Légitaxik szállítják a párizsi olimpia nézőit 2024-ben

2021 / 12 / 01 / Bobák Zsófia
Légitaxik szállítják a párizsi olimpia nézőit 2024-ben
Harminc cég bevonásával tesztelik a légi járműveket, amelyek Párizs forgalmában nélkülözhetetlenek lesznek az esemény alatt Île-de-France régió alelnöke szerint.

A 2024-es párizsi olimpia idejére rendszeres eVTOL-os utasszállítási útvonalak és infrastruktúra kiépítését tervezik Franciaországban, az előkészületek pedig hamarosan el is kezdődnek a Group ADP repülőtérüzemeltető vállalat bejelentése szerint. A helyszín, ahol az első teszteket lefolytatják, a Pontoise-Cormeilles Aerodrome, Párizstól 35 kilométerre található és nagyjából naponta hatvan járatot fogad, vagyis ideális környezetet jelent arra, hogy a légitaxikat megpróbálják a repülőgépek forgalmába integrálni.

Előtte még azonban felmérik, hogy milyen zajkibocsátással jár majd az eVTOL-ok alkalmazása, ehhez jövő márciustól kezdve a Volocopter járműveinek részvételével végzik a vizsgálatokat, amelynek során elemzik a zajszintet és modellezik a közelebbi és távolabbi hatásokat is. Az eVTOL-ok sajátos hangjához lehetséges, hogy már a közeljövőben hozzá kell szokniuk bizonyos városok, többek között Los Angeles vagy Miami lakóinak, mivel egyre több cég tervezi a rendszeres légitaxi járatok beindítását. Mivel a járművek jóval halkabban repülnek, mint például a helikopterek vagy repülőgépek, ez nem jelentene nagy problémát, csakhogy a légitaxik az utcák forgalmához viszonylag közel szállnak majd.

Párizsban a 300 méteres magasság alatti repülést fogják tesztelni,

ami alacsonyabb, mint amit globálisan a repülőgépek számára beépített, városi környezetben engedélyezni szoktak. Az eVTOL gyártók a zajszennyezes elkerülésének érdekében hangsúlyt fektetnek a gépek kialakítása során a minél csendesebb működés elérésére, a NASA-val szeptemberben egy zajszintmérő vizsgálatot kivitelező Joby Aviation például úgy nyilatkozott, hogy a propellerek elhelyezésével, a lapátok méretének megfelelő kiválasztásával egészen csendes üzemeltetést tudnak megvalósítani.

Az előkészítési folyamatokban a Joby és a Volocopter mellett az Airbus, a Vertical Aerospace, az Ascendance és a Lilium is részt vesz, de más cégek is csatlakoznak később, a Skyports pedig azt a vertiport infrastruktúrát fogja kiépíteni, amelyben a utasok felvételét, az akkumulátorok töltését és a járművek karbantartási munkálatait tesztelik majd 2022 júniusától kezdve.

A Volocopter már korábban bejelentette, hogy megkezdik a felkészülést annak érdekében, hogy a leendő olimpia idejére rendszeres járatokat indíthassanak, a cég vezérigazgatója, Florian Reuter 2020-ban úgy nyilatkozott, hogy a kereskedelmi légitaxizás már két-három éven belül elindulhat Franciaország fővárosában. Alexandra Dublanche, az Île-de-France régió alelnöke elmondta: Párizs sűrűn lakott területén, különösen az olimpia alatt, az eVTOL-ok használta nem opció, hanem kötelesség.

(Fotó: Group ADP)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.