Kicsi a légy, de a robotika még nagy hasznát veheti

2019 / 11 / 29 / Perei Dóra
Kicsi a légy, de a robotika még nagy hasznát veheti
Miként képesek a legyek a plafonon landolni? Nos úgy tűnik szuperképességük jóval több annál, minthogy szélsebesen kitérnek a hirtelen kézmozdulatok elől.

Egy indiai-amerikai tanulmány során kutatók arra keresték a választ, hogy a manóban képesek a legyek „fejen állva” leszállni a plafonon? Eredményeiket a Science Advances folyóiratban publikálták, és azt kell mondjuk: egészen rendkívüli élőlények.

Az állatok pilótákat megszégyenítő műrepülő gyakorlatokat hajtanak végre, melyek közül kiemelkedik a gravitáció hatását ellensúlyozva landolás, ami nem sikerülhetne érzékszervi jelek és mozgásuk mesterien összehangolt koordinációja nélkül. A kísérletvezetők robotjárművek mozgását tennék változatosabbá a manőver-sorozat lépéseinek feltárásával, ezáltal a robotok feladatkörét is bővíthetnék.

A kutatócsoport laborban tenyésztett legyeket vizsgált több irányban elhelyezett kamerákkal: a rovarokról manőverezés közben nagy sebességű videókat készítettek, majd elemezték a sikeres és sikertelen landolások felvételeit. Meglepetésükre a legyek többféle módszert használtak leszálláskor, azonban mindegyik meghatározott mozdulatsorból állt. Előbb repülés közben elfordultak, aztán kinyújtották legelső lábaikat, majd a felület érintésénél testük állását úgy igazították, hogy minden lábuk elérje a plafont. Hasonló mozdulatsor játszódik le felreppenés közben, csak fordított sorrendben.

A feladat végrehajtásához az érzékszerveiből érkező információkat szélsebesen feldolgozzák, mégis a legérdekesebb dolog, amire fény derült a sikertelen landolások vizsgálata közben, hogy mindössze öt századmásodpercnyi idejük van felmérni lehetőségeit plafonra szállás előtt, ám ha nem sikerül, elvétik a landolást.

A kutatók hozzátették, a legyek tanulmányozása csupán a kezdet, számos más rovar manővereit is górcső alá veszik a jövőben, felfedezéseiket pedig a robotika területén hasznosítják.

(Fotó: Pixabay)

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.