Legalább 377 ezer magyar facebookozó adatait tették közzé nyilvánosan a neten

2021 / 04 / 04 / Bobák Áron
Legalább 377 ezer magyar facebookozó adatait tették közzé nyilvánosan a neten
Januárban már írtunk róla, hogy hackerek több mint félmilliárd Facebook-felhasználó telefonszámát szerezték meg, amelyeket darabonként húsz dollárért árultak a dark weben. A Business Insider szerint viszont valaki most az egész adatbázist közzétette egy internetes fórumon.

Az 533 millió felhasználó teljes nevét, telefonszámát, földrajzi adatait, e-mail címét és egyéb, a közösségi oldalon közzétett adatait tartalmazó adatbázist országok szerint rendszerezték, innen tudható, hogy Magyarországról 377 045 felhasználó adatai találhatóak meg benne. A Business Insider szúrópróbaszerűen leellenőrzött néhány számot és e-mail címet, ez alapján pedig úgy tűnik, hogy az adatok valóban hitelesek. Ezt a lapnak részben a Facebook szóvivője is megerősítette, aki úgy nyilatkozott, hogy az adatszivárgás egy olyan biztonsági résből származik, amit 2019-ben befoltoztak.


Az adatbázisban országok szerint rendszerezték az adatokat, amely a leírás szerint 377 045 magyar felhasználó adatait tartalmazza (Képernyőfotó)

Bár ez alapján nagyon friss személyes adatok nem szerepelhetnek az adatbázisban, Alon Gal, a kiberbiztonságra szakosodott Hudson Rock vállalat vezérigazgatója a lapnak elmondta, hogy a bűnözők számára a lista így is rendkívül értékes lehet, ez alapján ugyanis hekkertámadások mellett úgynevezett social engineering akciókat is végrehajthatnak, vagyis egy felhasználót megszemélyesítve csalhatnak ki érzékeny adatokat az ismerőseitől. Gal volt egyébként az első, aki januárban figyelmeztetett az adatszivárgásra, és most is ő jelezte Twitteren, hogy az adatbázis nyilvánosan elérhetővé vált. A szóban forgó fórumon egyébként jelenleg 8 kreditért lehet megvásárolni az adatokat (30 kredit 8 euróba, azaz alig háromezer forintba kerül), vagy ingyen elkérni Telegramon az azt közzétevő felhasználótól.

(Borítókép: Jaap Arriens/NurPhoto/Getty Images)

További cikkek a témában:

Félmilliárd facebookozó telefonszáma eladó a dark weben Darabja húsz dollár, ha többet veszünk, a bűnözők még kedvezményt is adnak.

Eljött hát végül a jelszókalipszis, minden idők legnagyobb adatszivárgása, 3,27 milliárd jelszóval A szaksajtó lakonikusan csak minden idők legnagyobb bejelentkezési adatszivárgásának és minden adatszivárgások édesanyjának nevezi a COMB-ot, melynek mérete a bolygó teljes lakosságának 40 százalékára rúg.

Androidos App-ok ezrei férhetnek hozzá észrevétlenül adatainkhoz Egy friss jelentés több mint négyezer Google Play alkalmazást tartalmaz, melyek letöltésével azok feltérképezik az eszközünkre telepített egyéb applikációk listáját, majd továbbítják más hirdetőknek, fejlesztőknek. És mindez egyáltalán nem illegális.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.