Legalább a szájmaszk okos – nem csak a fertőzéstől véd, de akár fordít is a japán találmány

2020 / 07 / 02 / Felkai Ádám
Legalább a szájmaszk okos – nem csak a fertőzéstől véd, de akár fordít is a japán találmány
A Donut Robotics nevű japán startup éppen nyélbe ütött egy üzletet a tokiói Haneda nemzetközi repülőtérrel, amikor megjelent a koronavírus.

Az álmoskönyvek szerint pedig világjárvány idején bizniszelni repterekkel nem az évszázad befektetéseként vonul majd be a gazdaság történelembe. Magyarán a cégnek nagyon gyorsan ki kellett valamit találnia, és ez sikerült is: lényegében újraértelmezték ezt a pandémia idején kötelezően hordandó eszközt.

Az elképzelésben pedig akad kraft: ha már viselünk valamit az arcunkon, az akár egyéb szempontból is lehet hasznos. Ráadásul egy okos arcmaszkot talán az is hajlamosabb felvenni, aki amúgy a legszívesebben tíz körömmel kaparná le az arcáról ezt a védelmi felszerelést.

Kérdés viszont, hogy mitől lesz okos a maszk?

A fent említett üzlet keretében a Donut Robotics olyan robotokat gyártott volna a nemzetközi repülőtérnek, amelyek eligazítják az utasokat, és ha kell, fordítanak is (ami nagyon úgy hangzik, mint a protokolldroid). Ebből a koncepcióból pedig nem meglepő mód több elemet is átemeltek az új termékbe.

A fehér, műanyagból készült, úgy nevezett „c-maszkot” a normál maszkok felett kell viselni, és Bluetooth-szal kapcsolódik rá a telefonos vagy a tabletes alkalmazásra. A maszknak több funkciója is van, egyrészt szöveges üzenetté írja át az élőbeszédet, hívást kezdeményezhet, illetve akár a viselőjének a hangerejét is növelheti, ami például akkor igazán hasznos, ha a maszkban kell például vásárolnunk, és valahogy szeretnénk kommunikálni az eladókkal. Emellett a maszk fordító funkcióval is rendelkezik, és már most több nyelven is működik: a japán és az angol mellett többek között a kínai, a spanyol, valamint a francia nyelvvel is elboldogul.

A cég egyébként egyetlen hónap alatt készen lett a prototípussal: a fordítószoftver ugye már adott volt, és ezt kombinálták össze egy olyan maszk-dizájnnal, amely az egyik mérnök négy évvel korábbi, még egyetemi projektére épült. Ez utóbbi az arcizmok mozgását fordította át beszéddé.

Az első szállítmány, 5000 c-maszk kezdetben Japánban lesz elérhető idén szeptemberben. Ám a tervek szerint a vállalat szállítani fog Kínába, az Egyesült Államokba és Európába is. Tudásához mérten a maszk túl drágának sem tűnik, 40 dollárért (ez most kábé 12000 forint) lehet majd megvásárolni.

(Kép: Flickr/Pekka Nikrus)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete már a jövő világhálójának, a “kvantuminternetnek” a legszükségesebb összetevőjén dolgozik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.