Az első légitaxinak készült repülőtér megnyílt Nagy-Britanniában

2022 / 04 / 26 / Bobák Zsófia
Az első légitaxinak készült repülőtér megnyílt Nagy-Britanniában
A légitaxik még csak tesztelés alatt állnak, utasokat nem szállítanak, de egy vertiport már elkészült számukra.

A brit Urban-Air Port megnyitotta Coventry-ban az első Air One vertiportját, ami a légitaxiknak és eVTOL-oknak biztosít leszállóhelyet, valamint a jövőbeli utasoknak átszállási lehetőséget. A vertiport funkcióját tekintve közlekedési csomópontként működik, vagyis az elektromos légijárművek ezen a helyszínen az utasok és szállítmányok felvétele mellett az akkumulátorjaikat is feltölthetik, de a kialakított töltőpontokat az erre járó elektromos autók is használhatják.

A légikikötőt a város központjában lévő parkolóban állították fel és csak egy hónapig funkcionál, ezután lebontják és tovább szállítják Nagy-Britannia más régióiba, ahol ugyanaz lesz a feladata, mint Coventry-ben, vagyis hogy bemutassa a nagyközönségnek, hogy hogyan működik egy valódi eVTOL repülőtér. Az Air One modellje tehát még nem teljes értékű vertiport, egyelőre nem is lehet az, elvégre az utasokat is szállító légitaxik még a világ különböző pontjain az engedélyeztetésre várnak, vagy tesztelés alatt állnak. A drónokkal történő csomagszállítás azonban már előrehaladottabb fázisban tart, számos cég nyújt már jelenleg is ilyen szolgáltatást és újabb vállalatok tervezik a sikeres tesztek után a szállítmányozás elindítását. A pilóta nélküli elektromos légi járművek emellett a mentési munkákat és az mentősök/rendőrök tevékenységét is segíthetik, a sok-sok gép megfelelő működését pedig az Air One-hoz hasonló központok nagyban megkönnyítik.

A töltési lehetőség és az utasok és szállítmányok transzferéhez szükséges állomás kialakítása kezelhetővé teszi a logisztikát nagyobb városokban is, legalábbis ez a cél az Air One-ok építésével, amit az Urban-Air Port legalább 200 másik városban is megvalósítani tervez az elkövetkező öt évben.

A cég a vertiportot mindössze 15 hónap alatt tervezte meg, gyártotta le és építette fel a Coventry Egyetem segítségével és a projektet támogató Supernal vezetőjének, Mike Whitakernek elmondása szerint a központ nagy szerepet játszik majd abban, hogy növelje a befektetők bizalmát az eVTOL-os közlekedés iránt és a hogy bemutassa, hogyan lehet újragondolni a városi lakosok mobilitásának rendszerét.

(Fotó: Urban-Air Port)

Légitaxikra épülő közlekedést terveznek Szaúd-Arábia épülő okosvárosába A német Volocopter és a szaúd-arábiai NEOM közös vegyesvállalatot is alapított a projekt érdekében.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
Háromszázezer autón vizsgálták, hogy az elektromos vagy a benzines modellek a megbízhatóbbak
Háromszázezer autón vizsgálták, hogy az elektromos vagy a benzines modellek a megbízhatóbbak
Az amerikai Consumer Reports kutatása szolgált egy-két meglepetéssel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.