen gyermekeiknek idő előtt munkába állniuk. Soto Abril nyilatkozata további javaslatok felsorolását tartalmazza, ideértve a gyermekmunka nyomon követését és orvoslását, valamint az ültetvényen dolgozók minimálbérének felülvizsgálatára irányuló erőfeszítéseket. Felszólítja továbbá a fogyasztó országokat, hogy az általuk importált és értékesített termékekre vonatkozóan tegyenek magasabb követelményeket például annak biztosítására, hogy megfeleljenek az emberi és környezetvédelmi jogok átvilágítására vonatkozó előírásainak. Valamint intézkedéseket sürget a munkából kiemelt gyermekek védelmére, rehabilitációjára és képzésére. És természetesen meg kell említenünk a fogyasztói kötelezettséget is, hiszen lehet, hogy

fizikailag távol állunk Nyugat-Afrika kakaóültetvényeitől, de vásárlási döntéseink hatása egészen az afrikai kontinensig elér.

El kell köteleznünk magunkat olyan termékek vásárlására, amelyek támogatják azt, amit fontosnak tartunk - "stabil jövedelmet biztosítunk a termelőknek, amely lehetővé teszi számukra jövőjük tervezését, vagyis eldönthetik, hogyan lehet a legjobban befektetni közösségeikbe, gazdaságaikba". Követelnünk kell, hogy kedvenc márkáink fogadják el a Fairtrade tanúsítványt, ha eddig még nem tették meg. A Fairtrade America szerint szerencsére globálisan egyre nagyobb az érdeklődés a Fairtrade iránt: "Tudjuk, hogy a fogyasztók minden eddiginél jobban összehangolják vásárlóerejüket az értékeikkel. Ezért a Fairtrade továbbra is együttműködik olyan vállalatokkal, amelyek elkötelezettek a termelők tisztességes megélhetésének biztosítása iránt, ami magában foglalja a mindenki számára egészséges környezet fenntartását is." 

A Harkin-Engel-protokoll jövője, vagyis, hogy 2021-ben megújítják-e vagy sem, egyelőre rejtély. Sajnos a kakaótermelésben a gyermekmunka kérdése jelenleg kevésbé domináns a nyilvános vitákban, mint az elmúlt években, de továbbra is fontos. Remélhetőleg ez a jelentés megújítja az érdeklődést a téma iránt, vagy legalább gondolkodásra készteti a vásárlókat a következő csokoládévásárlásuk alkalmával. A változás elvégre az otthonunkban kezdődik.

Ha ilyen ütemben nő a csoki iránti kereslet, 2030-ra alig marad erdő Nyugat-Afrikában

A korábban a The Guardiannek interjút adó csokoládégyártók – köztük a Mars és a Mondelez, valamint a Nestlé – nem cáfolták az erdőpusztítást, de fellépést ígértek ellene. A lap szerint etikai szempontból akkor is „piszkos babszemek” kerülnek a feldolgozókba, ha az ültetvényeken gyermekek dolgoznak, akik emiatt kimaradnak az iskolából, bérük pedig csak az éhenhalás elkerülésére elég. Kérdés azonban, miként lehet a farmereket leszoktatni a termőterületek illegális bővítéséről vagy a gyerekmunka használatáról. Mert ők maguk is rendkívül szegények, állításuk szerint a felnőttbéreket nem tudnák megfizetni.

A Cocoa Barometer jelentése szerint ugyanis a csoki értékének csak 6,6 százaléka jut a farmereknek (1980-ban ez az arány még tizenhat százalék volt).

Valamivel kevesebb esik a kakaószemek szállítására, némileg több a feldolgozásra. A csokoládét gyártó cégek részesedése ehhez képest több mint harmincöt százalék, a kiskereskedelemé pedig negyvennégy százalék. És miközben a multinacionális csokicégek profitja évtizedek óta nő, a kakaó ára az 1980-as évektől – az inflációval kiigazítva – mára, a 2010-es és a 2016-os kiugrás ellenére, a felére csökkent. A kakaótermesztés és a csokoládéfogyasztás jelenlegi szintje tehát több okból sem fenntartható.

A farmerek létbizonytalansága nem csak a változékony árak miatt jelentős

A termőterületek romlása, a tőkehiány és az éghajlatváltozás következtében az ültetvényeken egyre gyakoribbak a betegségek, a kártevők. Ha a globális felmelegedést nem sikerül megállítani, a nyugat-afrikai termőterületek alkalmatlanná válnak a kakaótermesztésre. Elefántcsontparton és Ghánában a már meg is kezdték az áttérést a jövedelmezőbb olajpálmára és a gumifára. A londoni székhelyű Earth Security Group fenntarthatósági tanácsadó cég szerint a kakaó iránti növekvő kereslet és a nyugat-afrikai gazdák tömeges kilépése az ágazatból oda vezethet, hogy

2020-ra egymillió tonnás hiány lehet a kakaópiacon. (A tavalyi teljes globális termelés négymillió tonna volt.)

Közben a csokoládé iránti kereslet az évtized eleje óta tizenhárom százalékkal nőtt, az iparág pedig bőven meghaladta a  százmilliárd dolláros forgalmat. A nyugat-európai és amerikai piac – ahol az egy főre eső átlagos éves édességfogyasztás öt-hét kilogramm – a tudatosabb táplálkozás miatt az elmúlt időszakban stagnált, azonban a nagy feltörekvő piacokon igencsak rákaptak: Indiában például az évtized végére harminc százalékos lehet a bővülés; egy felmérés szerint öt fogyasztóból kettő egészségesnek tartja a csokoládét. Mivel az indiaiak és a kínaiak egy főre jutó átlagos fogyasztása évi egy kilogramm alatt van, bőven van mit behozniuk a nyugathoz képest. Közben a globálisan elfogyasztott csokoládé mindössze 3,3 százaléka esik Afrikára, ahol a kakaóültetvények dolgozói számára valószínűleg még egyetlen Mars szelet is megfizethetetlen luxuscikknek számít.

(Fotó: Getty Images Hungary, Wikimedia)


Brazíliában már a cápákban is van kokain
Brazíliában már a cápákban is van kokain
Ez az első eset, hogy szabadon élő cápákban sikerült kimutatni a kokain maradványanyagait – súlyosbítja a helyzetet, hogy az összes vizsgált állatban megtalálták a kábítószer nyomait.
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
A bolygón a jelenleg ismert élethez szükséges az oxigén, ami biológiai úton keletkezett fény segítségével fotoszintézissel. Vagy mégsem? Egy mostani, döbbenetes felfedezés szerint az oxigén előállításához sem fényre, sem biológiai folyamatokra nincs feltétlen szükség. Az óceán mélye olyan titkát fedte fel, ami mindent megkérdőjelez.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.