Az első légitaxinak készült repülőtér megnyílt Nagy-Britanniában

2022 / 04 / 26 / Bobák Zsófia
Az első légitaxinak készült repülőtér megnyílt Nagy-Britanniában
A légitaxik még csak tesztelés alatt állnak, utasokat nem szállítanak, de egy vertiport már elkészült számukra.

A brit Urban-Air Port megnyitotta Coventry-ban az első Air One vertiportját, ami a légitaxiknak és eVTOL-oknak biztosít leszállóhelyet, valamint a jövőbeli utasoknak átszállási lehetőséget. A vertiport funkcióját tekintve közlekedési csomópontként működik, vagyis az elektromos légijárművek ezen a helyszínen az utasok és szállítmányok felvétele mellett az akkumulátorjaikat is feltölthetik, de a kialakított töltőpontokat az erre járó elektromos autók is használhatják.

A légikikötőt a város központjában lévő parkolóban állították fel és csak egy hónapig funkcionál, ezután lebontják és tovább szállítják Nagy-Britannia más régióiba, ahol ugyanaz lesz a feladata, mint Coventry-ben, vagyis hogy bemutassa a nagyközönségnek, hogy hogyan működik egy valódi eVTOL repülőtér. Az Air One modellje tehát még nem teljes értékű vertiport, egyelőre nem is lehet az, elvégre az utasokat is szállító légitaxik még a világ különböző pontjain az engedélyeztetésre várnak, vagy tesztelés alatt állnak. A drónokkal történő csomagszállítás azonban már előrehaladottabb fázisban tart, számos cég nyújt már jelenleg is ilyen szolgáltatást és újabb vállalatok tervezik a sikeres tesztek után a szállítmányozás elindítását. A pilóta nélküli elektromos légi járművek emellett a mentési munkákat és az mentősök/rendőrök tevékenységét is segíthetik, a sok-sok gép megfelelő működését pedig az Air One-hoz hasonló központok nagyban megkönnyítik.

A töltési lehetőség és az utasok és szállítmányok transzferéhez szükséges állomás kialakítása kezelhetővé teszi a logisztikát nagyobb városokban is, legalábbis ez a cél az Air One-ok építésével, amit az Urban-Air Port legalább 200 másik városban is megvalósítani tervez az elkövetkező öt évben.

A cég a vertiportot mindössze 15 hónap alatt tervezte meg, gyártotta le és építette fel a Coventry Egyetem segítségével és a projektet támogató Supernal vezetőjének, Mike Whitakernek elmondása szerint a központ nagy szerepet játszik majd abban, hogy növelje a befektetők bizalmát az eVTOL-os közlekedés iránt és a hogy bemutassa, hogyan lehet újragondolni a városi lakosok mobilitásának rendszerét.

(Fotó: Urban-Air Port)

Légitaxikra épülő közlekedést terveznek Szaúd-Arábia épülő okosvárosába A német Volocopter és a szaúd-arábiai NEOM közös vegyesvállalatot is alapított a projekt érdekében.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.