Legalább 377 ezer magyar facebookozó adatait tették közzé nyilvánosan a neten

2021 / 04 / 04 / Bobák Áron
Legalább 377 ezer magyar facebookozó adatait tették közzé nyilvánosan a neten
Januárban már írtunk róla, hogy hackerek több mint félmilliárd Facebook-felhasználó telefonszámát szerezték meg, amelyeket darabonként húsz dollárért árultak a dark weben. A Business Insider szerint viszont valaki most az egész adatbázist közzétette egy internetes fórumon.

Az 533 millió felhasználó teljes nevét, telefonszámát, földrajzi adatait, e-mail címét és egyéb, a közösségi oldalon közzétett adatait tartalmazó adatbázist országok szerint rendszerezték, innen tudható, hogy Magyarországról 377 045 felhasználó adatai találhatóak meg benne. A Business Insider szúrópróbaszerűen leellenőrzött néhány számot és e-mail címet, ez alapján pedig úgy tűnik, hogy az adatok valóban hitelesek. Ezt a lapnak részben a Facebook szóvivője is megerősítette, aki úgy nyilatkozott, hogy az adatszivárgás egy olyan biztonsági résből származik, amit 2019-ben befoltoztak.


Az adatbázisban országok szerint rendszerezték az adatokat, amely a leírás szerint 377 045 magyar felhasználó adatait tartalmazza (Képernyőfotó)

Bár ez alapján nagyon friss személyes adatok nem szerepelhetnek az adatbázisban, Alon Gal, a kiberbiztonságra szakosodott Hudson Rock vállalat vezérigazgatója a lapnak elmondta, hogy a bűnözők számára a lista így is rendkívül értékes lehet, ez alapján ugyanis hekkertámadások mellett úgynevezett social engineering akciókat is végrehajthatnak, vagyis egy felhasználót megszemélyesítve csalhatnak ki érzékeny adatokat az ismerőseitől. Gal volt egyébként az első, aki januárban figyelmeztetett az adatszivárgásra, és most is ő jelezte Twitteren, hogy az adatbázis nyilvánosan elérhetővé vált. A szóban forgó fórumon egyébként jelenleg 8 kreditért lehet megvásárolni az adatokat (30 kredit 8 euróba, azaz alig háromezer forintba kerül), vagy ingyen elkérni Telegramon az azt közzétevő felhasználótól.

(Borítókép: Jaap Arriens/NurPhoto/Getty Images)

További cikkek a témában:

Félmilliárd facebookozó telefonszáma eladó a dark weben Darabja húsz dollár, ha többet veszünk, a bűnözők még kedvezményt is adnak.

Eljött hát végül a jelszókalipszis, minden idők legnagyobb adatszivárgása, 3,27 milliárd jelszóval A szaksajtó lakonikusan csak minden idők legnagyobb bejelentkezési adatszivárgásának és minden adatszivárgások édesanyjának nevezi a COMB-ot, melynek mérete a bolygó teljes lakosságának 40 százalékára rúg.

Androidos App-ok ezrei férhetnek hozzá észrevétlenül adatainkhoz Egy friss jelentés több mint négyezer Google Play alkalmazást tartalmaz, melyek letöltésével azok feltérképezik az eszközünkre telepített egyéb applikációk listáját, majd továbbítják más hirdetőknek, fejlesztőknek. És mindez egyáltalán nem illegális.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az MI Szövetség tagjai a nyitottabb mesterséges intelligenciában hisznek.
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
Egyelőre méregdrága, de hosszú távon olcsóbb lehet a DNS-alapú tárolás, mint az elektronikus.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.